Technologie
Beleef de Avond vol Wetenschap met korting
Bezoek op 10, 11 en 12 mei de boeiende wetenschapsavonden georganiseerd door de Universiteit van Vlaanderen in Herent.
Vaarwel wegwerpmaatschappij, welkom circulaire economie?
Grondstoffen en goederen recyclen of hergebruiken vermindert de druk op het milieu. Ook het klimaat profiteert van de circulaire economie. Maar krijgen we de kringloop ooit helemaal gesloten?
Hoe vlieg je binnenkort ecologischer naar Spanje?
Wat nu als je een vliegtuig uit veel lichter materiaal kan bouwen, waardoor het dus minder brandstof nodig heeft? Dat materiaal bestaat! Maar... het kan helaas niet zo goed tegen een stootje. Dr. ir. Sidney Goossens, ingenieur fotonica aan de VUB vertelt in zijn college hoe hij dat wilt oplossen.
Hoe efficiënt gebruik maken van groene stroom?
Op het Kameroense platteland waar Brida Mbuwir opgroeide, waren stroomonderbrekingen vaste prik. Het inspireerde haar om elektrotechniek te gaan studeren. Als postdoctoraal onderzoeker aan VITO - Energyville ontwikkelt ze geautomatiseerde software om groene stroom efficiënt te gebruiken zonder de stabiliteit van het elektriciteitsnet in het gedrang te brengen.
Lang niet alle jongeren zijn mee met technologie
Corona had een grote impact op ons leven. Ook als het gaat om digitale toestellen en apps, zo blijkt uit de jaarlijkse Digimeter-bevraging. Ons technologiegebruik stijgt, maar daarmee neemt ook onze argwaan toe.
Een encyclopedie op een schijfje – met dank aan de wiskunde
De voorloper van Wikipedia dankt zijn succes aan een wiskundig resultaat van exact honderd jaar oud.
Groen is het nieuwe grijs
Anderhalve eeuw geleden droomde Jules Verne al van een maatschappij waarin fossiele brandstoffen volledig vervangen worden door groene waterstof en andere moleculen. Kunnen technologie en innovatie ons helpen om die droom tegen 2050 werkelijkheid te laten worden?
Kan 5G dienen als energiebron?
Binnenkort hoeven heel wat draadloze apparaten misschien nooit meer in het stopcontact om op te laden.
Soms is technologieontwikkeling het gevolg van zoeken en wroeten, en niet van kennis
Vandaag is de overtuiging wijdverspreid dat technologie een toegepaste vorm van wetenschap is. Toch is dat niet altijd zo, schrijft techniekfilosoof Lode Lauwaert.
‘Alles wordt gepersonaliseerd, ook de geneeskunde. Pilletjes waarmee je alle patiënten geneest bestaan niet’
Technologie roept soms weerstand op. In hoeverre houden de vier Vlaamse onderzoekscentra hiermee rekening? Eos sprak met de directeurs. ‘Het is onze taak om het publieke debat te voeden met wetenschappelijk correcte informatie.’
‘In de toekomst kunnen we een vaccin in een paar dagen synthetiseren’
De wereld - en de wetenschap - staat voor grote maatschappelijke kwesties. Welke innovatie is de komende eeuw wereldwijd het meest nodig? Eos sprak met de directeurs van de vier technologische sleutelspelers.
‘Als we onze sterktes samenbrengen, liggen er echte doorbraken in het verschiet’
De wereld staat voor enorme uitdagingen. Ook in Vlaanderen zoeken wetenschappers naar oplossingen. Een gesprek met vier technologische sleutelspelers over innovatie en duurzaamheid.
Hoe passen lithium-ionbatterijen in de circulaire economie?
Wanneer elektrische auto’s massaal de weg overnemen, zal er al gauw een lawine van gedeeltelijk en compleet opgebruikte lithium-ionbatterijen ontstaan. Via reparatie, hergebruik, recycling en regulering moeten ze in het plaatje van de circulaire economie passen.
Kernfusie, de oplossing voor al onze energieproblemen?
Kernfusie, het hippe broertje van kernsplijting, belooft al een aantal jaar de energie van de toekomst te zijn. Helaas lijkt deze technologie steeds dertig jaar in de toekomst te liggen. Wordt kernfusie door een recordbrekend experiment meer werkelijkheid dan science-fiction? Wat is kernfusie nu eigenlijk? Is het veilig? En kunnen we het inzetten in de strijd tegen klimaatverandering?
MRI gaat mobiel
Draagbare MRI’s zijn een goedkoop alternatief voor krachtige medische scanners.
De VIB Agro-Incubator: waar innovatieve projecten uitgroeien in klimaatbestendige oplossingen voor de landbouw
In een wereld die geconfronteerd wordt met klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen het veiligstellen van de voedselproductie voor een groeiende bevolking. De landbouw zal zich moeten aanpassen aan lange periodes van droogte en overstromingen, maar ook opgewassen zijn tegen plagen en ziekten. Met haar hoogtechnologische Agro-Incubator wil VIB de ontwikkeling van klimaatbestendige gewassen versnellen en ondersteunen via publieke en private partnerschappen.
Nieuwe pacemaker bootst natuurlijk hartritme na
Het toestel herstelt de natuurlijke, onregelmatige hartslag, in tegenstelling tot de huidige pacemakers die het hart onnatuurlijk regelmatig doen kloppen.
Europese kernfusiereactor vestigt record
Joint European Torus (JET), 's werelds grootste kernfusie-experiment, heeft het record voor de hoeveelheid energie die wordt opgewekt door het fuseren van atomen verdubbeld. Kernfusie is (al even) een veelbelovende, onbeperkte bron van schone energie.