Technologie
De weg van plant tot eencellige
Synthetische biologie wil nieuwe technieken inzetten om biologische systemen te verbeteren of te ontwerpen. Dit jaar dingt een studententeam van de KU Leuven mee voor de iGEM-competitie, een internationale wedstrijd in de synthetische biologie, met een project rond plantencellen.
Koeienmaag krijgt plastic klein
Enzymen uit de eerste voormaag van runderen zijn in staat veelgebruikte plastics af te breken.
Ter verdediging van de punkwetenschap
Het verdienmodel van uitgevers in de academische wereld is te gek voor woorden, schrijft wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers. Hoe kunnen we het systeem veranderen?
Waarom je zo lang op die nieuwe PlayStation moet wachten
Auto’s, camera’s, spelconsoles: allemaal hebben ze te kampen met leveringsproblemen. Sommige chips waarop ze draaien zijn bijzonder moeilijk te krijgen. De schuld van het coronavirus? Ja en neen.
LED-lampen: de vuurtorens van de toekomst?
GPS is een prachtige technologie. Helaas zijn we er niets mee in grote gebouwen, zoals ziekenhuizen en luchthavens, omdat beton de GPS-signalen tegenhoudt. Robin Amsters (KU Leuven - FWO) werkt aan een alternatief: razendsnel flikkerende LED-lampen die ons binnenhuis de weg wijzen.
Insectrobot navigeert behendig door doolhof
Het robotje kan draaien en uitwijken met de behendigheid van een cheeta en zo complexe terreinen doorkruisen en onverwachte obstakels vermijden. 'Dit ontwerp maakt een toekomst mogelijk waarin zachte robots interacties kunnen aangaan met kwetsbare objecten of veilig naast mensen kunnen werken.'
Computer matcht virus met dragers
Een nieuw machine learning-systeem moet helpen om toekomstige epidemieën in de kiem te smoren.
De avocadofauteuil van Elon Musk
Naast teksten kan artificiële intelligentie nu ook beelden genereren. Wiskundige Ann Dooms legt uit hoe dat werkt.
Beeld zonder scherm
Met niets meer dan stofdeeltjes en lasers slaagden onderzoekers erin om 3D-beelden vrijelijk te doen zweven in de lucht.
Hoofdtelefoon als hartslagmonitor
De meeste hoofdtelefoons spelen geluid af en niets meer. Met een slimme adapter zouden ze weleens veel meer kunnen. Zoals je hartslag meten of je zelfs identificeren.
Klimmende kraan hijst materiaal omhoog
De Nederlandse windturbinebouwer Enercon heeft een kraan ontwikkeld die als een aap langs de mast van windturbine omhoogklimt.
DNA als laatste redmiddel om de dader te vinden
Maak kennis met Sofie Claerhout, 's lands allereerste doctor in de forensische genetica. Claerhout bestudeerde in haar doctoraat het enige chromosoom dat ze zelf niet heeft: het mannelijke Y-chromosoom. Met haar PhD wil ze forensische cold cases helpen oplossen.
Schrap de algoritmes
Toen blogger Hannelore zocht naar informatie over de diepzee, werd ze door algoritmes geleid naar video’s met ‘echte’ zeemeerminnen. Desinformatie is vaak minder onschuldig dan dat. Wat kunnen we eraan doen?
Drones meten straling vanuit de lucht
Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN wil de komende twee jaar aantonen dat ook drones de radioactiviteit boven een nucleaire site of een groter gebied in kaart kunnen brengen. Zodat ze straks ingezet kunnen worden bij de ontmanteling van onze kerncentrales.
AI imiteert menselijke tikfouten om het toetsenbord van smartphones te verbeteren
Een nieuw AI-model opent perspectieven op een oplossing voor een ongetwijfeld zeer herkenbare dagelijkse ergernis: tikfouten op je smartphone, en de soms al even frustrerende ingrepen van het auto-correctiesysteem.
De link tussen sociale media en zonnestormen
De algoritmes die vrienden suggereren aan socialemediagebruikers kunnen ook meetsystemen met elkaar verbinden.
Programmeren op een minicomputer doe je zo
Vlogger Jacotte gaat aan de slag met een microbit, een klein computertje waarmee je kunt programmeren. Bekijk de vlog en maak kans op je eigen microbit!
Hersenspinsels: een editie over cognitie
Hers-en-en. Het woord alleen al schreeuwt om meer, omdat het niet één maar twee keer ‘en’ bevat! Met hun blogreeks ‘Hersenspinsels’ nemen onderzoekers van het AIMS laboratorium (Artificial Intelligence supported Modelling in clinical Sciences) je maar al te graag mee in een wereld die zich tussen ieders oren bevindt.