Ruimte
Marslander InSight lijkt lichte ‘Marsbeving’ te hebben opgepikt
Het zwakke seismische signaal is op 6 april opgetekend. Wetenschappers zijn nog druk doende om de exacte oorzaak van het signaal vast te stellen. Dat het om een ‘Marsbeving’ ging, staat dus nog niet helemaal vast.
Zien we woensdag de eerste echte ‘foto’ van een zwart gat?
Sterrenkundigen van het Event Horizon Telescope (EHT) project, een internationale samenwerking met als doel het nemen van de allereerste foto van een zwart gat, presenteren komende woensdag 10 april hun resultaten.
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 4: De tocht is moeilijk, de ruimtegidsen ervaren
In dit vierde deel vertellen ruimtegidsen Drake en Kardashev over exobeschavingen. Hoeveel zouden er zijn? En hoe zouden ze zich ontwikkelen?
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 3: Is er leven op Exo?
We luisteren al ruim 60 jaar naar radiogolven uit de ruimte, maar E.T. houdt zich akelig stil. De afgelopen jaren hebben we wel een stortvloed aan exoplaneten ontdekt. Wat levert deze mooie vangst ons op met het oog op de zoektocht naar exoleven? Wat mogen we in de nabije toekomst verwachten?
Pulsar racet als kanonskogel door het heelal
Sterrenkundigen hebben op 6.500 lichtjaar afstand een pulsar ontdekt die met een snelheid van circa 1.100 kilometer per seconde door het Melkwegstelsel beweegt. Snel genoeg om uiteindelijk aan de zwaartekracht van het Melkwegstelsel te ontsnappen.
Planetoïden zijn sterker dan gedacht
Planetoïden knal je niet zomaar uit elkaar. Dat is in het kort de conclusie van astronomen van de Johns Hopkins Universiteit.
Poollichten matchen niet
De poollichten aan de zuid- en noordpool zijn niet identiek. Dat komt doordat zonnewind het aardmagnetisch veld niet gelijkmatig doet overhellen.
Afstandsrecord in ons zonnestelsel is alweer gebroken
Het object is 140 keer zo ver van de zon verwijderd dan de aarde.
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 2: De jacht op exoplaneten
Weinig vragen spreken meer tot de verbeelding. De ontdekking van exoplaneten en het vooruitzicht dat we in de komende jaren zicht krijgen op de chemische samenstelling van hun atmosfeer laat deze vraag steeds meer opschuiven van science fiction naar science. In deze reeks bekijken we hoe de wetenschap deze vraag benadert.
Eerste private maanmissie is stap naar “multi-planetaire samenleving”
Het Israëlische SpaceIL is de allereerste private organisatie in de geschiedenis die een maanmissie lanceert. Met de opkomst van de commerciële ruimtevaart en de vooruitgang in de technologie, wordt een nieuw ruimtevaarttijdperk ingeluid. Het is tijd voor een permanente bemande basis op de Maan!
NASA selecteert instrumenten voor mogelijke maanvluchten in 2019
Het wordt druk op en rond de maan, en de VS willen er nu ook weer naartoe. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft twaalf wetenschappelijke instrumenten en ‘tech-demonstraties’ geselecteerd voor maanmissies die al eind dit jaar zouden kunnen vertrekken.
Nieuwe NASA-missie moet de oorsprong van het heelal doorgronden
Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA zet een nieuwe ruimtemissie op touw die meer inzicht moet geven in de evolutie van het heelal. De lancering van de 242 miljoen dollar kostende missie staat gepland voor 2023.
Nieuwe Europese Marsverkenner heet Rosalind
De nieuwe Europese onderzoeksrobot die in 2021 op de planeet Mars zal landen heeft een naam: Rosalind Franklin. Hij is vernoemd naar de Britse scheikundige die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontdekking van de dubbele-helixstructuur van het DNA-molecuul.
Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 1: Aliens van vroeger tot nu
Weinig vragen spreken meer tot de verbeelding. De ontdekking van exoplaneten en het vooruitzicht dat we in de komende jaren zicht krijgen op de chemische samenstelling van hun atmosfeer laat deze vraag steeds meer opschuiven van science fiction naar science. In deze reeks bekijken we hoe de wetenschap deze vraag benadert.
De nieuwe ruimtewedloop en de opkomst van de commerciële ruimtevaart
Tijden veranderen en dat geldt ook voor de ruimtevaart. Mede door de opkomst van de ruimtevaart in China (en ook India) komt er nu een nieuwe ruimtewedloop op gang. Begin deze eeuw zagen we de opkomst van de commerciële ruimtevaart en het ruimtetoerisme. Vandaag de dag is ruimtevaart niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarom zien meer en meer mensen de ruimte als een verlengstuk van het leven hier op Aarde.
Planetaire botsing waaruit maan voortkwam maakte leven op aarde mogelijk
De meeste elementen die cruciaal waren voor het ontstaan van leven op aarde – waaronder koolstof en stikstof – zijn waarschijnlijk afkomstig van een andere planeet.
Manen kunnen manen hebben (in theorie)
Astronomen worstelen sinds een tijdje met de vraag of planeetmanen zelf ook weer maantjes kunnen hebben. Nieuwe berekeningen, gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, laten zien dat dit – onder zekere voorwaarden – inderdaad mogelijk is.
Saturnusringen minder dan 100 miljoen jaar oud
De majestueuze ringen van de reuzenplaneet Saturnus zijn hooguit 100 miljoen jaar oud, en misschien zelfs niet ouder dan 10 miljoen jaar.