oceaan
Oceaan sputtert in het wegwerken van record CO2-uitstoot
De CO2-uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen bereikte in 2024 met 37,4 miljard ton of een stijging van 0,8% t.o.v. 2023, een nieuw record. Tevens blijkt de oceaan, normaliter goed voor de opname van een kwart van die uitstoot, dit jaar die rol minder goed te hebben vervuld.
Koraalverbleking breekt records
Als de temperatuur van het zeewater te hoog wordt, verbleekt het koraal. En dat heeft ernstige gevolgen, schrijft oceanograaf Jan Stel.
Dorado-octopus geboren op 3.000 meter diepte
Wetenschappers kwamen bij de bestudering van een broedplaats van octopussen in de Stille Oceaan vier nieuwe inktvissoorten op het spoor.
De zeven clans van de Stille Oceaan
Potvissen schuimen de oceanen af in kleine groepen, die op basis van gedrag én geluid met elkaar verbonden zijn in clans. De sociale structuur heeft veel weg van menselijke samenlevingsvormen.
Camouflage op commando: hoe inktvissen hun gepigmenteerde huidcellen controleren
Zeekatten, een soort inktvissen, kunnen zichzelf camoufleren door hun uiterlijk aan te passen aan hun omgeving. De complexiteit van hoe ze dat doen is fenomenaal.
De zee is ziek en de klok tikt
De oceaan is de onbeminde vriend van de mens. Maar hij is er slecht aan toe, schrijft ecotoxicoloog en marien ecoloog Colin Janssen.
De Noordzee als rechtspersoon: een goed idee?
‘Beleidsmensen moet je één cijfer geven. Eén’
Ook in 2022 heeft het Global Carbon Budget, de wereldwijde CO2-begroting, geen goed nieuws. De globale uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen. Peter Landschützer over de rol van de oceaan in het klimaat: ‘Het is aan ons om de stress die we de oceaan bezorgen, te stoppen.’
De bijen van de zee
Door heen en weer te schipperen tussen algen blijken kleine schaaldieren die te bevruchten. Het is de eerste waargenomen vorm van "bestuiving" onder water.