Ruimte
Europese Very Large Telescope maakt nu nóg scherpere opnamen
Eén van de vier telescopen die samen de Very Large Telescope vormen – UT4 of ‘Yepun’ – is voorzien van een nieuw adaptief optisch systeem.
Maan heeft 'nat' inwendige
Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van de Indiase maansonde Chandrayaan-1, uitgevoerd door geologen van Brown University en vandaag gepubliceerd in Nature Geoscience.
Asteroïde-inslag sleutel tot Marsmysteries
Een gigantische asteroïde-inslag tijdens de vorming van Mars is mogelijk verantwoordelijk voor de geologische mysteries ervan.
Ontstond de aarde uit grote ballen van warme modder?
Planeten zoals de onze hebben mogelijk een modderig verleden.
Planeten bij TRAPPIST-1 lijken niet levensvatbaar
Volgens onderzoekers vormt het gedrag van sterren als deze een ernstige belemmering voor het ontstaan van leven.
Mars is bedekt met een antibacterieel laagje
Het oppervlak van de planeet Mars is, door een combinatie van chemische verbindingen (perchloraten) en de UV-straling van de zon, hoogstwaarschijnlijk bacteriedodend.
Bedreigen asteroïden onze planeet?
Vandaag is het Asteroid Day. Jaarlijks op 30 juni lanceert een internationaal collectief van wetenschappers, astronauten en artiesten een bewustwordingscampagne over de gevaren van asteroïden. Eos sprak met ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen.
Hersenen in vrije val
Wat gebeurt er met onze hersenen in de ruimte? En kunnen we - in gewichtloze toestand - machines bedienen met onze gedachten? Dat wil het Nederlandse studententeam BrainFly uitzoeken.
Oorzaak van de ‘zonnesprieten’ lijkt gevonden
Op elk moment van de dag ontspringen er miljoenen jets van heet plasma op het oppervlak van de zon. Nieuwe computersimulaties laten zien hoe deze ‘zonnesprieten’ ontstaan.
Marswagen Curiosity gefotografeerd vanuit baan om Mars
Kijk, daar staat-ie, in het kale Marslandschap aan de voet van Mount Sharp: de Amerikaanse Marswagen Curiosity.
Kleine exoplaneten lijken óf op de aarde óf op Neptunus
Er bestaan bijna geen exoplaneten die anderhalf tot twee keer zo groot zijn als onze aarde. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de gegevens die de Kepler-satelliet over exoplaneten heeft verzameld.
Onze zon ontstond mogelijk als dubbelster, en alle andere sterren ook
Onze zon had ooit een tweelingbroertje. Ook vrijwel alle andere enkelvoudige sterren in het Melkwegstelsel zijn geboren als dubbelster.
Chemische bouwsteen van leven ontdekt bij jonge sterren
Met de ALMA-telescoop in het noorden van Chili zijn sporen van methylisocyanaat ontdekt bij een groepje jonge, zonachtige sterren op 400 lichtjaar van de aarde.
'Halo's' duiden op langere aanwezigheid Marswater
De Amerikaanse Marswagen Curiosity heeft merkwaardige 'halo's' ontdekt aan weerszijden van barsten en scheuren in de bodem.
Radioactiviteit kan energiebron zijn voor buitenaards leven
Het verval van radioactieve elementen zoals uranium, kalium en thorium kan indirect een voedingsbron vormen voor buitenaards leven.
Maliënkolder voor astronauten
NASA ontwikkelt een 3D-geprint ‘stofje’ van metaal.
Inslagen op Mars gingen gepaard met tornado’s
De grote inslagen die lang geleden op Mars hebben plaatsgevonden, gingen gepaard met tornado-achtige winden met snelheden van meer dan 800 kilometer per uur.
Er zit muziek in planetenstelsel TRAPPIST-1
De planeten van TRAPPIST-1 gedragen zich als een ‘orkest’. Het resultaat klinkt verrassend jazzy.