Ruimte
Parker Solar Probe: ruimtesonde onderweg naar de zon
NASA heeft zondagochtend met succes haar zonnesonde gelanceerd. Het toestel is bestand tegen temperaturen tot 1350 °C.
Bij helder weer elke minuut een vallende ster tussen 12 en 14 augustus
De aarde trekt dan door de meteorenzwerm Perseïden. Maandagochtend rond half vier is het beste moment.
Water en een flinke dosis uv-straling maken planeten levensvatbaar
Britse wetenschappers hebben ontdekt dat de kans dat er leven ontstaat op een rotsachtige planeet samenhangt met het soort licht, en de sterkte ervan, dat zijn moederster uitzendt.
Zonnevlammen veroorzaakten black-out tijdens orkanen van september 2017
Twee zeer krachtige zonnevlammen maakten het (langgolvige) radioverkeer op aarde gedurende vele uren onmogelijk. Dat bemoeilijkte de hulpacties.
De bloedmaan: inspiratiebron voor onheilspellende mythes
Vrijdagavond kan je vanaf 21u30 kijken naar de langste totale maansverduistering of ‘bloedmaan’ van de eeuw. De bloedmaan is al heel lang een inspiratiebron voor mythes, vaak als een onheilspellend voorteken.
Meer van vloeibaar water ontdekt bij zuidpool Mars
Bij radaronderzoek van de zuidpool van Mars is, anderhalve kilometer onder het ijsoppervlak, een verborgen meer van vloeibaar water ontdekt.
Was er ooit leven op de maan?
Vlak na haar ontstaan zou de maan levensvatbaar zijn geweest, en zouden er simpele micro-organismen kunnen geleefd hebben.
Verzin een naam voor de nieuwe Europese Marsrover
Het Britse ruimteagentschap is een prijsvraag gestart om een naam te verzinnen voor het Marswagentje dat in 2021 op de planeet Mars zal landen.
Twaalf nieuwe Jupitermaantjes ontdekt
Bij de reuzenplaneet Jupiter zijn maar liefst 12 nieuwe maantjes ontdekt. Daarmee is het totaal aantal bekende Jupitermanen op 79 gekomen. De ontdekking is vandaag gepubliceerd in een circulaire van het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie.
Actieve zon triggert bliksem
Net als de aarde draait de zon om haar as – al heeft ze hier liefst 27 dagen voor nodig. In Japan blijkt de frequentie van bliksemontladingen een gelijkaardige cyclus te vertonen.
Brusselaars sporen bron van kosmische neutrino’s op
De ontdekking brengt de oplossing van het vraagstuk van de kosmische straling een belangrijke stap dichterbij.
Is er leven op M13?
Govert Schilling neemt je mee op reis naar M13, een kolossale, bolvormige samenscholing van vele honderdduizenden sterren die tot de oudste structuren in het Melkwegstelsel behoort.
Verste quasar-jet ooit ontdekt
Op een afstand van bijna 13 miljard lichtjaar is een quasar (actieve kern van een sterrenstelsel) ontdekt die extreem helder is op radiogolflengten.
Einsteins gelijk opnieuw bewezen: alle objecten vallen op dezelfde manier
Een internationaal team van astronomen heeft dit getest met behulp van drie sterren die om elkaar heen draaien: een neutronenster en twee witte dwergen
Oranjerode 'Saharazon' was elektrisch geladen
Wie vorig jaar op 17 oktober naar de hemel keek, was getuige van een prachtige oranjerode zonneschijf. Die was het gevolg van woestijnzand uit de Sahara en rookdeeltjes van de bosbranden in Portugal.
Sterren voor iedereen
Volgend jaar viert de Internationale Astronomische Unie haar honderdste verjaardag. En in juli 2019 zal het vijftig jaar geleden zijn dat Neil Armstrong zijn voet op de maan zette. Vlaamse amateurastronomen grijpen deze jubilea aan om wereldwijd telescopen uit te delen aan kinderen uit kansarme gemeenschappen.
Wetenschappers publiceren handleiding voor speurtocht naar buitenaards leven
Zijn we alleen in het heelal? Een groep wetenschappers wil die vraag beantwoorden. Ze publiceren deze week een handleiding van hoe ze dat gaan doen.
Marsbodem is rijk aan organische verbindingen en stoot methaan uit
Gegevens van de Marsrover Curiosity wijzen erop dat het methaan op Mars in elk geval voor een deel opgesloten zit in kristallen van bevroren water. Verder laat een nieuwe analyse van boormonsters die door Curiosity zijn verzameld zien dat de bodem van Mars rijk is aan organische verbindingen.