Ruimte
De Artemis I-missie gaat niet alleen naar de maan
Met de Artemis I lanceert NASA ook een toestel dat met zonnezeilen koers zal zetten naar een asteroïde ver in ons zonnestelsel.
Spinachtig stervormingsgebied in beeld gebracht
Op zo’n 170.000 lichtjaar bevindt zich de Tarantulanevel: een van de grootste stervormingsgebieden in het lokale heelal.
Snelle rotatie wordt kometen fataal
Kometen uit het verre buitengebied van ons zonnestelsel overleven vaak hun eerste ontmoeting met de zon niet. Mogelijk zorgt de zonnewarmte ervoor dat sommige van die kometen zo snel ronddraaien dat ze uit elkaar vallen.
Hoe ruimteweer het leven op aarde beïnvloedt
Dat de zon het leven op aarde bepaalt, is genoegzaam bekend. Maar ze doet meer dan ons warmte en licht geven. Steeds meer aandacht gaat uit naar de invloed van ruimteweer op het aardse leven. Ruimteweer wekt niet enkel de interesse van sterrenkundigen op, maar evenzeer van de ruimtevaartsector, energieleveranciers, verzekeringsmaatschappijen en medici.
Kosmisch overgewicht: waarom sterren, planeten en manen rond zijn
Planeten, sterren en sommige manen zijn rond. Dat komt niet alleen omdat ze zwaar zijn, leren we van de onregelmatig gevormde maan Proteus en superzware neutronensterren.
Vuilnisbelt maan: onze naaste buur ligt bezaaid met rommel
In de afgelopen 65 jaar heeft de mens in totaal ruim 200.000 kilogram aan afval achtergelaten op de maan. De komende jaren komt daar nog veel meer bij. Wordt de maan de vuilnisbelt van de ruimtevaart?
‘We beschrijven twee zwarte gaten als één hemellichaam’
Om zwaartekrachtgolven te onderzoeken, heb je niet alleen hele lange detectors nodig, maar ook een uitgebreid theoretisch instrumentarium om de opgepikte signalen te kunnen interpreteren. De Amerikaans-Italiaanse Alessandra Buonanno heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd en zorgde er zo mee voor dat fysici wisten wat ze zagen toen ze in 2015 voor het eerst een zwaartekrachtgolf detecteerden.
Zo onderzoekt Perseverance een steenwoestijn op Mars
Een indrukwekkend panoramabeeld van het Marsoppervlak toont het studieobject van de robotwagen Perseverance. Hoe gaat de Marswagen daar te werk?
De eerste foto’s van de James Webb-ruimtetelescoop zijn onthuld: ‘Elk beeld is een nieuwe ontdekking’
Met vijftien jaar vertraging is het magische moment eindelijk aangebroken: de eerste beelden van de James Webb Space Telescope zijn vrijgegeven. Het resultaat is adembenemend.
Komeet 67P vertoont onverwachte chemische complexiteit
De komeet bevat een aantal complexe organische moleculen die nog nooit eerder in een komeet zijn aangetroffen.
‘Antisepticum’ ontdekt in Melkwegcentrum
Een van de bestanddelen van deze handgel, isopropanol, komt niet alleen op aarde voor. Het molecuul is nu ook in de interstellaire ruimte gedetecteerd.
Meest gedetailleerde kaart van de Melkweg onthult schat aan informatie
De Gaia-missie van ESA levert data op waarmee astronomen de structuur van ons sterrenstelsel en de evolutie in het verleden over miljarden jaren kunnen reconstrueren.
Algoritme speurt naar mogelijk gevaarlijke asteroïden
In de Netflixfilm ‘Don’t look up’ dreigt de mensheid in een klap weggeveegd te worden door een inslaande komeet die amper zes maanden voor de inslag op de radar verschijnt. Maar hoe zit dat in het echte leven? Houden wetenschappers alles goed in de gaten of kan een brokstuk uit de ruimte toch haast ongemerkt inslaan?
Deze vijf sterrenstelsels vormen een ‘hemelse samenscholing’
De kosmos is een uitgestrekte zwarte leegte, met sterrenstelsels op enorme afstanden van elkaar. Maar er zijn uitzonderingen.
‘We hopen een handvol bewoonbare planeten te vinden’
In 2026 en 2028 stuurt ESA twee sondes de ruimte in. Plato moet nieuwe potentiële aardes detecteren, Ariel zal die vervolgens van naderbij bestuderen.
De witte raven in de ruimtevaart
Vrouwen die van hun passie voor het heelal hun beroep hebben gemaakt, verdienen het om op te vallen. Dat schrijft sterrenkundige Conny Aerts, die deze week de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica won.
Sterrenkundige Conny Aerts wint als eerste Belg prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica
Sterrenkundige Conny Aerts (KU Leuven) heeft, samen met twee Amerikaanse astronomen, de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica gewonnen. Die prijs is de grootste wetenschappelijke onderscheiding na de Nobelprijzen. Aerts en haar collega's worden geroemd voor hun onderzoek naar de inwendige fysica en de evolutie van sterren.
Speurtocht naar Einsteingolven
Met de eerste meting van zwaartekrachtgolven brak een nieuw tijdperk aan voor de astronomie. Experts bereiden zich nu voor op de volgende stap: de bouw van de gigantische Einstein Telescope.