Psyche & Brein
Nieuwe tool tegen tinnitus
Bimodale stimulatie, een combinatie van geluidstherapie en elektrische tongstimulatie, overschrijft de harde schijf van wie last blijft hebben van geruis, gepiep of gefluit in de oren. Neus-keel-oorarts Michael Boedts onderzocht in het Gentse BRAI3N of de behandeling werkt.
Kinderen smurfen beter met twee oren
Met een gehoorimplantaat horen eenzijdig dove kinderen hun juf beter in een lawaaierige klas. Ze lopen bovendien minder risico op taalproblemen en zittenblijven. Dankzij mijn onderzoek krijgen ook zij het implantaat sinds dit jaar terugbetaald.
Foutjes op X-chromosoom verhogen risico op alzheimer
Dat inzicht kan verklaren waarom alzheimer vaker lijkt voor te komen bij vrouwen dan bij mannen en dat opent de weg naar nieuwe medicijnen.
Zijn mannen slimmer dan vrouwen? - Podcast
De hersenen van mannen en vrouwen zitten anders in elkaar. Kloppen de clichés dan ook? Om dat te achterhalen, lieten Eos-redacteurs Liesbeth Gijsel en Kim Verhaeghe hun hersenen scannen. Je hoort er alles over in onze podcast.
Wetenschappers zijn ook maar mensen
Wetenschap is een moeizaam proces. Heel wat onderzoek levert geen nieuwe kennis op. Sluipwegen nemen wordt aanlokkelijk.
Excited delirium: hoe ga je om met een syndroom dat niet bestaat?
Excited Delirium is een controversieel begrip. De term duikt vooral op wanneer iemand in handen van de politie het leven laat. Is het een aandoening, of toch vooral een excuus voor hardhandig optreden van de politie? En hoe gaan we er in België mee om?
#Boekenworm: Liefhebber is ook kenner
Hoe kies jij een goed boek? Vertrouw er gerust op dat online boekenrecensies je niet alleen stationsromannetjes zullen aanbevelen. Ze hebben vrijwel evenveel aandacht voor literaire criteria als jury’s van literatuurprijzen, blijkt uit mijn onderzoek.
Waarom communicatie tussen mensen met autisme vlotter verloopt
Hebben mensen met autisme sociale interactieproblemen of begrijpen mensen zonder autisme hen gewoon niet goed? Een nieuw onderzoek laat mensen met autisme zelf aan het woord, en hun boodschap is duidelijk: communicatie met andere mensen met autisme is veel gemakkelijker.
Ondanks corona bleef aantal jongeren met psychische klachten stabiel
Het Vlaamse SIGMA-project bracht de afgelopen zes jaar de mentale gezondheid van jongeren in kaart. 'Met veel jongeren gaat het goed, maar een op vijf jongeren heeft matige tot ernstige psychische klachten.'
Verstoord immuunsysteem kan mee aan de basis liggen van psychiatrische aandoeningen
Artificiële intelligentie kan de diagnose van bipolaire stoornis en schizofrenie makkelijker maken.
'Heeft u momenteel een wens om te sterven?'
Deze vraag hebben onderzoekers van de VUB aan ruim drieduizend Vlaamse ouderen gesteld, met verrassende resultaten. Maar liefst vijf procent van de ouderen heeft een matig tot sterke stervenswens. Waarom is het zo belangrijk hier bij stil te staan?
Een muzikaal brein werkt anders
Muziekbeleving blijkt te verschillen tussen muzikanten en niet-muzikanten. Zo zou een muzikaal brein andere netwerken gebruiken om muziek te verwerken.
Afasie op het spoor met artificiële intelligentie
De term artificiële intelligentie (AI) vliegt ons dagelijks om de oren. Afasie daarentegen, daarbij horen veel mensen het in Keulen donderen. AI kan een waardevolle hulp zijn om deze taalproblemen na een beroerte op te sporen.
Hersenactiviteit toont waar liefde zit in ons brein
Liefde zit in... verschillende hersengebieden? Finse onderzoekers menen dat verschillende vormen van liefde verschillende delen van ons brein activeren.
Verblind door seks
Hoe dichter een mannelijke fruitvlieg bij een paring komt, hoe minder aandacht hij heeft voor gevaar. Dopamine speelt een hoofdrol in het verblinden van de zintuigen.
Na-apen is sterker dan jezelf
Wanneer we met elkaar praten, kopiëren we (onbewust) elkaars bewegingen. Hoe doordacht is dat imitatiegedrag? Ons onderzoek toont aan dat mensen de neiging hebben om virtuele karakters te imiteren, zelfs wanneer die het niet leuk vinden om nageaapt te worden.
De duistere kant van meditatie
Mediteren kan schadelijk zijn. Het kan zelfs geestelijke gezondheidsproblemen verergeren.
Onverwacht vast in de ruimte: wat doet dat met een mens?
De astronauten van de Boeing Starliner zitten mogelijk zes maanden lang vast in de ruimte. Dat kan hun perceptie van tijd ernstig verstoren.