Psyche & Brein
Wat is de impact van hormonen op je gedrag, gemoed en gezondheid?
Menstruatie, de cyclus, hormonen: er wordt weinig over gepraat. Toch hebben hormonen heel wat impact op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Of het nu om natuurlijke hormonen gaat, of om kunstmatige, zoals bij de anticonceptiepil. In deze podcast praten Anne Marieke Doornweerd (Universiteit Utrecht), Latifa El-Kaddouri (Dear Body) en Liesbeth Gijsel (Eos Wetenschap) je bij over de impact van hormonen.
Het probleem van bedenkelijke onderzoekspraktijken is nog niet opgelost
Een enquête naar bedenkelijke onderzoekspraktijken werpt de vraag op: hebben we niets geleerd van de Stapel-affaire?
Zes vragen en antwoorden over pesten op het werk
Wat zijn de gevolgen van pesten op het werk? En wat kunnen werkgevers doen? Expert Guy Notelaers legt het uit.
Verdedig ik gepeste medeleerlingen op school of toch niet?
Ondanks vele initiatieven blijft pesten op school een veelvoorkomend probleem. Eén op de zes Vlaamse leerlingen is het slachtoffer van pesterijen. Tijdens de Vlaamse week tegen pesten nemen we het op voor deze leerlingen. Maar wat betekent het nu eigenlijk om slachtoffers van pesterijen te verdedigen?
Baby’s herkennen zinnen, rijm en ritme in liedjes en rijmpjes
Voor jonge kinderen is het niet alleen leuk om liedjes en rijmpjes te horen, ze herkennen er ook taalpatronen in. Die bevindingen kunnen mogelijk bijdragen aan het helpen van kinderen met een taalachterstand.
Parasiet verandert je persoonlijkheid
Een op de drie mensen raakt ooit besmet met de ‘kattenparasiet’ die toxoplasmose veroorzaakt. Van de ziekte merk je meestal niets, maar de parasiet zou tientallen jaren in je brein kunnen blijven zitten, en van daaruit je persoonlijkheid veranderen. Hij zou zelfs het risico op schizofrenie verhogen. Klopt dat? Moeten we ons zorgen maken? En hoe vermijd je een infectie? De Educated Idiots zoeken het uit, samen met Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
Wat als je kind huilt in bed? Hoeveel slaap hebben kinderen nodig? Tien vragen over slaapproblemen bij kinderen beantwoord
Hoe kun je de nachtrust van je kind, en dus die van jezelf, bevorderen? Expert Inge Glazemakers (Universiteit Antwerpen) geeft advies.
Iedereen gestoord, niemand gek
We houden van hokjesdenken en vakjes aankruisen, maar onze mentale gezondheid bevindt zich op een spectrum. Heeft de indeling in stoornissen zijn beste tijd gehad?
De pizza, de hamer en het einde van de rede
Kun je op basis van Google Books-data concluderen dat we steeds emotioneler worden? Taalkundige Hendrik De Smet plaatst vraagtekens bij de onderzoeksvorm die bekend staat als ‘cultural analytics’.
De geheimen van het meervoudig orgasme
Wie zijn de vrouwen die meerdere keren achter elkaar klaarkomen?
Dubbel wapen tegen alzheimer
Twee nieuwe stoffen moeten helpen om het aftakelingsproces bij alzheimerpatiënten tegen te gaan.
Zit de jeugd collectief in een dip?
Sinds de coronacrisis lijkt het slecht te gaan met jongeren. Is het maar een tijdelijke dip of is er meer aan de hand?
Denken gaat beter als je er niet te hard bij nadenkt
Proefpersonen kunnen efficiënter puzzels oplossen en tegelijkertijd een andere taak verrichten als ze vertrouwen op spontaan inzicht.
Hersenchirurgie is een wandeling in het park
‘It’s not rocket science’ en ‘It’s not brain surgery’: het zijn twee populaire uitdrukkingen in het Engels om te zeggen dat iets echt niet zo moeilijk is. Waar komen ze vandaan? En zijn neurochirurgen en ingenieurs echt uitzonderlijk intelligent?
Waarom worden sommige kinderen narcistisch?
Wie narcistisch is, voelt zich specialer dan anderen. Is dat genetisch bepaald of speelt opvoeding een rol?
Wat we van papegaaien kunnen leren over zelfbeheersing
Welke factoren liggen aan de basis van een goede zelfbeheersing? Papegaaien geven ons het antwoord!
“Kinderen zijn niet kleurenblind”
Een kleuter ziet geen verschillen, het is maar als ouders erover gaan praten dat racisme ontstaat. Dat is een fout denkbeeld, stelt Judi Mesman. “Kinderen zien wel degelijk dat sommige mensen er heel anders uitzien dan zijzelf. Als je daar als ouder nooit over praat, dan kweek je pas vooroordelen.”
Een nieuwe taal leer je sneller onbewust
Waarom leren kinderen zoveel makkelijker een nieuwe taal dan volwassenen? UGent-onderzoeker Eleonore Smalle vond een verklaring: kinderen denken tijdens het leren minder na dan volwassenen.