Technologie
Belgische zonnewagen is geslaagd voor de technische keuring
De Belgische zonnewagen is goedgekeurd voor het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Darwin, Australië. Op 13 oktober begint het studententeam aan de race van 3021 km dwars door de Australische woestijn.
Nobelprijs chemie voor 'herlaadbare wereld'
De Nobelprijs Chemie 2019 gaat naar de ontwikkelaars van de lithium-ionbatterij.
Bekijk de tweede wetenschapsvlog van Weet je Watt?
Deze keer gaat Jacotte op bezoek bij het Maaklab in Kortkijk, test ze een watersnijmachine en zet ze leerkrachten in het zonnetje op de Dag van de leraar.
Luisteren we weldra in 3D?
Grote spelers als Google en Microsoft werken er aan, maar UAntwerpen beschikt er al over: een technologie om spatiaal luisteren, zeg maar luisteren in 3D, mogelijk te maken.
NarcoReader speurt naar drugs
UAntwerpen coördineert een Europees project om efficiënter drugs te kunnen opsporen. De innovatieve NarcoReader speelt daar een belangrijke rol in.
Nieuwe supergeleider ontdekt
Aanvankelijk leek het materiaal uranium ditellurium nauwelijks over interessante eigenschappen te beschikken. Nu ontdekken fysici dat het een unieke supergeleider is.
Wat gebeurt er als een drone op je hoofd neerstort?
Amerikaanse onderzoekers hebben crashtesten uitgevoerd met hobbydrones.
Wees niet bang voor The Terminator
Artificiële intelligentie heeft nooit moeten evolueren. Daarom ontwikkelde het niet de overlevingstactiek die leidt tot de impuls om anderen te domineren.
Zo werd de ledlamp het licht voor de toekomst
Wat begon als toevallig neveneffect van radiotechnologie, groeide uit tot duurzame en efficiënte verlichting.
Nieuwe ontmantelingstest bewaart militaire geheimen
Onderzoekers dokteren een methode uit om te testen of kernwapens ontmanteld zijn zonder gevoelige informatie vrij te geven. Daarvoor moeten ze hun eigen meting verstoren.
Hoe Siri leert praten
Bommelding, verspringen, gynaecologie, december… hoe spreek je dat uit? Ook mensen struikelen soms over de uitspraak van woorden. Het lijkt dus bijna onmogelijk om dit aan een computer te leren.
Stem: Wie moet volgens jou de Vlaamse PhD Cup 2019 winnen?
Acht onderzoekers strijden op 6 oktober voor de Vlaamse PhD Cup in de Brusselse BOZAR. Jij kan stemmen voor de voor de publieksprijs.
Dit zijn de finalisten van de Vlaamse PhD Cup
Acht wetenschappers maken kans om de Vlaamse PhD Cup 2019 te winnen.
Geheime boodschappen worden recycleerbaar
Materiaalwetenschappers ontwikkelden een methode om onzichtbaar bedrukt papier te wissen en een nieuwe onzichtbare boodschap te printen.
Rijden op afvalhout
Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden een kant-en-klaar recept om benzine te maken uit afvalhout. Deze snel inzetbare technologie is een duurzame tussenstap in afwachting van de elektrische wagen.
Bekijk nu de eerste wetenschapsvlog van 'Weet je Watt?'
Iedere twee weken duikt vlogster Jacotte Brokken in de wereld van de wetenschap.
Chemicus zonder reageerbuis
Laat die proefbuis nog maar even liggen. Computersimulaties voorspellen de uitkomst van chemische reacties. Virtuele chemie vermijdt zo overbodige experimenten.
Zo weet Netflix wat jij wilt zien
Streamingsdiensten en websites gebruiken een matrix om de individuele kijker de beste content aan te raden.