Psyche & Brein
Is lachen een werkzaam medicijn?
Jawel, lachen is echt gezond. Tot dat besluit kwamen Braziliaanse wetenschappers. Het zou blijken uit een studie op volwassen personen, waarbij de groep die een lachtherapie kreeg op termijn gezonder was. Klopt dit?
Bestaat het moederinstinct?
Veel mensen denken dat er zoiets bestaat als het moederinstinct. Vrouwen zouden beter zijn in het herkennen van de behoeften van hun baby en daar beter op kunnen inspelen dan vaders. Klopt dat?
Leren is een marathon, geen sprint: Hoe begin je aan levenslang leren?
Werken wordt vandaag gekenmerkt door voortdurende veranderingen; nieuwe technologische snufjes, nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe jobs. Toch blijkt dat slechts 1 op 5 van de Vlamingen de nood voelt om te blijven bijleren. Levenslang leren is dus moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoe schiet je uit de startblokken en hoe blijf je lopen?
De duistere kant van het profvoetbal
Profvoetballer worden: het is de droom van velen, en we snappen allemaal waarom! Toch schuilt er achter de glitter en glamour een duister randje, eenmaal de spots uitgaan.
Verveling, niet zo saai als we denken?
Verveling is een van de minst bestudeerde emoties, ondanks het feit dat het de basis kan vormen voor depressie, negatief gedrag en verminderde schoolprestaties. Daarom was ik toch geïntrigeerd om deze ogenschijnlijk "saaie" emotie nader te onderzoeken.
Zin en onzin van zittenblijven: ‘Vooral in het secundair onderwijs kan de psychologische impact ernstig zijn’
Een leerjaar overdoen, het klinkt logisch als je niet geslaagd bent. Maar welke gevolgen heeft zittenblijven op leerprestaties op de lange termijn, de doorstroming naar hoger onderwijs en de sociaal-emotionele ontwikkeling?
Jezelf blootstellen in relaties: doen… of net niet?
Psycholoog en onderzoeker Laura Sels stelt zich makkelijk open als ze nieuwe mensen ontmoet, maar dat wordt niet altijd gewaardeerd. Wat zijn de risico's en de voordelen van jezelf openstellen in relaties? En hoe doe je dat eigenlijk?
Verhogen de ruggenprik en oxytocine de kans op autisme?
Kinderen van moeders die tijdens de bevalling zowel een epidurale verdoving als oxytocine kregen, hebben iets meer kans op het ontwikkelen van autisme. ‘Het gaat altijd om een combinatie van factoren, maar het is wel belangrijk om de gevolgen van ingrijpen tijdens de bevalling te onderzoeken.’
Vergeten Heldinnen: mannelijke acteurs verouderen, vrouwelijke worden vervangen
Jan Decleir wordt ouder maar zijn vrouwelijke tegenspeelsters niet. Waarom verdwijnen vrouwen naarmate ze ouder worden van het grote scherm?
Zittenblijven? Deze alternatieven zijn efficiënter (en wellicht ook goedkoper)
Het jaar overdoen zou meer een stok achter de deur moeten zijn dan een gangbare maatregel.
Afgeleid rijden is nog onveiliger dan gedacht
Tal van bestuurders komen om het leven bij verkeersongevallen die verband houden met afgeleid rijden. Het gebruik van een mobiele telefoon is de belangrijkste bron van afleiding, maar het invoeren van navigatie-informatie en proberen te eten achter het stuur kunnen net zo riskant zijn.
Van computermuis tot woef
Als woorden in de loop van de taalgeschiedenis een ruimere betekenis ontwikkelen, gebeurt dat via hetzelfde proces als wanneer een kind tijdelijk alle viervoeters met een blafgeluid aanduidt.
Gezond dieet vermindert mogelijk ADHD-symptomen
Dieetveranderingen kunnen op korte termijn een positief effect hebben op de vermindering van ADHD-symptomen, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Hoe alzheimeronderzoek op een doodlopend spoor terecht kwam
Het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer heeft een probleem. Wezenlijke vooruitgang voor patiënten is er de afgelopen decennia niet geboekt. Hoe komt dat?
Wat je (niet) moet doen als je niet kan slapen
Als het je niet lukt om in slaap te vallen, kan het helpen om uit bed te stappen en iets anders te gaan doen.
Alle vogels bouwen een nestje. Net als de mens
Wel twintig keer de ziekenhuistas in- en uitpakken. Setjes maken met rompertjes en sokjes. Het zijn typische verschijnselen van nesteldrang, die vaak piekt in de maand voorafgaand aan de bevalling. Maar waar komt dit gedrag vandaan?
Duiven dromen dat ze vliegen
Droom je soms dat je kan vliegen? Duiven doen dat ook! Nieuw onderzoek wijst uit dat vogels, naast zoogdieren, in staat zijn om te dromen tijdens de remslaap.
Link tussen gezondheid van hart en brein
Uit genetisch onderzoek en onderzoek naar structuren en functies van beide organen blijkt dat er meerdere verbanden zijn tussen de gezondheid van het hart en van de hersenen.