Psyche & Brein
Centrum in het brein schakelt pijn uit
Het emotiecentrum van ons brein is mogelijk ook betrokken bij het remmen van pijn.
Het huismussyndroom
Ik tel de dagen tot ik mijn vrienden en familie weer kan omhelzen. In de tussentijd heb ik steeds meer moeite met mezelf van mijn bed de bank op te sleuren, en vervolgens van de bank naar mijn bureau.
Hersenscans sporen alzheimer op
De hersenscans kunnen vaststellen met welke vorm van geheugenverlies de patiënt kampt. Met een specifiekere diagnose weten patiënten beter hoe hun toekomst eruitziet.
Leren van wormen: een moleculaire schakelaar voor herinneringen
Eén van de belangrijkste functies van ons brein is het opslaan van informatie in ons geheugen. Onderzoek op de rondworm C. elegans kan helpen om de werking van het geheugen beter te begrijpen.
3D-model legt verband tussen herpesvirus en alzheimer
Een herpes-simplexvirus, dat we vooral kennen van koortsblaasjes, lokt veranderingen uit in een 3D-model van het brein die vergelijkbaar zijn met de ziekte van Alzheimer.
Luisteren in ongewone tijden
Radiomaker Peter Van de Veire riep onlangs in een column onze beleidsmakers op om meer naar de radio te luisteren. Radio biedt volgens de presentator informatie en entertainment die voor rust zorgen in plaats van paniek en stemmingmakerij. Een terugkeer naar schoonheid en authenticiteit in deze ongewone tijden.
Zorgt corona voor meer psychoses en depressies?
Een nieuwe studie monitort een jaar lang het verband tussen coronabesmettingen en psychiatrische opnames.
Hersenstimulatie laat blinden ‘zien’
Blinden en slechtzienden opnieuw laten zien, het is een droom van veel onderzoekers. Amerikaanse hersenwetenschappers zijn alvast een stap dichter bij dit doel.
'Ik kan me nauwelijks voorstellen dat we straks weer massaal handen gaan schudden'
Hoe coördineer je het best een massale gedragsverandering, zodat iedereen zich zo goed mogelijk aan de coronamaatregelen houdt? Als lid van de Nederlandse Corona Gedragsunit buigt sociaal psycholoog Reint Jan Renes zich over dat vraagstuk: ‘Het is belangrijk dat we elkaar kunnen aanspreken zonder dat iemand zich aangevallen voelt'.
'Laat studenten een volgende anderhalve-metersamenleving mee vormgeven'
Onze veerkrachtige democratie, die door de coronacrisis onder druk staat, kan wel een stootje hebben. Zeker als we studenten laten meedenken ontstaan er creatieve oplossingen, schrijft psycholoog Vittorio Busato.
‘De dode aanraken, ruiken en zien. Pas dan dringt het besef echt door’
Hoe kun je het best rouwen in coronatijd? Eos sprak met psychiater en psychotherapeut Uus Knops: ‘Ondanks alle restricties, kan het rouwproces nog steeds heel mooi en betekenisvol zijn'.
Wordt autisme veroorzaakt door een defect in het spiegelneuronensysteem?
Over de oorzaak van autisme wordt nog volop gediscussieerd. Sommige experts menen die te vinden in een defect in het systeem van de spiegelneuronen. Klopt dat?
Ketogeen dieet als therapie
Het ketogeen dieet – dat koolhydraten schrapt en vetten toejuicht – is een hype. Om af te vallen is het niet de beste strategie. Maar het lijkt wel veelbelovend in de strijd tegen epilepsie, multiple sclerose en alzheimer.
Afkicken van hypes
Instagram. Wellicht zijn de meeste van mijn lezers niet van de Instagram-generatie, maar misschien herken je toch enkele van mijn ervaringen.
Waarom geloven mensen in complottheorieën?
Over de herkomst van het coronavirus worden veel complottheorieën verspreid. Hoe komt dat? "Een complottheorie ontstaat uit onzekerheid, bijvoorbeeld omdat bepaalde vragen onbeantwoord blijven."
Waarom het voeren van een goed gesprek in tijden van corona zo eenvoudig niet is
Op de vraag ‘Hoe gaat het met je’ antwoorden mensen vaak plichtmatig met een ‘Best, oké.’ In deze tijden van corona niet zelden gevolgd dat anderen het nog veel zwaarder hebben. Dat is zelden opmaat tot een goed gesprek.
Artificiële zoetstoffen leiden ons brein niet om de tuin
Om zogenaamde sugar cravings te onderdrukken is veel wilskracht nodig. De oorzaak daarvan ligt deels bij de darmen, die via signalen naar de hersenen vragen om nog méér suiker.
Openheid, openheid, openheid
Onzekerheid, twijfel en kritiek horen bij wetenschap en democratie. Die openheid moet ook in coronatijden gewaarborgd blijven, schrijft psycholoog Vittorio Busato.