Psyche & Brein
Zeven tips om je beter te concentreren
Hard studeren, zwoegen op je masterproef, een boek lezen voor je werk … Jezelf lange tijd concentreren vraagt veel zelfdiscipline. Neurowetenschappers stelden deze adviezen op om je concentratie te verbeteren.
Ook online kun je hechte vriendschappen sluiten
Net als zoveel anderen kon psycholoog en neurowetenschapper Annabel Nijhof tijdens de corona-lockdowns wel een nieuwe hobby gebruiken. Die hobby leverde ook nieuwe online vrienden op. Nu kan ze niet meer zonder hen.
Internering is een loterij: willekeur, toeval en personeelstekort bepalen lot van daders
België telt bijna vierduizend geïnterneerden – mensen die iets strafbaars hebben gedaan maar geen ‘gewone’ celstraf krijgen omdat ze ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Er schort heel wat aan dat systeem. Dat leggen Eos Psyche&Brein en Sociaal.Net bloot na grondig onderzoek.
Gooien we geïnterneerden in de vergeetput of verdienen ze zorg?
Ruim een op vijf geïnterneerden in Belgische gevangenissen verblijft in gevangenissen. Daar worden psychische problemen alleen maar erger.
Like, deel, vertrouw: kan een (dis)trust-knop op sociale media nepnieuws stoppen?
Op sociale media kun je momenteel alleen een bericht liken en delen. Onderzoekers ontwierpen een nieuwe optie waarmee de gebruiker kan oordelen over de betrouwbaarheid van een bericht: een (dis)trust-knop. Die zou de verspreiding van fake news en misinformatie kunnen terugdringen.
Kouder klimaat, complexere samenlevingen
Primaten in koudere delen van de wereld leven samen in meer complexe sociale structuren. Dat is een indirect gevolg van evolutionaire aanpassingen aan hardere leefomstandigheden.
Klein verschil in brein van tieners die genderdiversiteit ervaren
Tieners die geboren zijn als jongens en genderdiversiteit ervaren, hebben een dikkere hersenschors in de linker gyrus temporalis inferior.
Over kwetsbaarheid en fijnmazigheid: de impact van nieuwe technologieën op kantoorjobs
Welke invloed hebben technologische ontwikkelingen op mens, economie en maatschappij? De vraag leidt soms tot hevige discussies, en dit vaak in overdreven termen als wondermiddel of doembeeld. In het project “AI en de toekomst van de office-manager” willen we voorbij deze polarisering treden, en een meer genuanceerd beeld schetsen van de impact van de huidige digitaliseringsgolf op de zeer specifieke werksituatie van allround professionals zoals office-managers.
Een knuffelclub, waarom ook niet?
Wie graag coaching volgt in relatie tot een dier, kan tegenwoordig kiezen uit een breed aanbod: van zwemsessies met dolfijnen tot wandelingen met alpaca’s. Hoe wetenschappelijk is dat geknuffel?
Hoe kunnen wormen ons iets leren over hersenen en gedrag?
Serotonine en dopamine zijn bekende voorbeelden van chemische stofjes die ons gedrag beïnvloeden. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere stofjes in onze hersenen waar we eigenlijk niet zoveel over weten. Neurobioloog Jan Watteyne onderzoekt hoe deze stofjes werken aan de hand van de worm C. elegans.
Kan hersenstimulatie de cognitie verbeteren?
Een nieuwe meta-analyse van meer dan honderd onderzoeken suggereert dat hersenstimulatie de cognitie verbetert in alle leeftijdsgroepen en bij mensen met neuropsychiatrische aandoeningen. Hoe zit dat?
Hersenactiviteit verraadt of je iemand begrijpt
Aan iemands hersenactiviteit kun je zien of die persoon jou begrijpt. Het onderzoek van Marlies Gillis biedt uitzicht op beter afgestelde gehoorapparaten en inzicht in comapatiënten.
Als je rent om te vergeten ligt een sportverslaving op de loer
Bewegen is goed. Maar niet als het een manier is om te ontsnappen aan mentale problemen.
Chronische pijn verhoogt risico op dementie
Hoe meer pijn je hebt over je hele lichaam, hoe groter je risico op geheugenstoornissen.
Maakt slechte lucht ons levensmoe?
Op dagen met meer luchtvervuiling stijgt het aantal zelfdodingen.
Wanneer is je brein volgroeid?
We zijn officieel volwassen als we achttien worden. Zijn onze hersenen dan ook ‘af’?
Waarom we honden en katten als onze kinderen zien
Onderzoek laat zien dat katten- en hondenbaasjes zich gedragen als ouders en hun huisdieren ook opvoeden. Daar is een evolutionaire verklaring voor.
Waarom Nederlanders met ziektes schelden
‘Kankerhoer!’, ‘Teringlijer!’, ‘Krijg de klere!’. Sprekers van het Nederlands kunnen kiezen uit een breed arsenaal aan ziektes om mee te schelden. Vooral vloekers in het midden en noorden van Nederland doen dat, al komt het fenomeen tegenwoordig ook in Vlaanderen voor. Waar komt dat vandaan?