Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Ook mannen kunnen mitochondriaal DNA doorgeven
In de handboeken staat dat de overdracht van het genetische materiaal van onze mitochondriën gebeurt van moeder naar kind. Dat lijkt niet helemaal te kloppen.
Ondiepe bodem is betrouwbare opslagplaats voor CO2
Een vierde deel van alle koolstof in de bodem bevindt zich in de toplaag.
Vogelembryo’s hebben dinokop
Ornitologen hebben twee botjes die standaard waren bij dinosauriërs, nooit kunnen terugvinden in volwassen vogels. Maar in embryo’s zijn ze nog aanwezig.
Zieke mieren moeten op verlof
Als een mierenkolonie wordt getroffen door een gevaarlijke infectie, voert ze automatisch een aantal quarantainemaatregelen in.
Dáárom zijn zonnepanelen zo goedkoop
De prijs van fotovoltaïsche (PV) cellen is de voorbije vier decennia met 97 procent gedaald, of ‘in elkaar gezakt’. Daarvoor zijn er verschillende oorzaken, waarvan forse steun aan basisonderzoek en vervolgens ondersteuning van de implementatie (door onder andere subsidies) de belangrijkste zijn.
Gletsjers lekken massaal methaangas
De Katla is een van IJslands grootste en actieve vulkanen. Niet alleen stoot de berg grote hoeveelheden CO2 uit, door warmte en gassen produceert hij ook nog eens massa’s methaangas.
De computer weet het niet altijd beter
De creatieve menselijke geest geeft zich niet zomaar gewonnen. Uitgerust met ‘domme’ maar handige VR-technologie kan ze de computer verslaan, zoals experimenten voor specifieke toepassingen onlangs hebben aangetoond.
Vuile lucht tijdens zwangerschap verhoogt kans op autisme
Wonen in een buurt met veel luchtvervuiling is niet gezond. Dat wetenschappers nu een link vinden met autisme bij jonge kinderen, hoeft dan ook niet te verbazen.
De oceaanbodem lekt
Bij een tectonische breuk verdwijnt er drie tot vier keer meer oceaanwater in de dieper gelegen aardmantel dan oorspronkelijk werd aangenomen. Hoe blijft het zeepeil dan stabiel?