Psyche & Brein
De mens is een sociaal dier
Of je nu introvert of extravert bent, net zoals iedereen ben je een sociaal wezen. Het groepsleven biedt evolutionair gezien dan ook veel voordelen, net zoals seks. Toch is seks niet alleen goed voor het doorgeven van je genen, maar heb je er als individu ook profijt van.
‘Racisme is niét natuurlijk’
Onze huid bepaalt wie we zijn en dat geldt sinds de 18de eeuw, toen het racisme zijn filosofische grondvesten kreeg. ‘Met de ontrafeling van het menselijk genoom duikt een nieuw soort wetenschappelijk racisme op’, waarschuwt antropoloog Nina Jablonski.
Kan een neurochirurg mij verlossen van mijn angsten?
"Sommige mensen durven amper hun huis verlaten omdat ze zo angstig zijn." Laura Luyten (KU Leuven - FWO) wil mensen met angststoornis bij wie therapie en medicatie niet werken, helpen met met zogenaamde diepe hersenstimulatie.
‘We mogen de rassenrealisten niet langer negeren’
De voorbije jaren kwamen theorieën over rassenvermenging en ‘de grote vervanging’ van het blanke ras opnieuw boven water. Ze komen niet uit het niets, laat wetenschapsjournalist Angela Saini zien in haar boek Superior, The Return of Race Science.
Een pilletje tegen eenzaamheid
Neurowetenschappers hebben een gebied in het brein ontdekt dat gevoelens van eenzaamheid opwekt. Krijgen we binnenkort medicijnen voorgeschreven om ons ‘vrolijk zonder jou’ te voelen?
Op eenzame hoogte
Narcisme is een lelijk beestje. Het zaadje ervoor wordt geplant in de kindertijd. Maar ontstaat het door te weinig of net door overdreven aandacht van de ouders?
Huidhonger: waarom verlangen we zo naar fysiek contact?
Je beseft pas hoe belangrijk fysiek contact is als de vele dagelijkse aanrakingen plots wegvallen. Dan wordt de behoefte eraan tastbaar. Hoe stilt aanraking die honger?
Het puntje van de tong
Ik heb al eerder vermeld dat ik een talenfanatiekeling ben. Tijdens de lockdown heb ik mijn Italiaans dan ook wat opgefrist. En er viel me iets merkwaardigs op: naarmate mijn woordenschat zich uitbreidde, gingen Nederlandse en Engelse woorden verloren.
‘Coronavirus zorgt voor neurologische problemen’
Covid-19 veroorzaakt niet alleen ademhalingsproblemen en koorts, maar vaak ook geurverlies en zelfs beroertes. ‘Mogelijk heeft een infectie ook neurologische gevolgen op lange termijn’, zegt neuroloog Paul Boon (UZ Gent).
Discriminatie: wanneer de basisbehoefte om erbij te horen bedreigd wordt
Gediscrimineerd worden, wat doet dat met een mens? In een wereld die zich verzet tegen ongelijkheid, vragen we ons af wat de wetenschap te zeggen heeft over discriminatie en racisme.
De (omstreden) link tussen ijzertekort en psychiatrische stoornissen
Taiwanese onderzoekers vonden een associatie tussen bloedarmoede door ijzertekort en een verhoogd risico op psychiatrische stoornissen. Wat betekent die link precies? En bieden ijzersupplementen een oplossing?
"Ik shop, dus ik ben" - Over hoe ons koopgedrag samenhangt met onze identiteit
Shoppen laat ons niet enkel goed voelen, maar kan ook werkelijk een identiteitsgerelateerd motief hebben.
Thuiswerken verhoogt werkdruk en stress
Veel mensen werken of studeren nu al meer dan twee maanden thuis. Het ziet er niet naar uit dat we binnenkort massaal naar kantoor teruggaan. Al dat thuiswerken kan de werkdruk en stress doen stijgen: "Werk en privé lopen nu door elkaar en dat zorgt voor conflicten en vermindert het welzijn".
Vooroordelen en discriminatie bij ouderen
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: bio-ethicus Freddy Mortier (UGent) over ageïsm, woonzorgcentra, keuzes bij zorg en 'triage'.
Chemo heeft ook een invloed op de hersenen
Chemotherapie heeft een impact op de structuur en activiteit van de hersenen. Het kan leiden tot cognitieve klachten, stress en vermoeidheid. Klinisch psychologe Michelle Melis (KU Leuven) boekt veelbelovende resultaten met mindfulness bij patiënten met borstkanker.
Je leven op z’n kop
Wie niet-aangeboren hersenletsel oploopt, kan last krijgen van concentratie- en gedragsproblemen. Veel slachtoffers worden nooit meer de oude.
Zo blijf je digitale vermoeidheid de baas
Sinds de lockdown communiceren we vooral via videogesprekken. Maar die vragen veel meer concentratie dan live ontmoetingen of telefoongesprekken. Hoe kunnen we ons blijven focussen?
Hoe de coronacris een dictatuur in het zadel helpt
Ons brein wil onzekerheid beperken, want het onbekende is vermoeiend. Dat kan verklaren waarom complottheorieën succes hebben en de behoefte naar sterke leiders groeit.