Technologie
Geen bugs maar bacteriën in je smartphone
De geleidende materialen in onze elektronische apparaten zijn belastend voor het milieu. Robin Bonné wil ze vervangen door biologisch afbreekbare micro-organismen.
Een fluorescentiemicroscoop zonder l(gr)enzen
Chiptechnologie biedt ons de mogelijkheid om de beperkingen van klassieke microscopen te omzeilen. Bovendien leidt de ontwikkeling van een chip-microscoop tot een heel nieuwe manier om aan optische microscopie te doen, namelijk zonder het gebruik van lenzen.
De steile opmars van PCR
Dé manier om het coronavirus op te sporen is met een PCR-test. Ook moordenaars lopen tegen de lamp via de techniek, die nog duizend en één andere toepassingen kent. Hoe werd PCR de gouden standaard voor zoveel onderzoek?
Moleculaire origami
Deze microscopisch kleine bloem, dunner dan een mensenhaar, is opgebouwd uit gevouwen DNA-molecules.
Het licht aanhouden met slimme nettarieven
Hoe zorgen we ervoor dat het distributienet niet overbelast geraakt eens we massaal overschakelen op elektrische wagens? Slimme nettarieven kunnen daarbij helpen, vertelt Niels Govaerts (VITO - KU Leuven - Energyville).
Kunstmatige domheid
Sommige AI-onderzoekers stoten zich aan dezelfde steen als de oude Babyloniërs, stelt wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers (KU Leuven).
Stillere machines dankzij kennis over fladderende kolibrie
Wetenschappers hebben ontdekt hoe het lage ‘hum’-geluid van fladderende kolibries ontstaat. Die kennis kan helpen bij de ontwikkeling van stillere ventilatoren en drones.
Pk's voorzien van IQ's
Zelfrijdende tractors en vorkheftrucks, drones die uitzwermen in voorraadruimtes, elektrische mijnbouwtrucks: deze industriële voertuigen moeten de economie efficiënter, veiliger en duurzamer maken.
Wat brengt de volgende industriële revolutie?
Exoskeletten, cobots en drones: welke intelligente toepassingen gaan de industrie veranderen? Waar blijft manueel werk belangrijk en wanneer is het beter om machines in te zetten? In de nieuwe Eos vind je een dossier over de samenwerking tussen mens en machine.
Zo zal 6G er (vermoedelijk) uitzien
Hoewel 5G in België nog goed en wel moet worden uitgerold, wordt er al volop nagedacht over de volgende generatie netwerken. Op welke vlakken zullen deze 6G-netwerken het verschil maken? Een vooruitblik.
Hoge molens vangen meer dan wind
De meeste energie van een windpark wordt geoogst wanneer gebruik wordt gemaakt van de krachtige luchtstroming in de lagere atmosfeer. Twentse wetenschappers berekenden de ideale hoogte van windmolens.
Hersenspinsels: artificiële intelligentie
Hers-en-en. Het woord alleen al schreeuwt om meer, omdat het niet één maar twee keer ‘en’ bevat! Met hun blogreeks ‘Hersenspinsels’ nemen onderzoekers van het AIMS laboratorium (Artificial Intelligence supported Modelling in clinical Sciences) je maar al te graag mee in een wereld die zich tussen ieders oren bevindt.
Lichtgevende tatoeage als waarschuwing
Een plaktattoo met lichtgevende technologie kan ingezet worden als multifunctionele duizendpoot.
Vliegende auto's en stille helicopters
Vliegende auto’s zijn een onmisbaar aspect van elk sciencefictionverhaal, zowel oud als nieuw. Al sinds de jaren 1950 dromen we ervan om al vliegend naar ons werk getransporteerd te worden. Intussen staan we in onze technologie al een stuk verder. Wanneer mogen we de komst van vliegende auto’s verwelkomen?
Nieuwe pleister brengt ons dichter bij draagbare, alles-in-één gezondheidsmeter
De nieuwe wearable maakt het mogelijk om meerdere medische condities tegelijk te meten, en is het eerste draagbare apparaat dat zowel cardiovasculaire signalen als biochemische niveaus samen in kaart brengt.
‘Niet alleen de reputatie van Boeing staat hier op het spel’
Bijna twee jaar nadat alle Boeing 737 MAX-vliegtuigen wereldwijd aan de grond werden gezet, vertrok deze week weer zo'n toestel met passagiers vanuit Brussels Airport. Boeing heeft sterk geïnvesteerd in de veiligheid van het vliegtuig. Of daarmee ook de reputatie gered is, valt te bezien.
Energiezuinige ramen dankzij doorzichtig hout
Een raam van hout dat minder snel breekt dan glas, beter isoleert en duurzamer is: het is mogelijk dankzij een nieuwe methode om hout doorzichtig te maken zonder dat het aan sterkte verliest.
Radarsysteem legt illegale houtkap Afrikaans regenwoud bloot
Met een nieuw alarmsysteem, ontwikkeld aan Wageningen University, is precies te ziet waar bomen sneuvelen in het Afrikaanse regenwoud. Dat maakt snel ingrijpen mogelijk.