Ruimte
Doodsvonnis voor drie planeten
Astronomen hebben drie planeten ontdekt die op het punt staan om opgeslokt te worden door hun moederster. In één geval zal dat naar verwachting al binnen één miljoen jaar gebeuren – een kosmische oogwenk.
Astronomen zien overblijfselen van een planeet verdampen
Britse onderzoekers hebben voor het eerst de röntgenstraling waargenomen die vrijkomt wanneer het puin van een voormalige planeet op het uitdovende restant van zijn moederster neerstort.
Bijna duizend raadselachtige strengen ontdekt in Melkwegcentrum
Op een nieuw mozaïek van het turbulente centrum van ons Melkwegstelsel zijn bijna duizend geheimzinnige slierten te zien, die op onverklaarbare wijze in de ruimte ‘bungelen’. Deze eendimensionale ‘filamenten’, die tot 150 lichtjaar lang kunnen zijn, vormen paren en clusters, vaak op gelijke onderlinge afstanden – ongeveer zoals de snaren van een harp.
Astronomen meten de temperatuur van het heelal van nog geen miljard jaar na de oerknal
Met behulp van de IRAM NOEMA-telescoop in de Franse Alpen hebben astronomen voor het eerst een ver object waargenomen dat een schaduw werpt op de vroege, hete oerknalfase van ons heelal, en zo een deel van de zogeheten kosmische achtergrondstraling tegenhoudt.
Zelfs stervende sterren kunnen nog planeten baren
Planeten zijn doorgaans niet veel ouder dan de sterren waar ze omheen draaien. Zo is de aarde niet lang na de zon ontstaan. Astronomen van de KU Leuven hebben nu echter ontdekt dat er ook een heel ander scenario mogelijk is. Zelfs als ze bijna dood zijn, zouden sommige soorten sterren nog planeten kunnen vormen.
Hubbleconstante blijft stoorzender van de kosmologie
Kosmologen zijn al een tijdje bekomen van hun verbazing over het feit dat het heelal steeds sneller uitzet. Maar hoe groot die versnelde uitdijing is, raakt maar niet uitgeklaard. Schort er misschien iets aan ons standaardmodel van de kosmologie?
Wat zal de James Webb ruimtetelescoop ons leren?
Hoe ontstonden de eerste sterren in het universum? Bestaat er leven buiten onze planeet? Maar vooral: hoe zal de James Webb ruimtetelescoop deze vragen proberen beantwoorden? De Educated Idiots zoeken het uit.
Zwart gat in dwergstelsel Henize 2-10 máákt sterren in plaats van ze op te slokken
Zwarte gaten worden vaak afgeschilderd als destructieve monsters die alles wat te dichtbij komt opslokken, maar bij nieuw onderzoek met de Hubble-ruimtetelescoop spelen ze een minder kwaadaardige rol.
Nog veel onduidelijk over koolstofmonsters die Marsvoertuig heeft verzameld
NASA’s Marsvoertuig Curiosity heeft bodemmonsters onderzocht en de resultaten naar de aarde overgeseind. Een analyse van de koolstofisotopen in die stalen laat drie mogelijke verklaringen zien voor de oorsprong van de daarin aanwezige koolstof.
Kosmische ‘spin’ is bron van krachtige gammastraling
Met behulp van de 4,1-meter SOAR-telescoop in Chili hebben astronomen het eerste voorbeeld ontdekt van een dubbelstersysteem waarin een ster die bezig is om in een witte dwerg te veranderen, in een baan om een neutronenster draait die net klaar is met zijn transformatie tot een snel ronddraaiende pulsar.
Hete exoplaneet heeft de vorm van een rugbybal
Ten gevolge van sterke getijdenkrachten lijkt de planeet WASP-103b meer op een rugbybal dan op een bol.
Geboortekreet in Orion
De geboorte van een nieuwe ster is een spektakel van gaswolken en energieuitbarstingen.
Een astronaut van eigen bodem
De kans dat een Belg het nieuwe astronautenkorps van ESA vervoegt is bijzonder klein. Maar er is hoop: bij de laatste 1.500 kandidaten is een 34-jarige anesthesist uit Turnhout.
Waarom kleurt de kop van een komeet groen, maar zijn staart niet?
Zo nu en dan komen uit de buitenwijken van ons zonnestelsel flinke brokken ijs en gesteente onze kant op: oude overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel, ongeveer 4,6 miljard jaar geleden. Deze ‘vuile sneeuwballen’ krijgen vaak een opvallend groene kleur naarmate ze dichter bij de zon komen. Vreemd genoeg beperkt die kleur zich tot de ‘kop’ van de komeet. Een negentig jaar oude theorie blijkt de verklaring te zijn.
‘Helikoptervlucht op Mars’
Op 18 februari 2021 plaatsten wetenschappers van NASA het zwaarste object ooit op Mars: de NASA-rover Perseverance met in zijn buik de helikopter Ingenuity.
Tien feiten over de James Webb ruimtetelescoop, het nieuwe paradepaardje van de astronomie
Op 24 december wordt de James Webb Space Telescope gelanceerd. Sterrenkundigen kijken reikhalzend uit naar de resultaten van deze nieuwe ruimtetelescoop. Wat maakt de nieuwe ruimtetelescoop zo bijzonder?
Maak kennis met de James Webb-ruimtetelescoop
De James Webb-ruimtetelescoop kan ver terug in de tijd kijken, naar de eerste sterrenstelsels. Seppe Canonaco, educatief medewerker bij Cosmodrome Kattevennen, stelt de ruimtetelescoop aan je voor.
Wat is lichtsnelheid?
Het licht reist aan 299.792.458 meter per seconde. Hoe indrukwekkend dat is, vertelt Joachim Mathieu (Cosmodrome Kattevennen) in deze video.