Technologie
Nog even geduld, de Metaverse heeft tijd nodig (en veel nieuwe technologie)
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ziet ons binnenkort verhuizen naar de Metaverse. Maar die droom van een virtuele wereld roept heel wat vragen op. Is de ontwikkeling van een metaverse op korte termijn wel haalbaar? Of is de bekendmaking van het project eerder een afleidingsmanoeuvre?
Chiptekort zorgt voor slomere electronica
Diverse fabrikanten van solid state disks (SSD’s) zouden hun geheugenschijven onaangekondigd in tragere uitvoeringen op de markt hebben gebracht.
700 TB via lasers
Het moederbedrijf van Google test laserinternet als alternatief voor fiber.
Hoe technologie de wetenschap versnelt
Meer dan tien jaar geleden waagde VIB zich aan een gedurfde missie: een gestage, goed onderbouwde en gevalideerde toevoer van technologische tools toegankelijk te maken voor onderzoekers.
Hoe bacteriële eiwitten leidden tot gebruiksvriendelijke apparatuur voor DNA-analyse
Een bij VIB onderzocht bacterieel eiwit werd ingezet voor de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke DNA-analyseapparatuur.
Hoe enkele restjes kamelenbloed leidden tot 5 VIB-spin-offs en veel nieuwe toepassingen
Begin jaren negentig. Een Belgische wetenschapper, Serge Muyldermans, koopt in Marokko een kameel voor 40.000 Belgische frank. Deze zou wel eens het begin kunnen inluiden van een veelbelovend nieuw onderzoek voor hem en wijlen VUB-professor Raymond Hamers.
Maak je elektronica proper … met modder
In onze vijvers en zeeën leeft een draadvormige bacterie die elektrische stroom kan geleiden over ongeziene afstanden. Wij namen deze ‘kabelbacterie’ onder de loep en vonden een interessant netwerk aan elektrische draadjes die veel gemeen hebben met de draadjes in onze elektronica. Klaar voor duurzame computerchips met bacteriën?
Zweten om de tijd te weten
Een kleine brandstofcel die zweet omzet in stroom moet ervoor zorgen dat wearables nooit meer aan de lader hoeven.
Slechte wifi? Doe gewoon het licht aan!
Draadloos internet, het kan ook via licht. Door ledlampen onzichtbaar snel te laten knipperen kunnen we lifi creëren, en zo jouw wifiverbinding verbeteren. Maar wat als iemand het licht blokkeert? Ik zocht naar concrete oplossingen om lifi niet alleen supersnel, maar ook zeer stabiel te maken.
Dankzij piepklein robotinstrument moet chirurg niet meer snijden
Wat met bestaande stijve instrumenten niet kon, lukt wel met dit flexibele instrument zo klein als een wattenstaafje. Chirurgen kunnen ermee opereren via de neusholte zonder gezond weefsel te beschadigen. Zo vermijden ze littekens in het gezicht én herstel je sneller.
Hersengolven helpen hoorapparaat juiste geluiden versterken
Familiefeesten zijn een nachtmerrie voor wie een hoorapparaat draagt, met al die mensen die door elkaar praten. Ingenieur Simon Geirnaert (KU Leuven - FWO) ontwikkelt hoorapparaten die op basis van hersengolven detecteren naar welke spreker de gebruiker wil luisteren, vervolgens enkel die persoon versterken en het overige achtergrondlawaai filteren.
Deze chip past overal in
Een computerchip van buigzaam plastic in plaats van silicium opent de deur naar nieuwe toepassingen.
‘Slim shirt’ houdt het hart in de gaten
Onderzoekers hebben een shirt gemaakt van nanobuisdraden om condities van het hart te meten.
Kameleonrobot kan van kleur veranderen
Een nieuwe robot kan van kleur veranderen zoals een kameleon. Dat doet die door een combinatie van nanodraadnetwerken en kleursensoren te gebruiken.
Nieuw textiel verandert van zacht naar hard en weer terug
Een stof die is geïnspireerd op maliënkolders kan onder druk van zachte naar harde vorm overgaan.
Tien jaar onderzoek voor radicaal nieuwe manier om OLED-schermpjes te maken
Inzicht, samenwerking en doorzettingsvermogen brengen onderzoekscentrum imec dicht bij een doorbraak in hoe toekomstige mobiele OLED-schermpjes gemaakt kunnen worden.
Belgen zijn onvoldoende voorbereid op een kernramp
Na de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 stelden dokters in het besmette gebied veel meer gevallen van schildklierkanker vast. Voor haar masterscriptie onderzocht Hanne Vindevogel, studente farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, in welke mate de Belgen voorbereid zijn op een gelijksoortig nucleair incident.
Computersimulaties laten zien hoe taal versimpelt
Doctoraatsstudent Peter Dekker combineert moeiteloos taalwetenschap en artificiële intelligentie. Met computersimulaties bootst hij talen na. Wat gebeurt er wanneer die talen met elkaar in contact komen? En worden we ‘simpel’ van onze buren?