Technologie
Hoe werkt een elektrische deelstep?
Net als andere grote Europese steden staan Antwerpen en Brussel vol met deelsteps. Jacotte zoekt uit hoe die elektrische stepjes eigenlijk werken.
Virtueel aanraken, reëel voelen: nieuwe technologieën maken het mogelijk
Locatie wordt mogelijk compleet onbelangrijk voor menselijk samenzijn.
Sociale robots dringen dieper door in ons leven
Wat betekent de opmars van androïdevrienden en -assistenten voor ons dagelijks leven?
Hoe het Westen zijn kennis over kerncentrales verloor
De wereld worstelt met de vraag of kernenergie nodig is voor een drastische vermindering van CO2-emissies. Met de bouw van Hinkley Point C gaat het Verenigd Koninkrijk alvast voluit voor kernenenergie. Tegenstanders zien het als een laatste nucleaire stuiptrekking van 25 miljard euro.
Ontwerpen in virtual reality kan 'dode hoeken' in cameranetwerk vermijden
De vijf gedetineerden die konden ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout maakten dankbaar gebruik van een 'dode hoek' in het cameranetwerk. Ingenieur Boris Bogaerts (UAntwerpen) ontwikkelde software die een mens in staat stelt om in virtual reality (VR) een waterdicht cameranetwerk te ontwerpen.
Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs winnen de Eosprijs 2019
Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs zijn de winnaars van de Eosprijs 2019 met hun masterproef over riothermie: een methode om rioolwater als warmtebron te gebruiken. “We betalen voor ons warm water, het is een logische stap om hier maximaal gebruik van te maken.”
Verkoop tweedehands e-boeken blijft verboden
Mag je e-boeken zonder toestemming van de auteur doorverkopen? Nee, zo besliste het Hof van Justitie, de hoogste Europese rechtbank. ‘Wellicht blijft nu ook de herverkoop van tegen betaling aangeschafte digitale muziek- en filmbestanden illegaal’, aldus Simon Geiregat (FWO, UGent).
Grafeen moet ijsvorming op vliegtuigen voorkomen
Het antivriessysteem voorkomt extra gewicht op het vliegtuig en verbetert de veiligheid.
Dit zijn de technologieën voor morgen
Welke technologieën hebben het meeste potentieel om de status quo te doorbreken?
Waarom AI meer op het menselijke brein moet lijken
Kunstmatige intelligentie staat nog in de kinderschoenen. Het hoeft niet te verbazen dat het systeem imperfecties bevat.
Jacotte op de Vlaamse Junior STEM Olympiade
Bruggen bouwen, virtueel treinen besturen en stroomdraadjes verbinden. Dat zijn enkele proeven die de slimme kinderen op de Vlaamse Junior STEM Olympiade moeten afleggen. In de nieuwe aflevering van wetenschapsvlog Weet je Watt? neemt Jacotte daar een kijkje. Wie gaat er winnen?
Je smartphone is een goudmijn
Wist je dat jouw smartphone, naast heel wat andere kostbare metalen, zo'n 20 milligram goud bevat? Dat lijkt misschien niet veel, maar het is 200 keer zoveel goud als in een klein stukje gouderts. Nick Gys (UAntwerpen en VITO) werkt aan een techniek om die kostbare metalen vlot uit smartphones te recycleren.
Een knuffel geven via het internet
Dankzij een synthetische huid kunnen we elkaar binnenkort misschien “aanraken” via het internet.
Giveaway tijd: Jacotte kiest cadeautjes (die jij kan winnen)
Een robot die je zelf kan programmeren, een parfumlaboratorium, een knikkerbaan en veel Lego. In de nieuwe aflevering van wetenschapsvlog Weet je Watt? gaat Jacotte op zoek naar de leukste STEM-cadeautjes. En ze speelt zelf ook kerstvrouw!
Wie verdient de Eos-scriptieprijs 2019? Stem mee!
Nieuwe antibiotica, energie uit de riolen, een app die duurzaam gedrag stimuleert, vederlichte wagens en roest in de hersenen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.
Ons afvalwater bevat 'verborgen schatten'. Hoe haal je die eruit?
Ons afvalwater bevat stiekem best veel waardevolle metalen zoals goud en zilver. Zowel Belgische als Nederlandse onderzoekers proberen nu manieren te vinden om deze metalen terug te winnen en opnieuw te gebruiken.
Dit zijn de winnaars van Jaarprijs Wetenschapscommunicatie
De KVAB en Jonge Academie bekroonden vandaag 18 onderzoekers en onderzoeksteams met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. Wie zijn de winnaars?
Van ijskoud CO2 tot brandend methaangas: vlogster Jacotte doet wetenschappelijke proefjes bij Technopolis
In de nieuwste aflevering van wetenschapsvlog Weet je Watt? neemt Jacotte een kijkje bij Technopolis in Mechelen, waar ze allerlei gevaarlijke proefjes doet met collega-vlogger Zanne.