Ruimte
Wetenschappers brengen noordpool en magnetisch ‘dynamo’ van Jupiter in beeld
Amerikaanse wetenschappers hebben een 3D-infraroodfilmpje vrijgegeven dat een nieuwe kijk geeft op de dicht opeengepakte cyclonen en anticyclonen rond de noordpool van de planeet Jupiter.
Donkere materie is mogelijk toch niet ‘interactief’
Nieuwe waarnemingen laten zien dat de geheimzinnige donkere materie toch geen interacties aangaat met andere krachten dan de zwaartekracht. Daarmee is een veelbelovend onderzoeksresultaat uit 2015 ontkracht.
Melkwegstelsel dijt uit met 500 meter per seconde
Het Melkwegstelsel dijt uit, en dat is niet het gevolg van de algemene uitdijing van het heelal.
Aarde had mogelijk al oceanen vóórdat de maan ontstond
De aarde had misschien al veel vroeger water dan gedacht. Zo vroeg zelfs dat er al oceanen bestonden vóór de kolossale inslag van een protoplaneet ter grootte van Mars die de maan deed ontstaan.
Zelf het heelal verkennen met ESASky
Het Europese ruimteagentschap ESA heeft een nieuwe portal gepresenteerd die toegang geeft tot hemelbeelden en -gegevens van verschillende ruimteonderzoeksmissies.
Europese satelliet gaat hete exoplaneten onderzoeken
In 2026 wil de ESA een ruimtesatelliet lanceren die de atmosfeer van niet minder dan duizend exoplaneten in kaart moet brengen.
Alle sterrenstelsels draaien in één miljard jaar rond
Die conclusie trekken radiosterrenkundigen op basis van metingen aan een groot aantal sterrenstelsels, uiteenlopend van kleine dwergstelseltjes tot kolossale spiraalstelsels.
Planetoïden en kometen overspoelen Mars met organisch materiaal
Tot nu toe gingen astronomen ervan uit dat het organisch materiaal op Mars voornamelijk van stofdeeltjes uit de ruimte komt.
Mogen we enkele verzegelde maanstalen openen?
Enkele maanstalen uit het Apollotijdperk (1969 – 1972) zijn destijds verzegeld en opgeborgen voor wanneer de wetenschap en analysemethoden verder zouden staan. Een paar wetenschappers denken dat nu het moment is om de stalen terug te openen.
Orkanen woeden ook diep in het inwendige van Jupiter
Astronomen hebben met data van de NASA-sonde Juno ontdekt dat de winden op Jupiter diep doordringen in het binnenste van de planeet.
Astronomen detecteren signalen uit de prille oertijd van het heelal
Met behulp van een kleine radio-antenne in West-Australië hebben wetenschappers van Arizona State University en het Massachusetts Institute of Technology een signaal opgevangen dat is veroorzaakt door de eerste sterren in het heelal.
Maanwater zit overal en is niet mobiel
Bij een nieuwe analyse van gegevens van de twee onbemande maanmissies zijn aanwijzingen gevonden dat het (weinige) water op de maan min of meer gelijkmatig over het oppervlak is verdeeld en zich niet beperkt tot bepaalde gebieden of terreinen.
NASA brengt stukje Marsmeteoriet 'naar huis'
Een klein stukje van Marsmeteoriet Sayh al Uhaymir 008 (SaU008) zal aan boord geplaatst worden van NASA's Mars 2020-rover, die over twee jaar op pad gaat naar de rode planeet.
Humanity Star is tweemaal gebuisd voor wiskunde
De ruimtevaartmaatschappij die de ‘discobal’ het heelal instuurde, gaf verkeerde informatie.
Meteoriet Chicxulub zette volledige aardbol in lichterlaaie
De inslag van de gigantische meteoriet die het einde betekende voor de (meeste) dinosauriërs, deed wellicht een hele reeks vulkanen uitbarsten – zelfs als die aan de andere kant van de aardbol lagen.
De Falcon Heavy: “one giant leap”
Het zijn spannende tijden voor ruimteliefhebbers en techgeeks. En ook mensen die niet tot voorgaande categorieën behoren, konden er de afgelopen dagen niet naast kijken: de lancering van de Falcon Heavy.
Eerst ontdekte ijsdwerg heet voortaan Albion
De eerst ontdekte ijsdwerg in de buitendelen van het zonnestelsel (afgezien van de dwergplaneet Pluto) heeft eindelijk een naam gekregen.
Dit is hoe de Europese Marsrover buitenaards leven zou kunnen ontdekken
De ExoMars rover zal Europa’s eerste poging zijn om een mobiel platform op Mars af te zetten. Het is ook de eerste rover die tot wel twee meter diep in de bodem van Mars zal boren.