Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Britse Noordzeekust is één grote batterij
Het poreuze zandsteen diep onder de kustbodems van het Verenigd Koninkrijk leent zich perfect voor de opslag van energie – in de vorm van samengeperste lucht.
Hasseltse diamant ligt aan de basis van betere sensors, medische apparatuur en computers
Aan de Universiteit Hasselt ontwikkelen fysici quantumsensors op basis van ultrazuivere diamant.
Infrarood licht wordt zichtbaar
Dankzij een nieuwe manier om infraroodstraling om te zetten in zichtbaar licht, kunnen niet alleen zonnepanelen veel efficiënter worden gemaakt, maar kunnen ook kankerbehandelingen worden verbeterd.
Oceanen warmen ongelijkmatig op
De opwarming van de zeeën laat zich vooral voelen in de bovenste waterlagen. In de diepste diepzee is zelfs de kleine ijstijd nog niet verteerd.
Wanneer kanker besmettelijk is
Tasmaanse duivels lijden onder een zeldzame vorm van overdraagbare kanker. Dat komt door moleculen die de tumor maskeren.
Neutronenscanner ‘ziet’ betonrot
In kustgebieden is het gewapend beton van bruggen, tunnels en andere infrastructuur onderhevig aan erosie door indringend zout. Met een compacte neutronenscanner kan de schade van op afstand worden opgespoord.
‘Megabodies’ geven nieuwe impuls aan medicijnonderzoek
Door nanobodies onder de microscoop op te schalen, kunnen wetenschappers ontdekken hoe farmaceutische moleculen zich precies binden aan de eiwitten in ons lichaam.
Bacteriën sporen mee kanker op
Wetenschappers sporen eiwitten die kanker veroorzaken op met behulp van E. coli-bacteriën.
Satellieten wisselen verstrengelde fotonen uit
Twee navigatiesatellieten hebben verbinding met elkaar gelegd via een met kwantumencryptie beveiligde verbinding, over een afstand van twintigduizend kilometer. Een record.