Ruimte
Zwart gat trekt ster uit elkaar tot 'spaghettisliert'
Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) en de New Technology Telescope (NTT) van ESO hebben astronomen de zeldzame uitbarsting van licht waargenomen van een ster die door een superzwaar zwart gat aan flarden wordt getrokken.
Sterren en planeten groeien samen op
Astronomen hebben een sterke aanwijzing gevonden dat planeten zich al kunnen gaan vormen wanneer hun jonge moederster nog niet volgroeid is.
Op maanmissie naar Noord-Groenland
Een grote uitdaging voor astronauten is omgaan met monotonie. De Deense ‘ruimtearchitecten’ Karl-Johan Sørensen en Sebastian Aristotelis willen die doorbreken door zoveel mogelijk natuurlijke, aardse prikkels in een maanbasis te verwerken en ontwikkelden daarvoor een ‘intelligent maanhuis’.
Nog meer meertjes ontdekt onder zuidpool Mars
Onder de zuidpool van Mars zit niet alleen een groot ondergronds zoutmeer verborgen, maar ook een aantal zoute vijvers.
Leidse onderzoekers brengen vorming van sterrenstelsels in beeld
Een internationaal team van astronomen, met daarbij een hoofdrol voor onderzoekers van de Universiteit Leiden, heeft de brandstof voor het vormen van sterrenstelsels in kaart gebracht in het iconische Hubble Ultra Deep Field.
Maak vandaag geen ruimtewandeling
“Vandaag zal de zonnewind aan 600 km/s waaien; in de late namiddag volgt een hevige zonne-uitbarsting met gevaar op verhoogde deeltjesstraling.” Dergelijk ruimteweerbericht is een must indien we veilig naar Mars willen reizen. Een nieuw computermodel zet een belangrijke stap vooruit.
Zo komen planetaire nevels aan hun betoverende vormen
Planetaire nevels kunnen allerlei kleuren en vormen aannemen. Waarom de ene de gedaante van een schijf aanneemt, de andere spiraalvormig oogt en nog een andere bipolair, bleef tot dusver grotendeels onverklaard. Tot nu.
Is er echt leven op onze buurplaneet Venus?
Gaat maandag 14 september 2020 de geschiedenisboeken in als de datum waarop de ontdekking van buitenaards leven werd aangekondigd?
Buitenaards detectivewerk
Nieuwe aanwijzingen voor een waterspuwende geiser op een Jupitermaan zijn goed nieuws voor een ESA- en NASA-sonde. Want de geiser spuwt mogelijk ook sporen van leven uit.
Drievoudig stersysteem trekt planeetvormende schijf krom
Jarenlange observaties tonen het verwoestend effect van een meervoudig stersysteem op de planeetvormende schijf eromheen. Onderzoek naar het stersysteem GW Orionis levert aanwijzingen op voor een nieuwe populatie van exoplaneten.
‘Verroest’ de maan onder invloed van aardse zuurstof?
Tot verrassing van veel planeetwetenschappers is rond de polen van de maan het geoxideerde ijzermineraal hematiet te vinden. ‘Aangewaaid’ zuurstof uit de aardatmosfeer is mogelijk de oorzaak.
Onze aarde was mogelijk direct bij haar ontstaan al nat
Nieuw onderzoek wijst erop dat het ‘bouwmateriaal’ waaruit de aarde is ontstaan veel water bevatte. Dat zou betekenen dat onze planeet altijd al nat is geweest.
Deze ster is de nieuwe snelheidsduivel van de Melkweg
Opgezweept door een kolossaal zwart gat, racen sterren om het hardst rond het centrum van de Melkweg. De nieuwe snelheidskampioen luistert naar de naam S4714 en haalt een topsnelheid van 24.000 km per seconde. Dat is 8% van de lichtsnelheid.
Hoe gaan we de ruimte schoonmaken?
Op een paar honderd kilometer boven onze hoofden krioelt het van grote en kleine brokstukken. Ingenieurs werken aan oplossingen: ruimtevuilniswagens, satellietslingertoestellen, zonnezeilen en andere puinjagers.
De kralen van het poollicht verklaard
Voordat het poollicht aan haar nachtelijke spektakel begint, is er vaak een kralenketting aan de hemel zichtbaar. Nieuwe computeranalyses in combinatie met metingen van NASA’s THEMIS-sondes werpen nieuw licht op de oorsprong van het verschijnsel.
Neen, de eerste bewoonbare exoplaneet kennen we nog niet
Nieuw ontdekte exoplaneten worden vaak onterecht als (mogelijk) bewoonbaar bestempeld.
Jong sterrenstelsel was 12 miljard jaar geleden al even ordelijk als het melkwegstelsel
Atacama Large Millimeter Array, een verzameling van 66 telescopen die functioneren als één toestel, fotografeerde in 2017 een sterrenstelsel op het moment dat het nog volop in ontwikkeling was, zo’n 12 miljard jaar geleden. Afgaand op hoe het er toen uitzag, lijkt het erg op ons eigen melkwegstelsel.
Nacht van de vallende sterren
De meteorenzwerm de Perseïden bereikt vannacht zijn hoogtepunt. Je kan enkele tientallen vallende sterren per uur zien – als het weer een beetje meezit.