Ruimte
Chinees ruimtetuig Chang’e 5 zet maanlanding in
Precies een week na de lancering heeft het onbemande Chinese ruimtetuig Chang’e 5 zijn maanlander ontkoppeld. Binnenkort zet die module voet aan de grond en kan hij beginnen te boren in de bodem.
Waarom heeft de maan veel meer kraters dan de aarde?
De maan lijkt wel bezaaid met inslagkraters. Elise Duflou, educatief medewerker bij Kattevennen Cosmodrome, legt in dit filmpje uit hoe dat komt.
Is Mars nog vulkanisch actief?
Nieuw onderzoek wijst erop dat Mars nog ondergrondse vulkanische activiteit vertoont.
Grote inslag veroorzaakte ‘megavloed’ op Mars
De ‘megavloed’, die waarschijnlijk op gang kwam toen grote hoeveelheden ijs smolten na een grote meteorietinslag, veroorzaakte reusachtige golvingen in het landschap.
Tienmaal meer 'hyperlumineuze' sterrenstelsels waargenomen dan mogelijk werd geacht
Astronomen hebben tien keer zoveel hyperlumineuze sterrenstelsels waargenomen dan sterren in theorie kunnen produceren. Als die theorie klopt, kunnen sterren dus niet in hun eentje verantwoordelijk zijn voor de helderheden van de helderste infraroodsterrenstelsels.
Astronomen ontcijferen de stamboom van de melkweg
Een internationaal team van astronomen is er, met behulp van kunstmatige intelligentie, in geslaagd om de ‘stamboom’ van ons melkwegstelsel te reconstrueren.
Sterrenstelsels zijn mettertijd steeds heter geworden
De opwarming wordt veroorzaakt doordat sterrenstelsels gas uit hun omgeving aantrekken.
Voor het eerst bruine dwerg opgespoord met radiotelescoop
De bruine dwerg, die Elegast wordt genoemd, is opgespoord met LOFAR, een radiotelescoop die uit duizenden afzonderlijke ontvangstantennes bestaat.
Hoe weet je dat een steen een meteoriet is?
Niet elke "vreemde" steen die je vindt, is een meteoriet. Alejandro Chavez van Cosmodrome legt in dit filmpje uit hoe je een meteoriet herkent. Hij vertelt ook wat een vallende ster eigenlijk is.
Internationaal ruimtestation blaast twintig kaarsjes uit
Het internationaal ruimtestation International Space Station (ISS) is op 2 november twintig jaar bemand. Wat heeft het bereikt en hoe ziet de toekomst eruit?
Kleine ‘ontsnapte’ planeet ontdekt in de Melkweg
De ‘loslopende’ planeet was waarschijnlijk kleiner dan de aarde.
Social distancing, zelfs in de ruimte
NASA verzamelt momenteel stalen van asteroïde Bennu vanop 335 miljoen kilometer afstand. De operatie wordt volledig autonoom uitgevoerd, zonder menselijke aanwezigheid op het terrein.
Wat is dat mysterieuze lichtje aan de hemel?
Als je 's nachts bij een heldere hemel naar boven kijkt, kan je heel wat zien: sterren, planeten, meteoren, kometen, maar soms ook... een snel bewegend lichtpuntje. Is het een vliegtuig, of misschien wel een satelliet? Jasmine Dirkx, educatief medewerker bij Cosmodrome, geeft het antwoord in dit filmpje.
Mogelijk veel meer water te vinden op de maan
Rond de polen van de maan ligt mogelijk twee keer meer water opgeslagen dan tot nu toe werd aangenomen.
Kan je Planeet Aarde ontdekken vanuit de ruimte?
Het onderzoek naar exoplaneten vertrekt steevast vanuit ons aardse standpunt. Sterrenkundigen Kaltenegger en Pepper wisselen van perspectief. Ze zoeken naar dichtbijstaande sterren van waaruit je met onze opsporingstechnieken de aarde zou kunnen ontdekken.
Ons Melkwegstelsel heeft een klonterige halo
Astronomen van de University of Iowa hebben vastgesteld dat de halo van heet gas waarin ons Melkwegstelsel is gehuld een klonterige structuur heeft.
Sterrenkundigen vinden toevallig metaalarme bolhoop
Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Søren Larsen (Radboud Universiteit) heeft toevallig een bolvormige sterrenhoop ontdekt die extreem weinig metalen bevat.
Alle seinen op groen voor blik op rode planeet Mars
Op woensdagavond 14 oktober staat de rode planeet, vanaf de aarde gezien, precies tegenover de zon. Daarbij staat de planeet ook nog eens hoog aan de hemel. De eerstvolgende ‘perfecte waarneemkans’ is pas over dertig jaar.