Ruimte
Verklaring gevonden voor zuurstofproductie op Rosetta-komeet
Zuurstofmoleculen (O2) zijn in de ruimte extreem instabiel; toch werden ze dicht bij het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko ontdekt door de Europese komeetverkenner Rosetta.
Ruimte tussen Saturnus en zijn ringen is verrassend stofvrij
Dat blijkt uit metingen van de Amerikaanse ruimtesonde Cassini. Cassini maakte op 26 april de eerste van 22 'snoekduiken' door de ca. 2000 kilometer brede opening tussen de planeetbol en de ringen.
Onzichtbaar ruimtestof stuurt satellieten in de war
Ruimteafval is soms zo klein dat een botsing ermee niet wordt opgemerkt. Maar de deeltjes – hoe klein ook – geven ook straling af die satellieten en andere ruimtetuigen wél behoorlijk kan beschadigen.
Gaan VS en Europa gezamenlijk naar intrigerende Jupitermaan?
Tijdens de bijeenkomst van de European Geosciences Union, die momenteel in Wenen plaatsvindt, zijn plannen onthuld voor een Amerikaans/Europese ruimtemissie naar de intrigerende Jupitermaan Europa.
Veelbelovende ‘superaarde’ ontdekt bij nabije rode dwergster
Een internationaal team van astronomen heeft een ‘superaarde’ ontdekt die zich binnen de leefbare zone van de slechts veertig lichtjaar verre ster LHS 1140 bevindt.
Kilometer grote planetoïde scheert langs aarde
Een rotsblok met een diameter van circa 1 kilometer scheert op woensdag 19 april op relatief kleine afstand langs de aarde. De dichtste nadering vindt plaats om 14.24 uur.
Hoe helder is het heelal?
Astronomen hebben de helderheid van het heelal gemeten. Anders gezegd: ze hebben de helderheid bepaald van de zogeheten 'optische achtergrond' - de gezamenlijke zichtbare straling van alle sterren en sterrenstelsels in het heelal.
ALMA kiekt dramatisch stellair vuurwerk
Sterexplosies worden meestal in verband gebracht met supernova's: de spectaculaire dood van sterren. Maar nieuwe ALMA-waarnemingen geven inzicht in explosies aan het andere eind van de levenscyclus van sterren: de geboorte.
SpaceX lanceert met succes tweedehands raket
Het gaat om de eerste lancering ooit waarbij een raket hergebruikt wordt voor een tweede missie.
Nieuwe catalogus bevat posities en bewegingen van ruim 100 miljoen sterren
Het United States Naval Observatory (USNO) heeft een nieuwe catalogus gepubliceerd die nauwkeurige informatie bevat over de posities en bewegingen van ruim 107 miljoen sterren in het Melkwegstelsel.
Waarom Major Tom werd onthoofd
Hartchirurgie, een zware fysieke training, overleven op pasta en een ruimtereis maken. Dat is in een notendop het avontuur dat Major Tom beleefde. Terug op aarde maakten wetenschappers hem af.
Donkere strepen op Mars hoeven niet nat te zijn
Opvallende donkere strepen op de planeet Mars lijken nat, maar volgens wetenschappers komt er geen druppel water aan te pas.
Astronomen ontdekken reusachtige magnetische velden
Duitse astronomen hebben aan de grenzen van een aantal clusters van sterrenstelsels magnetische velden ontdekt die zich over vele miljoenen lichtjaren uitstrekken.
Het zwarte gat in het Melkwegcentrum lijdt al miljoenen jaren honger
Uit onderzoek met de Hubble-ruimtetelescoop blijkt dat het minstens zes miljoen jaar geleden voor het laatst een grote hoeveelheid gas heeft opgeslokt.
15 telescopen registreren elke twinkeling
Het Nederlands BlackGEM-observatorium maakt jacht op kosmische bronnen van zwaartekrachtgolven. De Nederlandse astronoom Paul Groot wil met vijftien robottelescopen de hele sterrenhemel in het oog houden en elk variërend en knipperend lichtpuntje registreren.
Ontstaan planeten wordt mogelijk gemaakt door spontane 'stofvallen'
Uit computersimulaties blijkt dat in de gas- en stofschijven rond pasgeboren sterren spontaan zogeheten 'stofvallen' kunnen ontstaan. Die vormen een belangrijke schakel in het geboorteproces van planeten.
Zeven ‘aardes’ ontdekt in buitengewoon rijk planetenstelsel
Drie van de planeten bevinden zich in de leefbare zone van hun ster en zouden oceanen van water op hun oppervlak kunnen hebben. De ontdekking is gedaan door wetenschappers van de Universiteit van Luik.
Curiosity vindt opgedroogde modder op Mars
Op de flanken van Mount Sharp, de centrale berg in de grote Marskrater Gale, heeft de Amerikaanse Marswagen Curiosity miljarden jaren oude sporen van opgedroogde modder gevonden.