Ruimte
Eerste opname van het zwarte gat in het hart van ons Melkwegstelsel onthuld
Vandaag hebben astronomen tijdens gelijktijdige persconferenties over de hele wereld de eerste foto gepresenteerd van het superzware zwarte gat in het centrum van ons eigen Melkwegstelsel.
Zwaarste beving ooit geregistreerd op Mars
NASA-Marslander InSight heeft de grootste beving gedetecteerd die ooit op een andere planeet dan de aarde is waargenomen. De ‘aardbeving’, die plaatsvond op 4 mei, was van magnitude 5.
Buitenaardse fotosynthese moet maankolonies mogelijk maken
Waar halen bewoners van een maanbasis straks zuurstof en aandrijfkracht vandaan? Mogelijk zit het antwoord in de bodem en zonlicht.
De kosmos in een oogopslag
Hoe breng je de complete kosmos in beeld? De Argentijnse graficus Pablo Carlos Budassi koos voor een bijzondere aanpak. Het resultaat is een spectaculaire en gedetailleerde visuele weergave van het bekende universum.
Zo gedetailleerd zag je de zon nog nooit
Het beeld is met zijn ruim 83 miljoen pixels het hoogsteresolutiebeeld dat van de zon en haar corona is gemaakt.
Supernova lijkt zich te bedenken
Voor het eerst zien astronomen hoe een geëxplodeerde ster niet alleen uitzet, maar ook voor een stuk naar binnen beweegt.
Astronomen ontdekken een nieuw soort sterexplosies: micronovae
De nieuwe micronovae stellen de bestaande ideeën over sterexplosies op de proef en zouden wel eens talrijker kunnen zijn dan gedacht.
De boodschap voor buitenaardse wezens was aan een update toe. Wat staat er nu in? En moeten we wel contact zoeken?
De bijgewerkte boodschap kan worden uitgezonden naar buitenaardse luisteraars in de hoop een eerste contact te leggen.
Ook verre, langperiodieke kometen kwijnen snel weg
Wanneer kometen de zon naderen, stoten ze gas en stof uit. Hierdoor neemt de activiteit van kometen die in de buurt van of binnen de baan van de aarde komen per omloop af. Ditzelfde verschijnsel blijkt zich ook voor te doet bij kometen die niet dichterbij komen dan de omloopbaan van Saturnus.
Hoe kleine sterrenstelsels genadeloos worden opgezogen door grotere soortgenoten
Het kan fout aflopen wanneer een klein sterrenstelsel te dicht in de buurt van een grotere soortgenoot komt. Deze spectaculaire foto laat daar geen twijfel over bestaan.
Astronomen reconstrueren ‘tienertijd’ van ons Melkwegstelsel
Astronomen hebben de beste reconstructie tot nu toe gemaakt van de spannende ‘tienerjaren’ van ons Melkwegstelsel: de periode tussen ongeveer 13 en 8 miljard jaar geleden, toen het Melkwegstelsel samensmolt met andere sterrenstelsels en veel waterstof verbruikte om nieuwe sterren te vormen.
Optiek van Webb-ruimtetelescoop doorstaat belangrijke test
Hoewel er nog maanden te gaan zijn voordat Webb volledig in bedrijf is, toont deze mijlpaal aan dat het primaire optische systeem van de nieuwe ruimtetelescoop naar behoren werkt.
Russische oorlog in Oekraïne bedreigt gezamenlijke missies naar Mars, Venus en de maan
De oorlog heeft niet alleen gevolgen op aarde, maar verstoort ook de internationale samenwerking bij lopende en geplande projecten voor ruimtewetenschap en ruimteverkenning.
Lichtshow in het Melkwegcentrum
Wie in de grote stad woont, kan erover meepraten: voor een beetje vertier moet je in het centrum zijn. In het Melkwegstelsel is het net zo.
Sterrenkundigen maken ‘hartfilmpje’ van zwart gat
Een zwart gat krijgt eerst een brede corona en stoot daarna pas straalstromen uit. Dat blijkt onder andere uit het ‘hartfilmpje’ dat sterrenkundigen hebben gemaakt van een zwart gat en een ster die om elkaar heen draaien.
Meest nabije ‘stelsel met een zwart gat’, blijkt geen zwart gat te bevatten
Een 'zwart gat' dat twee jaar geleden ontdekt werd, blijkt geen zwart gat te zijn.
Snelle radioflitsen ontdekt vanuit onverwachte hoek
Astronomen hebben mysterieuze radioflitsen waargenomen die afkomstig zijn van een onverwachte bron: een bolvormige sterrenhoop in het sterrenstelsel M81. Het is de dichtstbijzijnde bron van snelle radioflitsen die tot nu toe is gelokaliseerd.
Leidse astronomen ontdekken grootste radiostelsel ooit
Een team onder leiding van de Leidse promovendus Martijn Oei heeft bij toeval een radiostelsel ontdekt van minstens 16 miljoen lichtjaar lang. Het sterrenstelsel, vergelijkbaar met honderd Melkwegen op een rij, vormt de grootste structuur die tot nu toe is ontdekt.