Technologie
Hoe nieuwe hardware het stroomverbruik van artificiële intelligentie kan reduceren
Artificiële intelligentie steunt op het verwerken van grote hoeveelheden data en dat kost veel energie. Een nieuwe chip, waarbij deze berekeningen door middel van analoge technologie rechtstreeks in het geheugen worden uitgevoerd, kan dat energieverbruik drastisch reduceren.
Waterstof: voorbij de hype
‘Waterstof is de rockster voor nieuwe energie in de wereld’, zei eurocommissaris Frans Timmermans bij de aankondiging van de waterstofstrategie van Europa. De erg ambitieuze inzet op waterstof moet een belangrijk speerpunt vormen in de economische relance van Europa.
Komt er ooit een app die het gemiauw van je kat vertaalt?
Is de ruimte eindig? Zullen er ooit robots met gevoel bestaan? In deze aflevering van Weet je Watt? beantwoordt vlogger Jacotte jullie vragen én deelt ze drie prijzen uit.
‘Computers kunnen leerkrachten nooit vervangen’
Na een lange periode van zelfstudie, weet blogger Hannelore Prinsen zeker dat een computer nooit de nieuwe leerkracht zal worden.
Scherp je kennis aan over artificiële intelligentie
Sinds kort heeft de Nederlandse Nationale AI-cursus een Vlaamse pendant. In acht onlinesessies van samen zes uur maken experts aanschouwelijk hoe artificiële intelligentie werkt, en op welke manieren het ons leven nu al beïnvloedt. Dat zijn er redelijk wat.
Microbubbels bestuurd door akoestisch pincet geven geneesmiddelen lokaal af
Microbubbels kunnen gemanipuleerd worden door geluidsgolven, waardoor het makkelijker is om de afgifte van medicijnen te reguleren.
Contactloos bij de longarts: stethoscopen op afstand maken het mogelijk
Regelmatig longonderzoek is essentieel voor covid-19 patiënten, al is dat met de nodige protocollen een tijdrovende uitdaging voor medisch personeel. Onderzoekers van Flanders Make vonden een oplossing: een stethoscoopsysteem op afstand.
Leef je gezonder met fitnessapps en wearables?
Een vijfde van de Belgen draagt een wearable. Ook het aanbod van fitnessapps wordt steeds zichtbaarder. Heeft die technologie werkelijk nut?
Het herstel na COVID-19: grootschalige renovatie naar gezonde en energiezuinige woningen als duurzame relance voor de Vlaamse economie
Hoe kan renovatie van woningen een meerwaarde zijn voor een herstel na COVID-19? Wat kunnen no-regret herstelmaatregelen zijn voor de Vlaamse gebouwen die zowel aanzetten tot een snelle relance, als duurzaamheid? Kunnen we dit proces versnellen en een win-win-scenario creëren voor beiden? Of spelen er tegengestelde belangen?
Op zoek naar de heilige graal van de holografie
Zullen we ooit naar een film kijken die in 3D boven onze salontafel afgespeeld wordt? Peter Schelkens (VUB/imec) leverde alvast een belangrijke bijdrage aan de zoektocht naar deze heilige graal van de holografie.
Kunstoog voor robots en blinden
Een ‘biomimetisch’ oog verwerkt licht dubbel zo snel als zijn menselijke voorbeeld.
5G-straling in kaart gebracht
Zal de vijfde generatie mobiele netwerken de blootstelling aan elektromagnetische straling verhogen? Een imec-onderzoeksgroep aan de UGent bracht de voorbije maanden de straling van de eerste 5G-netwerken in kaart.
'Van covidcrisis naar recovid-plan'
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: hoogleraar fiscaal recht Michel Maus (VUB) over hoe we de economie terug op de rails krijgen.
Haptische feedback via de lucht
Communiceren we met onze volgende smartphone zonder hem aan te raken? Met ultrasone omvormers zetten we een stap in die richting.
Is gezichtsherkenning racistisch?
IBM stopt met het leveren van gezichtsherkenning aan politiediensten. In de nasleep van de Black Lives Matter-protesten vindt de computergigant dat deze technologie potentieel misbruikt kan worden. Terecht, zo lijkt wel.
Virtueel kleding passen maakt online shoppen duurzamer
Je eigen avatar creëren zorgt ervoor dat je altijd kleding in de juiste maat bestelt en dat het aantal retours drastisch daalt.
'Artificiële intelligentie dwingt ons over onze waarden na te denken'
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. In deze aflevering: Johan Loeckx, professor en lab manager aan het Artificial Intelligence Lab (VUB), over de impact van artificiële intelligentie.
Tandemtechnologie voor zonnecellen: een boost aan efficiëntie voor fotovolatïsche systemen
Perovskiet is een veelbelovend materiaal om hoogwaardige zonnecellen te maken. Ze kunnen worden verwerkt tot dunne, lichte, transparante modules die een hoog energierendement kunnen bereiken, niet duur zijn om te produceren en een hoog absorptievermogen voor zonlicht hebben.