Psyche & Brein
Een muzikaal brein werkt anders
Muziekbeleving blijkt te verschillen tussen muzikanten en niet-muzikanten. Zo zou een muzikaal brein andere netwerken gebruiken om muziek te verwerken.
Afasie op het spoor met artificiële intelligentie
De term artificiële intelligentie (AI) vliegt ons dagelijks om de oren. Afasie daarentegen, daarbij horen veel mensen het in Keulen donderen. AI kan een waardevolle hulp zijn om deze taalproblemen na een beroerte op te sporen.
Hersenactiviteit toont waar liefde zit in ons brein
Liefde zit in... verschillende hersengebieden? Finse onderzoekers menen dat verschillende vormen van liefde verschillende delen van ons brein activeren.
Verblind door seks
Hoe dichter een mannelijke fruitvlieg bij een paring komt, hoe minder aandacht hij heeft voor gevaar. Dopamine speelt een hoofdrol in het verblinden van de zintuigen.
Na-apen is sterker dan jezelf
Wanneer we met elkaar praten, kopiëren we (onbewust) elkaars bewegingen. Hoe doordacht is dat imitatiegedrag? Ons onderzoek toont aan dat mensen de neiging hebben om virtuele karakters te imiteren, zelfs wanneer die het niet leuk vinden om nageaapt te worden.
De duistere kant van meditatie
Mediteren kan schadelijk zijn. Het kan zelfs geestelijke gezondheidsproblemen verergeren.
Onverwacht vast in de ruimte: wat doet dat met een mens?
De astronauten van de Boeing Starliner zitten mogelijk zes maanden lang vast in de ruimte. Dat kan hun perceptie van tijd ernstig verstoren.
Hard nadenken is altijd vervelend
Iedereen ervaart mentale inspanning als onprettig. Vrijwillig een sudoku maken doe je vooral voor de beloning, niet omdat je het denkwerk zo leuk vindt.
'Plots zat ik een jaar thuis': langdurige werkloosheid ontrafeld
In Vlaanderen is ruim de helft van de werkzoekenden langer dan één jaar op zoek naar werk. Hoe komt het dat deze groep ondanks de vele vacatures de weg naar de arbeidsmarkt niet lijkt te vinden?
Waarom we terugvallen op slechte gewoontes als we stress hebben
Achteraf voelen we ons helaas vaak nog slechter door dit gedrag. Waarom doen we het dan toch?
Neuroathletics: hoe nuttig is hersentraining voor topsporters?
Heel wat professionele sporters zweren bij neuroathletics. Deze trainingsmethode stelt de hersenen en het zenuwstelsel centraal. Kan dat het verschil maken tussen winst en verlies?
Ook psychotherapie heeft bijwerkingen: ‘Negatieve gevoelens en moeilijke gesprekken vormen deel van het proces’
Psychotherapie kan een helend effect hebben bij diverse mentale gezondheidsproblemen, maar er wordt zelden onderzoek gedaan naar de risico’s van behandelingen. Een nieuwe studie bracht die risico’s in kaart.
Minder dementie door meer spieren en minder vet
Kan je je risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer en parkinson verminderen door je lichaamssamenstelling te verbeteren?
Jongvolwassenheid is niet langer een van de gelukkigste periodes in het leven
De U-vormige curve waarbij jeugd en ouderdom de gelukkigste periodes van het leven worden genoemd, is veranderd.
Drie vragen en antwoorden over emotionele verwaarlozing
Als je als kind emotioneel bent verwaarloosd, moet je dan de confrontatie met je ouders aangaan? En hoe herstel je van die verwaarlozing?
Wie is de mysterieuze ‘voorleeskabouter’ in ons hoofd?
De meeste lezers luisteren in stilte naar een voorleesstem in hun hoofd. Bijna driekwart kan aspecten van die innerlijke stem controleren. Hoe zit dat?
5 redenen waarom we al in de lagere school met nieuwswijsheid moeten beginnen
Jongeren raadplegen nieuws voornamelijk via sociale media. Daar hebben ze het moeilijk om betrouwbare van onbetrouwbare informatie te scheiden. De oplossing? Werken aan nieuwswijsheid op de lagere school. Daar worden ook volwassenen wijzer van.
Begrijpt mijn hond mij?
Een hond als huisdier biedt niet alleen goed gezelschap, maar ook troost en steun. Begrijpt een hond hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt?