Ruimte
Chicxulub-inslag mogelijk toch door een komeet veroorzaakt
Nieuw onderzoek wijst erop dat de grote inslag die tot het uitsterven van de dinosauriërs heeft geleid, werd veroorzaakt door een komeet.
Drie ruimtesondes naderen Mars
Drie nieuwe ruimtesondes komen aan bij de planeet Mars. Om welke sondes gaat het en wat gaan ze daar precies doen?
Sterrenkundige Conny Aerts over heldin Cecilia Payne, die de chemie van het heelal ontrafelde
Cecilia Payne (1900-1979) begreep als eerste waaruit de sterren en het heelal zijn opgebouwd. In haar voetsporen bestudeert Conny Aerts (KU Leuven) de inwendige fysica en de evolutie van sterren.
MS-onderzoekster Bieke Broux over heldin Vera Rubin, de ontdekster van donkere materie
Vera Rubin (1928-2016) bewees als eerste het bestaan van donkere materie. Maar ze is voor Bieke Broux (UHasselt) ook een inspiratiebron voor vrouwelijke wetenschappers die een gezin en een onderzoekscarrière willen combineren.
Mijlpaal in de sterrenkunde: bouw grootste radiotelescoop gaat van start
Deze week treedt de Square Kilometre Array (SKA) Observatory officieel in werking. Deze nieuwe intergouvernementele organisatie zal de komende jaren de grootste radiotelescoop ooit bouwen. Die moet op termijn een resem sterrenkundige mysteries ontrafelen, van het ontstaan van de eerste sterren, over donkere energie tot de mogelijke aanwezigheid van exoleven.
Oppervlaktemateriaal van Marsmaan Phobos kan sporen bevatten van vroegere atmosfeer van Mars
Op Marsmaan Phobos ‘regent’ het geladen atomen en moleculen die afkomstig zijn uit de atmosfeer van zijn moederplaneet, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Geen fosfine in de atmosfeer van Venus
Schuilt er leven in de atmosfeer van onze helse buurplaneet Venus? De ontdekking van fosfine, wereldkundig gemaakt op 14 september 2020, liet ons geloven van wel. Ten onrechte, zo stelt een nieuw onderzoek. Het vermeende fosfinesignaal is in werkelijkheid afkomstig van zwaveldioxide.
Nieuw sterrenstelsel werpt licht op de vorming van sterren
De waarnemingen suggereren dat het stervormingsproces overal in het heelal op vergelijkbare wijze verloopt.
Raadselachtig ritmisch stelsel van zes exoplaneten stelt planeetvormingstheorieën op de proef
Het stelsel kan belangrijke aanwijzingen verschaffen over de manier waarop planeten ontstaan en evolueren.
Waarom zijn planeten en sterren rond?
De zon, maan, sterren, aarde en andere planeten zijn allemaal bolvormig. Hoe komt dat? Alejandro Chavez van Cosmodrome legt het uit in dit filmpje.
'Superaarde' ontdekt bij een van de oudste sterren van de Melkweg
Astronomen hebben een planeet ontdekt bij een van de oudste sterren van ons Melkwegstelsel. De exoplaneet is ongeveer vijftig procent groter dan de aarde en doet minder dan twaalf uur over één omloop om zijn ster.
Nieuwe waarnemingen bevestigen dat heelal bijna 14 miljard jaar oud is
Waarnemingen met de Atacama Cosmology Telescope (ACT) op een hoogvlakte in het noorden van Chili wijzen erop dat het heelal 13,77 miljard jaar oud is.
Vanavond verbroederen Jupiter en Saturnus
Op 21 december, vlak na zonsondergang – afhankelijk van waar u woont tussen 16u33 en 16u45 – valt in het zuidwesten een uiterst zeldzaam verschijnsel waar te nemen aan de hemel. Voor het eerst sinds 1226 zien we Saturnus en Jupiter versmelten tot een dubbelplaneet. Althans voor zover het weer een beetje meezit.
Chinese ruimtesonde heeft zijn maanstenen afgeleverd
De capsule met maanpuin van de Chinese ruimtemissie Chang’e-5 is veilig aangekomen op aarde. Het is voor het eerst in 44 jaar dat nieuw materiaal van de maan voor onderzoek beschikbaar komt.
Japanners brengen materiaal van asteroïde naar de aarde
Onderzoekers hopen er meer uit te leren over de asteroïde, maar uiteindelijk vooral over de oorsprong van water en leven op aarde.
Wat jaarringen ons leren over supernova's
Supernova's zijn misschien wel de meest spectaculaire fenomenen in het heelal. De enorme uitbarstingen die de dood van een grote ster markeren slingeren een gigantische hoeveelheid energie de ruimte in. Best niet te dichtbij komen, want zelfs verafgelegen kosmische explosies laten hun sporen na op aarde, zo blijkt uit de jaarringen van bomen.
Wanneer gaan we terug naar de maan?
In 2024 wil NASA terug naar de maan reizen. Ze rekenen daarvoor op het Space Launch System (SLS). Er komt ook een soort tankstation in de ruimte, om langere ruimtereizen mogelijk te maken. Jasmine Dirkx, educatief medewerker bij Cosmodrome, vat de plannen samen in één minuut.
Nieuwste sterrendatabase toont dansende Magelhaense wolken en meer
Met de nieuwe gegevens kan beter vanuit onze positie in de Melkweg naar buiten worden gekeken.