Psyche & Brein
Breinspelletjes hebben weinig effect
Het spelen van commerciële breinspelletjes verbetert je cognitieve vaardigheden nauwelijks.
Foto’s maken je gelukkig
Foto’s maken doet je gelukkige momenten intenser beleven. Als je ze tenminste niet meteen op Instagram of WhatsApp gooit.
Geluk maak je zelf (of toch een beetje)
Van sommige dingen die je makkelijk zelf kan doen, is bewezen dat ze je geluksgevoel verhogen, al is het maar een klein beetje.
Alzheimerklonters ontrafeld
Alzheimer ontstaat wanneer eiwitten in de hersenen gaan klonteren. Wetenschappers bestudeerden van dichtbij hoe die klonters ontstaan.
Waarom vrouwen een zelfmoordpoging eerder overleven
Mannen willen dood, vrouwen willen ontsnappen of om hulp schreeuwen.
Meer aandacht, minder hersenactiviteit
Het trainen van aandacht zorgt dat het brein aandacht op een andere manier gaat verwerken.
Talen leer je in de wieg
Nog voor een baby een half jaar oud is, leert hij klanken van elkaar te onderscheiden. Dat komt dus een stuk vroeger dan het leren van de eerste woordjes.
‘In dertig procent van de bedden ligt iemand die daar niet hoort’
Therapie aan huis moet overal in België psychiatrische bedden vervangen. Een gesprek met psychiaters Jeroen Decoster en Guido Pieters, pleitbezorgers van thuistherapie in België.
Is geluk een eigen keuze?
Het is niet alleen voer voor psychologen.
Vragen bij een verbeterd brein
We willen alsmaar meer, beter, sneller. In onze zoektocht naar verbetering richten we ons steeds vaker op het brein. ‘Cognitive enhancement’ is het gebruik van elk middel, elke methode of techniek om onze cognitieve prestaties te verbeteren. Maar hoe ver kunnen en willen we gaan?
Yoga en meditatie verminderen stress
Yoga en meditatie beïnvloeden de genexpressie en doen zo het aantal ontstekingsstofjes in het bloed verminderen. Stress verhoogt het aantal ontstekingsstofjes juist.
Eenzame gevoelens zijn nuttig
Eenzaamheid zorgt voor een investering in sociale contacten, maar ook voor egocentrisme. Beiden verklaren vanuit evolutionair perspectief het nut van eenzame gevoelens.
‘We moeten de waarde van ouderdom herontdekken’
Soms vertonen we gedrag dat vandaag zinloos lijkt, maar in een ver verleden een duidelijke reden had. In Eindelijk oud bekijkt gedragsbioloog Mark Nelissen de essentie van ouderdom door de bril van de evolutietheorie.
Iedereen pornoster
Jezelf filmen tijdens een vrijpartij is niet voorbehouden aan voetballers en beroemdheden. De sekstape is een maatschappelijk fenomeen.
Vierde 'Alzheimer-gen' geïdentificeerd
Nederlandse onderzoekers hebben een gen geïdentificeerd dat betrokken is bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. In totaal zijn er nu vier risicogenen bekend.
Mannen in vrouwenberoepen voelen zich bedreigd door stereotype
Werken als leerkracht of in de kinderbescherming gaat, als man, gepaard met negatieve gevoelens over het werk. Zij hebben het gevoel dat hun collega’s hen niet bij de baan vinden passen.
De slappe lach
We moesten soms maar naar elkaar kijken of we proestten het al uit. Een tijdlang was hij een vaste gast bij ons aan tafel: de slappe lach.
Hersenscan voorspelt ernst epilepsie
Precisiegeneeskunde is het toverwoord als het over de toekomst van kankerbehandelingen gaat. Dat moet het ook worden voor epilepsie, vindt Stefanie Dedeurwaerdere. Zelf zoekt ze naar nieuwe doelwitten voor behandelingen, bijvoorbeeld ontstekingen in de hersenen.