Ruimte
Parker Solar Probe overleeft zijn eerste nadering van de zon
De Parker Solar Probe heeft zijn eerste scheervlucht langs de zon goed doorstaan. Op 5 november bereikte de NASA-ruimtesonde zijn kleinste afstand tot het zonoppervlak: 24 miljoen kilometer. Nooit eerder heeft een aardse onze ster zo dicht genaderd.
Niet alle water op aarde is van planetoïden afkomstig
Het water op aarde is afkomstig van twee bronnen: van planetoïden en van gas dat is overgebleven van de vorming van de zon. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek, waarvan de resultaten in het geofysische tijdschrift Journal of Geophysical Research: Planets zijn gepubliceerd.
IJsfonteinen op Enceladus
Neem vooral je camera mee. Vandaag gaan we naar een van de meest fotogenieke bestemmingen in het zonnestelsel. Een kleine wereld met een groots uitzicht: de Saturnusmaan Enceladus.
Planetenjager Kepler geeft de geest
De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler heeft zijn wetenschappelijke waarnemingen beëindigd. De brandstof voor de stuurraketjes is op, waardoor het instrument niet langer nauwkeurig gericht kan worden. Kepler zal in zijn huidige baan rond de zon blijven draaien als een klein, inert kunstplaneetje.
Europese Mars Express bespiedt vreemde wolk op Mars
Sinds 13 september volgt de Europese Mars Express de ontwikkeling van een merkwaardige wolk die in de atmosfeer van de planeet Mars is verschenen. De langgerekte wolk bevindt zich in de omgeving van de 20 kilometer hoge vulkaan Arsia Mons, nabij de evenaar van de planeet.
Ruimtereis wijzigt brein van kosmonauten
Een verblijf in de ruimte beïnvloedt de grijze en witte stof in de hersenen van kosmonauten. ‘Mogelijk is er een link met de visuele problemen waarmee ruimtereizigers kampen’, zegt Angelique Van Ombergen van UAntwerpen.
Nieuwe ruimtemissie naar Mercurius staat in de startblokken
Zoals het er nu naar uitziet wordt komende nacht (zaterdag 20 oktober) om 3.45 uur onze tijd de Europees/Japanse ruimtemissie BepiColombo gelanceerd. Deze missie bestaat uit twee ruimtesondes die eind 2025 de planeet Mercurius moeten bereiken.
Verre supernova-explosie liep met een sisser af
Een internationaal team van astronomen heeft een ontploffing van een zware ster waargenomen die opmerkelijk zwak was en snel uitdoofde.
Oude astrofoto's digitaal beschikbaar dankzij citizen science project
Vrijwilligers van het citizen science-project Astronomy Rewind hebben vele duizenden astrofoto's gescand en op de juiste hemelpositie geplaatst in World Wide Telescope, een soort Google Earth van de sterrenhemel.
Exoplaneet Kepler-1625b lijkt een kolossale maan te hebben
Twee astronomen van Columbia University hebben sterke aanwijzingen gevonden dat de exoplaneet Kepler-1625b in het gezelschap is van een maan. Deze ‘exomaan’ zou ongeveer zo groot zijn als de planeet Neptunus oftewel ruim vier keer zo groot als de aarde.
Logboek van een Marssimulatie
Voor een ‘analoge’ Marsmissie klopte een zeskoppige crew dagen van 24 uur en 37 minuten, met gevriesdroogd eten, claustrofobische ruimtes en een nooit aflatende monotonie. Gezagvoerder Angelique Van Ombergen doet verslag.
Landing van ‘mini-robots’ op planetoïde is geslaagd
De twee kleine landingsmodules die de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 op 21 september heeft losgelaten, zijn veilig aangekomen op het oppervlak van planetoïde Ryugu.
Thuisplaneet van Mr. Spock ontdekt
De ster maakt deel uit van een drievoudig systeem op 16 lichtjaar afstand en is zichtbaar met het blote oog.
Jupiter heeft een uiterst merkwaardig magnetisch veld
De magnetische noordpool van Jupiter is als het ware uitgesmeerd tot een brede gordel.
De hartslag van het heelal
Wat was er voor de Oerknal? Dat is de vraag die een kosmoloog liever niet voorgeschoteld krijgt. Dat zou wel eens kunnen veranderen...
Nederlandse technologie voor directe waarneming exoplaneten getest in de ruimte
Zondag is in het Canadese Timmins een ballon gelanceerd naar 37 kilometer hoogte met aan boord geavanceerde Nederlandse technologie om in de toekomst exoplaneten direct in beeld te krijgen.
Reis mee naar de komkommerkomeet
Snel instappen allemaal, we hebben haast. Ons reisdoel vliegt met een onvoorstelbaar hoge snelheid bij ons vandaan, ongeveer 26 kilometer per seconde.
Spitzer-ruimtetelescoop is 15 jaar in de ruimte
Komende zaterdag is het precies vijftien jaar geleden dat NASA de succesvolle ruimtetelescoop Spitzer in een baan om de aarde bracht. Het was de bedoeling dat het instrument, dat de hemel op infraroodgolflengten onderzoekt, minstens 2,5 jaar zou functioneren, en dat is dus ruimschoots gelukt.