Psyche & Brein
Waarom de straat oversteken zo gevaarlijk is
Veilig de straat oversteken vergt een combinatie van zowel mentale als lichamelijke vaardigheden. Pas als kinderen veertien zijn, hebben ze die volledig onder controle.
Kwaliteit opvang moet beter
Veel kinderen brengen hun eerste levensjaren door in de opvang. Die opvang heeft een impact op hun ontwikkeling maar is voor verbetering vatbaar. Het aantal kinderen per begeleider moet omlaag, en de kwaliteit moet omhoog, vinden experts.
Betrapt door de leugendetector
De politie in België gebruikt, als enige in Europa, nog altijd de polygraaf. Hoe is het om zelf aan de leugendetector te zitten?
Autisme behandeling voor baby’s
Ouders die inspelen op autistisch gedrag, zorgen dat symptomen op latere leeftijd minder ernstig zijn en het kind mogelijk beter om kan gaan met de stoornis.
Moet het sollicitatiegesprek op de schop?
Het sollicitatiegesprek en het cv hebben hun beste tijd gehad.
App voorkomt burn-out
Honderd Nederlandse kantoorwerkers gaan een app uittesten die hun stress meet. De virtuele stresscoach raadt aan om gas terug te nemen als een burn-out dreigt.
Risicogenen hersentumoren ontdekt
Grote studie naar hersenkanker vindt dertien genetische foutjes die het risico op een tumor vergroten.
Profiteer van het placebo-effect
Als je een medicijn moet nemen, kan het effect ervan een duwtje in de rug krijgen van het placebo-effect. Dat duwtje stimuleer je met de volgende checklist.
Dit zijn de belangrijkste redenen voor een relatiebreuk
Wetenschappers ondervroegen zo’n tweeduizend Britten, een representatief staal van de bevolking. Dit zijn volgens hen de zeven grootste breekpunten voor een relatie.
Brein van blinde verscherpt andere zintuigen
Het brein van blinde mensen past zich aan zodat andere zintuigen en cognitieve functies beter ontwikkelen.
Zou jij iemand elektrocuteren?
Negen op de tien onder ons zouden een onschuldige een zware elektrische schok toedienen als iemand met gezag dat opdraagt.
Brein is te trainen tot geheugenkampioen
We kunnen ons geheugen wel degelijk trainen en de effecten blijven tot wel vier maanden na de training zichtbaar.
Wiskundig model helpt de evolutie van grote breinen beter begrijpen
Het menselijk brein is de afgelopen 2 of 3 miljoen jaar bijna 3 keer zo groot geworden. Waarom dat gebeurde weten we eigenlijk niet.
Verandert ADHD-medicatie het brein van kinderen?
Medicijngebruik bij kinderen met ADHD is het onderwerp van heel wat debatten. Medicatie kan symptomen van ADHD doen afnemen, maar over de langetermijneffecten bestaat onduidelijkheid. Voor haar doctoraat onderzocht Lizanne Schweren de kwestie.
Peilingen beïnvloeden verkiezingsresultaat
Sommige kiezers bestuderen standpunten en partijprogramma’s, anderen juist media-optredens. Daarnaast spelen ook peilingen en emoties een rol in ons kiesgedrag, zegt sociaal psycholoog Bertjan Doosje.
Het kwaad van geweldgames ebt snel weg
Jongens die dagenlang agressieve games spelen, worden daarom nog niet zelf gewelddadig.
Hoofdpijn na vliegreis straks verleden tijd?
Deense studenten denken de oorzaak gevonden te hebben voor de barstende hoofdpijn die velen krijgen tijdens of vlak na hun vlucht.
Hersenscan voorspelt welk krantenartikel viraal gaat
De activiteit in hersenregio's die betrokken zijn bij het denken over onszelf en anderen voorspelt welke artikels viraal gaan binnen een grote groep lezers.