Technologie
Hoe corona digitale uitsluiting zichtbaar maakt
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: Ilse Mariën, onderzoeker bij imec-SMIT-VUB, over digitale uitsluiting.
Kunnen computers zelfstandig muziek componeren?
Op dinsdag 12 mei deden ze alvast een poging en namen ze het tegen elkaar op in een alternatief songfestival: het AI Songfestival.
De noodzaak om over disciplines heen te denken
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: wiskundige en wetenschapsfilosoof Jean-Paul Van Bendegem over de verhouding tussen wetenschap, politiek en maatschappij.
Power-to-Molecules: van klimaatverstoorder tot waardevolle grondstof
Hoe genereer je op grote schaal hernieuwbare waterstof? Hoe maak je koolwaterstoffen uit gerecycleerde CO2? Vlaamse onderzoeksinstellingen werken aan technologische oplossingen om de klimaatopwarming een halt toe te roepen.
Kunnen robots het werk van zorgverleners verlichten?
Robots kunnen meer dan wagens in elkaar steken. Ze kunnen ons begrijpen, en zelfs liefde geven. Helpen bij huiswerk. Of gewoon een gezellig babbeltje slaan. Sociale robots zullen onze zorg veranderen, en vooral ten goede. Daar zijn robotici Bram Vanderborght van de Vrije Universiteit Brussel en Tony Belpaeme van de Universiteit Gent van overtuigd. Ze praten er uitgebreid over in deze aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.
Een hondenneus in je smartphone
Een hondenneus is een uitstekende sensor. Getrainde honden zijn zelfs in staat om vroegtijdige tekenen van bepaalde ziekten te detecteren door aan onze adem te snuffelen. Alexander Cruz (KU Leuven - VUB - Imec) zoekt naar een manier om zo'n "hondenneus" in onze smartphones te integreren.
Blijf experimenteren in je kot met deze proefjes
Welke toffe proefjes kun je gewoon thuis doen? Vlogger Jacotte laat het je zien vanuit haar kot.
Wereldwijd AI-initiatief tegen covid-19
Een multinationale samenwerking resulteert in de ontwikkeling van icolung, een AI-algoritme dat de CT-beelden van covid-19-patiënten snel en objectief beoordeelt.
Wat leert de covid-19-pandemie ons over de energietransitie naar hernieuwbare energie?
Als gevolg van de verlaagde economische activiteit door de maatregelen om het coronavirus in te perken, zien we een grote verandering in onze elektriciteitsproductie en verbruikspatronen.
Rekent de toekomstige quantumcomputer op silicium?
Een quantumcomputer rekent op een fundamenteel andere manier dan een traditionele computer, met qubits in plaats van bits. Moeten we die quantumcomputer dan ook met fundamenteel verschillende materialen bouwen? Niet noodzakelijk, zo blijkt, want qubits gebouwd op basis van halfgeleiders bieden een aantal specifieke voordelen.
Wie is een bot en wie niet?
Van onze eigen social media en spam tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen en fake corona-news, bots zijn alomtegenwoordig op het net. Een nieuw onderzoek kan ze vanuit een unieke insteek helpen ontmaskeren.
Stethoscoop op afstand
Een nieuwe techniek laat artsen toe de longen van covid-19-patiënten op afstand te onderzoeken.
Zeven sleutelvragen over kwantumcomputers
‘Kwantumcomputers’ duiken vaak op als een soort ‘magische machines’. Ze werken niet met bits, maar met kwantumbits of qubits, en zouden de beste supercomputers kunnen verslaan. Maar wat betekent dat nu juist? En, ‘kwantum’, is dat echt zo onbegrijpelijk als het klinkt?
ICT tegen covid-19: Hoeveel privacy willen we opgeven voor de volksgezondheid?
Verschillende ICT-toepassingen, zoals apps of tracering, kunnen helpen om de covid-19-pandemie in te dijken. Terwijl sommige toepassingen relatief onschuldig zijn, doen andere ernstige vraagtekens rijzen met betrekking tot privacy. Ethicus Heidi Mertes zet de mogelijke toepassingen op een rijtje.
Wat is 5G en hoe werkt het?
De lancering van 5G in België is van start gegaan. Is het echt zoveel sneller dan 4G? En wat verandert er eigenlijk? Computerwetenschapper Steven Latré (UAntwerpen) legt uit hoe het werkt.
‘Slimme wc’ kan ziektes detecteren
De wc-pot is uitgerust met een technologie die ziektemarkers in ontlasting en urine kan detecteren.
Duikmasker wordt mondmasker
Het Robotica-team van de VUB bouwde een duikmasker om tot noodmasker voor verplegend personeel.
App waarschuwt voor besmette personen in de buurt
Vlaamse techbedrijven ontwikkelen een app die de verdere verspreiding van het coronavirus moet helpen indijken.