Psyche & Brein
Virtual reality kan empathisch vermogen vergroten
De techniek helpt mogelijk bij de behandeling van gewelddadige misdadigers.
Afscheid van de handdruk
Een handdruk leert ons veel over de ander. Maar dat die eeuwenoude begroeting voorlopig verdwijnt, is misschien niet zo erg, schrijft Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel.
'Neen, corona zal geen einde maken aan oorlog'
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. In aflevering vier: politicoloog en directeur van het 'Europa in de wereld'-programma aan het Egmont Instituut Sven Biscop over de invloed van de coronacrisis op de internationale politiek.
Ultrakleine ‘nanodragers’ kunnen medicijnen in de hersenen brengen
Medicijnen die de bloed-hersenbarrière passeren, kunnen van pas komen om ziektes zoals Alzheimer of Parkinson te behandelen.
'Zoek naar creatieve afwisseling voor je kinderen'
In coronatijden is buitenspelen voor veel kinderen moeilijk tot onmogelijk. Johan Meire van Kind en Samenleving roept op om meer afwisseling mogelijk te maken. ‘Tuincentra en doe-het-zelf zaken gaan open om volwassenen bezig te houden, nu moeten we ook met creatieve oplossingen komen voor kinderen.’
De roep naar meer wetenschap klinkt luider dan ooit, óók voor alzheimeronderzoek
Alzheimer is een complexe ziekte, die zich in verschillende vormen manifesteert en meerdere oorzaken of triggers heeft. Hopelijk verliezen onderzoekers de ziekte door de coronacrisis niet uit het oog.
Hoe wordt iemand een complotdenker?
Tot voor kort werden complotdenkers door de wetenschap alleen bestudeerd als rariteiten. De Amsterdamse socioloog Jaron Harambam nam hen wel serieus en onderzocht waar het wantrouwen vandaan komt.
Honden zijn bang, en hun baasjes werken dat zelf in de hand
Drie van de vier honden zijn angstig. De boosdoeners voor hun gedragsproblemen? Hun genen, en overbeschermende baasjes.
‘Fysiek contact verliezen is het schadelijkst voor jongeren’
Jongeren voelen zich in deze lockdown dubbel zo vaak eenzaam als ouderen. ‘Empathie kun je alleen overbrengen als je samen in één ruimte zit’, zegt Kris Van den Broeck, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen.
‘De laatste weken heb ik tegen een muurtje alweer meermalen Wimbledon gewonnen’
Als er iets is waarmee psycholoog Vittorio Busato blij is in deze coronacrisis, dan is het de terugkeer van zijn kinderlijke fantasie.
Welke veerkracht heeft onze maatschappij in dit crisismoment?
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. In aflevering drie: Sarah Dury, professor agogische wetenschappen aan de VUB, over solidariteit in tijden van corona.
De Vlieg in Mijn Kamer
Zonder school, sport en vrienden loont het om je te richten op de zachtere prikkels.
Hoe kan ik beter slapen in coronatijden?
1 op 3 slaapt slechter sinds het begin van de corona-crisis, maar er zijn ook “gelukzakken” die nu beter slapen. Hoe komt dat? Wat is “goed slapen” eigenlijk? En hoe voorkom je dat je een ganse nacht wakker ligt te woelen in bed? Slaapgeneeskundige Olivier Mairesse (VUB, ULB en UVC Brugmann) geeft inzichten en tips in onze podcast Vraag Het Aan.
Normaal 1.5
Tijdens de coronacrisis moeten we anderhalve meter afstand houden, het zekere voor het onzekere nemen. De psychologische gevolgen van dat gebrek aan intimiteit baren psycholoog Vittorio Busato zorgen. Hoe moet dat in de geestelijke gezondheidszorg?
De rol van de expert in de coronacrisis
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. In aflevering twee: wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis over de belangrijke rol van experts.
Cellen in de hippocampus delen herinneringen op in stukjes
Door die opdeling zou het brein ervaringen kunnen categoriseren, wat kan helpen om ons wegwijs te maken in nieuwe situaties.
Covid-19: veel angst, maar tegelijk zelden zoveel gelachen. Hoe komt dat?
De vraag naar corona-grappen is dezer dagen groter dan die naar wc-papier. ‘Humor verlicht zware zaken, en helpt ons om gevoelens met elkaar te delen’, zegt socioloog Giselinde Kuipers van de KU Leuven.
Geheugen lijdt onder sociale isolatie
Een experiment met muizen toont aan hoe cruciaal fysiek contact met soortgenoten is. In isolatie gaan hun werkgeheugen en aandachtsvermogen achteruit en maken ze minder nieuwe hersencellen aan.