Technologie
Veilig online met 'Ik weet je wachtwoord'
Als een moderne Vergilius gidst Daniël Verlaan de lezer door de donkere krochten van het web.
Hoe Dfinity het internet wil bevrijden
Als het aan de stichting Dfinity ligt, wordt het internet zoals we het kennen grondig vertimmerd. Door het hele netwerk om te vormen tot een grote computer die apps draait wil de organisatie de almacht van de gevestigde internetreuzen kraken.
‘Gps-ei’ in de strijd tegen illegale handel in zeeschildpadeieren
Een wel heel bijzonder toestelletje kan een wapen zijn in de strijd tegen het uitsterven van de zeeschildpad: een 3D-geprint ei met een gps erin.
Internet of Things: een brede blik op gezondheidszorg
Covid-19 heeft het pijnlijke tekort aan – en onderwaardering van – het zorgpersoneel in ons gezondheidsstelsel blootgelegd. Maar het aantal zieken zal in de volgende decennia enkel maar toenemen. Daarom moet er dringend gekeken worden naar oplossingen, zoals Internet of Things, die de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk houden.
Slimme internetverbinding verzoent Zoom en Netflix
“Hallo? Kan je me horen? Ben je er nog?”. Het gebrek aan samenwerking tussen toestellen en verbindingen zorgt voor haperingen, connectieverlies en vooral veel frustraties. Een slimme internetverbinding zorgt voor een verdubbeling van het dataverkeer en laat je steeds zonder problemen verbinden.
Klimmen op een hoogspanningsmast
In deze aflevering van Weet je Watt? gaat Jacotte een dag op stap met Engie en ziet ze hoe die felgekleurde bollen aan de hoge hoogspanningskabels geraken. Niet kijken als je hoogtevrees hebt!
Zwaar beschadigde robot geneest vanzelf
Binnenkort moet een beschadigde robot niet meer op het schroot. Door robots te maken uit nieuwe slimme materialen, kunnen ze grote verwondingen volledig zelf herstellen. Daardoor wordt hun levensduur aanzienlijk verlengd, wat zowel ecologisch als economisch interessant is.
Contactlens vervangt iris
Patiënten met een beschadigde of ontbrekende iris zouden binnenkort een elektronische versie kunnen krijgen.
Hoe beter voorbereid te zijn op de volgende pandemie
Testen, testen, testen - het is een van de sleutels voor het indijken van een pandemie. Om de testcapaciteit bij een volgende pandemie drastisch te verhogen, werkt Boshen Liang (Imec & KU Leuven) met lab-on-chip technologie aan een virustest die je thuis zelf zou kunnen uitvoeren.
Hoe Retraction Watch al tien jaar speurt naar wetenschappelijk wangedrag
Het aantal wetenschappelijke artikels dat teruggetrokken werd, is fel gestegen. Ivan Oransky richtte tien jaar geleden Retraction Watch op, een website die wetenschappelijke ongeregeldheden onder de aandacht brengt. ‘De oorzaak van de fraude ligt bij de publicatiedruk.’
Videobellen: liever makkelijk dan veilig
Nog nooit deden we zoveel videocalls als de voorbije maanden. Vooralsnog blijft dat een evenwichtsoefening tussen gebruiksgemak, veiligheid en privacy.
Dankzij een innovatieproject in de Antwerpse haven kleurt chemie (een beetje) groen
De chemische industrie verduurzamen. Dat is de missie van BlueChem, een ambitieus initiatief om start-ups te helpen bij innovaties in chemie en kunststoffen. We lichten er enkele projecten uit.
Smartphone detecteert dronkemansgang
Een glaasje te veel en je staat al gauw wankel op je benen. Amerikaanse onderzoekers gebruikten met succes smartphonesensoren om te meten of je al dan niet geïntoxiceerd bent.
Waarom zijn robots meestal wit?
Humanoïde robots zijn overwegend wit, zowel in fictie als in het echte leven. Wetenschappers Stephen Cave en Kanta Dihal zochten een verklaring, en wijzen ook op de gevaren van dit verschijnsel.
Muggenspitsuur
Een toegepaste lasertechniek helpt om de bewegingen van steekmuggen te detecteren.
Algoritmes jagen op trollen
Hoe onderscheid je echte tweets van fake berichten van trollenlegers? Met twee algoritmes gebaseerd op een frisse set parameters, zo blijkt.
Twitterbot neemt het op voor mainstreammedia
Een algoritme checkt op eenvoudig verzoek of bepaalde beweringen in tweets wel naar waarheid zijn.
Van brein tot brein: AI in de gezondheidszorg
Artificiële intelligentie bestaat al meer dan zeventig jaar. Dat klinkt misschien vreemd, want het is vooral de laatste jaren dat de term veel opduikt. Eén van de vele dingen die AI kan, is helpen om de ziekte van Alzheimer in een vroegtijdig stadium op te sporen.