Psyche & Brein
Hoe ontwikkelen kinderen een gevoel voor humor?
Wat vinden kinderen op welke leeftijden grappig en vanaf welke leeftijd begrijpen ze wanneer iets ironisch of sarcastisch bedoeld is?
Namaken van de bloed-hersenbarrière
De bloed-hersenbarrière, de beschermlaag van onze hersenen, is lastig te imiteren. Nu is er een simpele methode gevonden om in het lab te testen of medicijnen er wel of niet doorheen komen.
Elektroden stimuleren creativiteit
Denk ‘out of the box’. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Hersenstimulatie lijkt te werken. Maar er is een keerzijde.
Leerkrachten maken discriminerende grapjes
Grapjes over homo’s, allochtonen of vrouwen zijn dagelijkse kost in de Vlaamse middelbare scholen. Niet alleen leerlingen maken ze. Leerkrachten doen vaak ook mee.
Vrouwen branden sneller op
Geslacht, leeftijd, familiebanden en persoonlijkheidskenmerken dragen in verschillende mate bij tot het risico op een burn-out.
Hersenactiviteit verraadt welk gezicht je zag
Door naar de hersenactiviteit van apen te kijken, reconstrueren wetenschappers de gezichten die de apen eerder zagen. En die lijken bijzonder veel op de échte gezichten.
Wat doet vasten met lichaam en geest?
De ramadan is begonnen. Zo'n half miljoen Belgische moslims onthoudt zich een maand lang, van zonsopgang tot zonsondergang, van voeding. Ook andere religies kennen een vastenperiode. Hoe gezond is dat?
Ons zicht blijft zich continu verbeteren
Het hersengebied dat verantwoordelijk is voor ons zicht, stabiliseert niet op jonge leeftijd. Anders dan altijd werd gedacht, ontwikkelt ons zicht zich voort tot ver voorbij het dertigste levensjaar.
Een ‘vaccin’ tegen angst
Zo’n 15 procent van de kinderen heeft een angstige persoonlijkheid. Zij lopen een groot risico later een angststoornis of depressie te krijgen. Wetenschappers hebben ontrafeld hoe die persoonlijkheidstrek er in het brein uitziet, en stellen een vroege therapie in het vooruitzicht die angst zou kunnen voorkomen.
Factcheck: Fidget spinners helpen ADHD te controleren
De nieuwste rage op school zijn ‘fidget spinners’, een soort handtol. Het speelgoed zou ook helpen tegen ADHD. Maar klopt dat wel?
Niet depressie, maar levenswijze is dodelijk
Een depressie op zich vergroot de kans op overlijden niet. Een ongezonde levenswijze of andere aandoeningen die vaak samen gaan met depressie mogelijk wel.
Vrouwen ervaren alcoholisme anders
Alcoholisme heeft andere effecten op vrouwen dan op mannen. Het onderzoek bevestigt het belang van genderspecifieke behandelingen.
Gespleten brein, toch één bewustzijn
Mensen bij wie de communicatie tussen de linker- en rechterhersenhelft verbroken is, hebben eigenlijk twee onafhankelijke breinen die het lichaam willen besturen. Wat gebeurt er dan?
Fantoomsyndroom
Je voelt je smartphone trillen in je broekzak, haalt het uit in blijde verwachting van een sms of andere melding en ziet … niets. Je lijdt aan het Phantom Vibration Syndrome.
Oogbewegingen doen trauma’s vergeten
Een behandeling waarbij de patiënt simpele oogbewegingen maakt, onderdrukt het hersengebied betrokken bij het opslaan van stressvolle gebeurtenissen.
Nieuwe middelen tegen migraine
Er zitten nieuwe medicijnen in de pijplijn die je misschien voorgoed van de splijtende hoofdpijn afhelpen.
Een mythe met een reukje aan
Ons reukvermogen is beter ontwikkeld dan we denken. Op sommige vlakken moeten we niet onderdoen voor honden en ratten.
Rijkdom maakt angstig
In rijke landen komen angststoornissen vaker voor dan in arme landen. En dat komt omdat rijke mensen zich vervelen.