Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Wat was er eerst: kus of koortslip?
Al vijfduizend jaar bezorgt hsv-1, de voornaamste stam van het herpesvirus, ons koortsblaasjes. Eerder weten genetici het ontstaan van de virusstam aan de opkomst van de romantische zoen, een gewoonte die volgens hen in de bronstijd in zwang kwam. Maar andere onderzoekers fluiten hen nu terug. We zouden elkaar al veel langer op de mond kussen.
Ook het menselijk referentiegenoom wordt wat inclusiever
Ziedaar de eerste draftversie van het ‘pangenoom’: een blauwdruk van ons DNA waarin ook de genetische variatie tussen mensen is opgetekend. Op termijn moet dit de referentie worden in genetische onderzoek, en daarmee het huidige ‘lineaire’ referentiegenoom vervangen.
Wat 100 miljoen jaar evolutie met je doet: het zoogdieren-DNA uitgepluisd
Van aardvarken tot zeboe, met daartussen ergens de mens. Een vergelijkende DNA-analyse bij 240 soorten geeft een uniek beeld van de genetische diversiteit maar ook stabiliteit onder zoogdieren. ‘Evolutionair stabiele stukken DNA maken ons tot zoogdieren.’
Prehistorisch stenen ‘gereedschap’ kan per abuis door apen zijn gemaakt
Archeologen denken maar beter twee keer na voor ze scherpe stenen of steenscherven aan oermensen toewijzen, nu is gebleken dat ook apen ze kunnen produceren.
‘Met nanodeeltjes kunnen we diagnoses vervroegen en behandelingen vooruithelpen’
Nanodeeltjes zorgen voor de kleurenpracht in middeleeuwse glas-in-loodvensters, maar ze verkleuren ook het streepje op je covidtest. Ze vormen mogelijk ook de basis voor revolutionair nieuwe medische behandelingen. Dat staken we op uit ons gesprek met Luis Liz-Marzán, scheikundige, nanodeeltjesexpert en kersvers eredoctor aan de UAntwerpen.
‘Het is nu of nooit voor de anderhalve graad opwarming’
De broeikasuitstoot moet nu meteen drastisch naar beneden, schrijven wetenschappers in een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel. ‘Alle landen gaan akkoord’, zegt co-hoofdauteur Detlef van Vuuren.
T. rex onder de hamer. Wat betekent dat voor de wetenschap?
Binnenkort wordt voor de derde keer een ‘volledig’ skelet van een Tyrannosaurus rex geveild. Een schande, vinden vele dino-experts. Paleontoloog Koen Stein is genuanceerder. ‘Zolang een fossiel beschikbaar blijft voor de wetenschap, kan ik ermee leven.’
Tinhandel verbond Centraal-Azië met Europa in de bronstijd
Een aanzienlijk deel van het tin uit een ruim drieduizend jaar oud scheepswrak voor de kust van Turkije kwam helemaal uit mijnen in het huidige Oezbekistan.
Quantumcomputer van Google creëert ‘wormgat’
Amerikaanse onderzoekers creëerden een quantumfysisch equivalent van een wormgat, een vooralsnog theoretische sluipweg tussen verafgelegen gebieden in de ruimtetijd.