Ruimte
Hoe ontstaan asteroïden?
Waar komen planeten, asteroïden en kometen vandaan?
Dwergplaneet Haumea heeft een ring
De toch al merkwaardige dwergplaneet Haumea, die buiten de baan van Neptunus om de zon draait, is omgeven door een smalle, dichte ring.
Resistente bacteriën kunnen Mars-reis bedreigen
Om ‘Marsonauten’ veilig op hun bestemming te krijgen, moet ook onderzocht worden hoe meereizende bacteriën zich zullen gedragen.
Maan had ooit een atmosfeer van vulkanisch gas
Nieuw onderzoek laat zien dat onze maan drie tot vier miljard jaar geleden een atmosfeer heeft gehad. De daarin aanwezige gassen waren afkomstig van de vele vulkaanuitbarstingen die op de toen nog jonge maan plaatsvonden.
Wat zijn zwaartekrachtgolven?
De Nobelprijs voor Natuurkunde 2017 gaat naar Rainer Weiss, Barry C. Barish en Kip S. Thorne voor hun bijdragen aan de LIGO-detector en de observatie van zwaartekrachtgolven. Wat zijn die rimpelingen in de ruimtetijd eigenlijk?
De speurtocht naar zwaartekrachtgolven: een kroniek
In september 2015 mat de LIGO-detector voor het eerst zwaartekrachtgolven. Nederlands fysicus Jo van den Brand zat toen op de eerste rij.
Zwaartekrachtgolven voor de vierde keer waargenomen
Op 14 augustus werden opnieuw zwaartekrachtgolven gemeten. De golven zijn afkomstig van het botsen van twee zwarte gaten, op een afstand van 1,8 miljard lichtjaar van de aarde.
Heldere vuurbol waargenomen boven Nederland
Donderdagavond rond 21.00 uur is een zeer heldere meteoor (vuurbol) verschenen boven Nederland. De vuurbol is door verschillende automatische fotocamera’s en videosystemen vastgelegd.
Cassini vliegt voor de laatste keer langs Saturnusmaan Titan
De Amerikaanse planeetverkenner Cassini duikt vandaag in de dampkring van Saturnus.
Zon produceert krachtige uitbarsting
Afgelopen woensdag (6 september) heeft de zon een zeer krachtige zonnevlam geproduceerd. De uitbarsting was de krachtigste in meer dan tien jaar.
Ruimtereis verandert lichaam van astronaut
Een veranderende concentratie van eiwitten in het bloed van ruimtevaarders wijst erop dat het lichaam vecht tegen de gewichtloosheid.
Brachten zwarte gaten licht in de kosmische duisternis?
Zwarte gaten die zich in de kernen van sterrenstelsels schuilhouden zouden een einde hebben gemaakt aan de duisternis die tot lang na de oerknal heerste in het heelal.
Beste opname ooit van oppervlak ster
Astronomen hebben, met behulp van ESO's Very Large Telescope Interferometer, de meest gedetailleerde afbeelding ooit van een ster geconstrueerd.
Van urine naar bioplastic
Urine omzetten naar nuttige stoffen, ruimtevaarders zijn er niet vies van. Onderzoekers stellen nu extra toepassingen voor.
Het sneeuwt op Mars
De Amerikaanse Marslander Phoenix, die in 2008 een zachte landing maakte in het noordpoolgebied van de rode planeet, detecteert af en toe zachtjes neerdwarrelende sneeuw.
Duizend jaar zonsverduisteringen
Wie bereid is er een eindje voor te reizen, krijgt gemiddeld twee keer per jaar de kans om een zonsverduistering mee te maken.
Superzware zwarte gaten voeden zich met kosmische kwallen
Waarnemingen van zeven ‘kwalsterrenstelsels’ hebben een nieuwe manier aan het licht gebracht om superzware zwarte gaten van brandstof te voorzien.
Volgende bestemming van Pluto-sonde is een bijzonder geval
Het lijkt erop dat er iets bijzonders aan de hand is met het volgende doelwit van de ruimtesonde New Horizons: de ‘ijsdwerg’ 2014 MU69, die deel uitmaakt van de zogeheten Kuipergordel voorbij de omloopbaan van de planeet Neptunus.