Technologie
Hoe werkt het algoritme van Google?
Eind september verliep het patent op een van de belangrijkste algoritmes voor de belangrijkste zoekmachine: Google PageRank. Hoe werkt dat algoritme precies?
Algoritme ontrafelt oud-Griekse inscripties
Een nieuw algoritme brengt met één muisklik verloren oud-Griekse inscripties weer te voorschijn. Maar is het wel zo makkelijk als het lijkt?
Wie wint de Vlaamse Junior STEM Olympiade?
In de nieuwe aflevering van wetenschapsvlog Weet je Watt? gaat Jacotte op bezoek bij een school in Diepenbeek. De leerlingen strijden voor een finaleplaats in de Junior STEM Olympiade. Gaat dat lukken?
Welk radiosysteem is klaar voor de toekomst?
Een Belgisch team heeft de zesde plaats veroverd op de finale van de DARPA spectrum collaboration challenge. Met die wedstrijd wil de onderzoeksafdeling van het Amerikaans leger de ogen openen: we moeten het radiospectrum op een andere manier gaan gebruiken.
Leven we in een computersimulatie?
In The Matrix zijn mensen via hun hersenen aan een computer gekoppeld en laten artificiële zintuiglijke prikkels hen geloven dat ze zich in de fysische werkelijkheid bevinden. Leven wij in een soortgelijke wereld?
Van CRISPR-Cas tot bits en bites: deze interessante wetenschapsfilms zie je op InScience in Nijmegen
Op het internationale wetenschapsfilmfestival InScience in Nijmegen zie je de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar, zoals Human Nature en The Bit Player. Lees hier onze recensies en maak kans op een duoticket.
Van primitieve e-mail tot altijd online: het internet bestaat 50 jaar
50 jaar geleden werd het eerste bericht tussen twee computers verstuurd: het begin van het internet. Wat gebeurde er in de tussentijd?
Vervangt plastic afval aardolie als grondstof in de petrochemie?
Een nieuwe methode kan plastic afval recycleren tot nieuwe kunststoffen.
Wat doe je zonder Google?
Toekomstige smartphones van Huawei moeten het zonder Google-software stellen, met dank aan president Trump. Een zware slag voor de tweede grootste telefoonbouwer ter wereld, maar op langere termijn mogelijk ook voor Google.
Belgische onderzoekers halen zesde plaats in internationale wedstrijd rond draadloze communicatie
Een team van de Vlaamse onderzoeksinstelling Imec is op een zucht van de top vijf gestrand in de finale van de DARPA spectrum collaboration challenge in Los Angeles.
Hoe wiskunde helpt in de strijd tegen ziekmakende virussen
Een nieuw algoritme kan DNA-fragmenten aan elkaar puzzelen om onbekende virussen in kaart te brengen.
Datadenkers – deel 3: Data delen, wat kan 't je schelen?
In deze blogreeks gaan we in op vragen rond persoonsgegevens. Van wie zijn ze, wat zijn ze waard en met wie worden ze gedeeld?
Belgische Solar Team is wereldkampioen
Het Belgische Solar Team heeft voor de allereerste keer de wereldtitel bemachtigd. Het team van de KU Leuven hanteerde de slimste strategie en haalde zo als eerste de finish. Tijd dus voor een feestje!
Oorzaak kortsluiting lithiumbatterij ontmaskerd
Scherpe structuren die binnenin lithiumbatterijen groeien, zetten een rem op de verspreiding van energierijke lithium-metaalbatterijen. Wetenschappers ontrafelen hun oorsprong.
Valt de president straks over zijn woorden?
De Amerikaanse president Trump heeft de Democraten in het Huis van Afgevaardigden dan toch zover gekregen een afzettingsonderzoek tegen hem te starten. Intussen blijkt de kwestie niet alleen een politieke en juridische, maar ook een taalkundige.
Belgische zonnewagen voorlopig vierde
Het Belgisch Solar Team blijft op de vierde plaats na de eerste hectische dag van de Bridgestone World Solar Challenge. De eerste drie plaatsen worden momenteel bemand door de drie Nederlandse teams.
Hoe ziet de auto van de toekomst eruit?
In de nieuwe aflevering van onze wetenschapsvlog Weet je Watt? leert Jacotte alles over zonnewagens en belt ze met het Belgische Agoria Solar Team in Australië.
Koel je woning af met folie
Een dunne folie gemaakt van aluminium en polymeer kan gebouwen in de zomer koel houden. Dat biedt een alternatief voor energieslurpende aircosystemen.