Technologie
De draak van Daenerys, Archimedes en het volume van een bol
De gemiddelde leerling zal zich uit zijn schoollessen Archimedes vooral herinneren als de naakte man die uit zijn bad sprong terwijl hij Eureka riep, en niet zozeer als wiskundige. Twee eeuwen na zijn dood vond Cicero het graf van Archimedes, en beschreef hij een grafsteen met een reliëftekening van een bol in een cilinder. Dit kan kloppen want van al zijn ontdekkingen was Archimedes het meest trots op zijn formule om het volume van een bol te berekenen. Eigenlijk was hij vooral trots op de methode waarmee hij de volumes van de bol, de kegel en de cilinder wist te vergelijken met elkaar.
Datadenkers – deel 2: Op zoek naar de waarde van persoonlijke data
Als mediagebruikers zijn we vandaag bezorgd over de grote hoeveelheden data die worden verzameld om online diensten te personaliseren. Persoonlijke data verzamelen en verkopen is dan ook enorm winstgevend geworden. Zijn we letterlijk geëvolueerd tot ‘mensen van waarde’? Is het eerlijk dat we online meer ‘geven’ dan we ‘nemen’ of moeten we streven naar een beter evenwicht?
Autonome drones zoeken naar slachtoffers na ramp
Overstromingen, aardbevingen, schietpartijen, aanslagen... Na een ramp is het vaak extreem gevaarlijk om hulpverleners meteen op pad te sturen, zelfs als er mensen dringend hulp nodig hebben. Bieden autonome drones een oplossing?
Kan fake nieuws ook onze verkiezingen beïnvloeden?
70 procent van de Belgen is bezorgd om fake news en 2 op 3 vreest dat het een impact zal hebben op de verkiezingen. Is die bezorgdheid terecht? We vroegen het aan professor Nieuwe Media Michaël Opgenhaffen (KU Leuven).
‘Fluitje’ houdt vleermuizen weg van windmolens
Een zender die enkel wind nodig heeft om geluid te maken, kan vleermuizen op een veilige afstand houden.
Ultragevoelige radarchip houdt de vinger aan de pols
Het Leuvense onderzoeksinstituut imec heeft een compacte radarchip ontwikkeld die de ademhaling, het hartritme en zelfs de kleinste bewegingen in de hand of de vingers kan detecteren.
Algen zijn inspiratie voor betere zonnepanelen
Via fotosynthese zetten algen tot 98 procent van het zonlicht om in energie. Ter vergelijking: bij planten is dit gemiddeld 12 procent.
Airco kan naast frisse lucht ook brandstof maken
Ventilatiesystemen en airco’s zijn doorgaans energieverslindende apparaten. Maar als ze naast de lucht verversen en koelen er ook CO2 uithalen, verschrompelt hun impact op milieu en klimaat.
Chaostheorie zoekt mee naar MH370
Op 8 maart 2014 vertrok Malaysia Airlines-vlucht 370 vanuit Kuala Lumper richting Peking. Daar zou de Boeing 777 echter nooit aankomen. Vijf jaar later is er – behalve wat aangespoelde brokstukken – nog steeds niets van het toestel, en de 239 mensen aan boord, teruggevonden.
Fotokatalysator filtert lucht binnenshuis
Meubels en interieurmaterialen geven verschillende ongezonde stoffen af. Beter dan de binnenlucht continu te verversen met – vaak vervuilde – lucht van buiten, is ze rechtstreeks te zuiveren. Dat kan nu met een door Antwerpse wetenschappers ontwikkeld systeem.
Kunnen we Facebook-accounts beschouwen als digitaal erfgoed?
Accounts op sociale media hebben het eeuwig leven, maar hun gebruikers uiteraard niet. Een studie aan de Oxford University vertaalt die contradictie naar verrassende cijfers en vooral een cruciaal menswetenschappelijk perspectief.
Microrobots ruimen bacteriën op
Bacteriën organiseren zich vaak in robuuste en moeilijk verwijderbare biofilms. ‘Antimicrobiële’ robotjes kunnen deze films beter opruimen dan de huidige, chemische middelen.
Is ‘Het Laatste Avondmaal’ in de abdij van Tongerlo dan toch een echte Da Vinci?
De Amerikaanse kunsthistoricus Jean-Pierre Isbouts is ervan overtuigd dat Leonardo Da Vinci meewerkte aan de kopie van zijn wereldberoemde ‘Het Laatste Avondmaal’, die sinds 1545 in de Abdij van Tongerlo hangt. Het Vlaamse onderzoekscentrum Imec gaat deze theorie nu onderzoeken met een hoogtechnologische camera die in het schilderij kan kijken.
Zo maak je jezelf onzichtbaar voor intelligente camera’s
Leuvense wetenschappers leggen de zwakke punten van intelligente detectiesystemen bloot.
Hoe lezen wetenschappers wat er in DNA staat geschreven?
DNA is een fantastische molecule. Al 5 jaar werk ik dag in dag uit met DNA en toch ben ik regelmatig nog verbaasd door de schat aan informatie die er in kan worden opgeslagen.
Synthetische biologie is een keuze
Synthetische biologie wordt vaak voorgesteld als de volgende noodzakelijke stap in de biologie. Men vergeet dan dat er fundamentele sociale en politieke keuzes gemaakt moeten worden om zo'n discipline mogelijk te maken.
Steven Martens ontwikkelde een poeder waarop je digitale informatie kan bewaren
We kunnen geen servers blijven bijbouwen om de biljoenen gigabyte aan digitale informatie op te bewaren. Op de polymeermolecules van chemicus Steven Martens kan het veel compacter.
Koelkristallen kunnen klimaatonvriendelijk koelmiddel vervangen
Sinds de wereldwijde ban op freon en andere koelmiddelen gebaseerd op cfk’s, draaien onze koelkasten en airco’s op hfk’s. Maar die stoffen zijn dan weer potentiële klimaatbommen.