Technologie
Monitoringsysteem voor nucleaire wapens voorspelt moesson
De Indische weerkundige dienst kan voor de prognose van moessonstart hoogstens drie weken vooruit kijken. Dat kan beter, denken Belgische onderzoekers.
Wetenschappers zetten koolstofdioxide terug om in steenkool
Konden we de film van de klimaatopwarming maar terugspoelen, moeten de wetenschappers hebben gedacht die minuscule klompjes steenkool maakten in hun lab.
Wifi als stopcontact
Een toestel dat wifi omzet in elektriciteit moet batterijen in smartphones en andere draagbare toestellen overbodig maken.
Datadenkers – deel 1: Gezonder leven dankzij mijn data
Pacemaker zonder batterijen
Pacemakers die zichzelf van energie voorzien, kunnen tal van complicaties voorkomen.
Boren in grafeen
Door microscopisch kleine gaatjes in grafeen te boren, hopen fysici het materiaal eindelijk in te zetten in de nano-elektronica.
De robotboom: tussen redding en doem
Dat de robotica en kunstmatige intelligentie zich verder zullen ontwikkelen, staat vast. Maar welke kant gaat het daarmee op? Gloort aan de horizon de rooskleurige toekomst van het posthumanisme? Of moeten we ons voorbereiden op een strijd op leven en dood met een leger Terminators?
Google verklaart adblockers (stiekem) de oorlog
Adblockers zijn al langer een steen des aanstoots voor de online advertentie-industrie. Nu wil ’s werelds grootste reclamefirma zijn browser aanpassen om het blokkeren van banners moeilijk te maken.
Auto rijdt op (vochtige) lucht
Een combinatie van een zonnecel en een ‘vochtvanger’ zet waterdamp om in waterstof.
We redden soms liever een robot dan een groep mensen
Hoe menselijker een robot lijkt hoe moeilijker we het vinden om een robot op te offeren voor mensenlevens. Althans, onder bepaalde omstandigheden.
Grootste datalek ooit groeit aan
De Collection-datadump bevat intussen gegevens van 2,2 miljard unieke online accounts.
De elektrische motor van de toekomst?
Wetenschappers ontwikkelen een recycleerbare motor voor elektrische wagens.
Minecraft dompelt leerlingen onder in quantumfysica
Deze week is het STEM-week aan de Universiteit Antwerpen. Leerlingen uit de derde graad secundair kunnen er onder andere de quantumwereld verkennen. Spelenderwijs, door te gamen.
Als zelfrijdende wagens mogen kiezen, dan blokkeren ze het stadsverkeer
In een stad is het gebruik van de weg gratis, parkeren is dat bijlange niet. Een slimme autonome wagen zal er daarom voor kiezen om traag rondjes te blijven rijden tot het tijd is om weer naar huis te gaan.
Waterstof kun je ook opslaan in… metaal
In waterstof kan de overtollige energie van zonne- en windparken worden opgeslagen. Maar de opslag van de energiedrager zélf baart zorgen. Mogelijk biedt magnesium soelaas.
Kernenergie is dood! Leve kernenergie!
Willen we de opwarming tot 1,5°C of 2 °C beperken, dan is kernenergie volgens de meeste scenario's in het jongste IPCC-rapport een deel van de oplossing. Krijgt kernenergie de wind in de zeilen?
Zo sterk als titanium, maar lichter dan water
Door bottom-up een poreuze structuur te bouwen met nikkelatomen, hebben wetenschappers een materiaal ontwikkeld dat vederlicht is, maar ook ijzersterk.
Op consult bij Dr. Robot?
Zover is het uiteraard nog lang niet, maar misschien wel dichterbij dan het lijkt. In Groot-Brittannië loopt een grootschalig experiment met Kunstmatige Intelligentie dat een kleine maar belangrijke stap richting preventie en efficiëntie grondig verkent.