Technologie
Vers of niet? Je smartphone weet het
De luchtkwaliteit meten en de versheid van voedsel controleren doen we straks met onze smartphone. Het geheim? Een ingebouwde microspectrometer, die licht op nanoschaal analyseert.
Doorzichtig hout fungeert ook als klimaatregelaar
Door de ligninefractie te verwijderen en een polymeer toe te voegen, kan hout voor een groot stuk doorzichtig worden gemaakt. En in tegenstelling tot glas en plastic houdt het transparante hout ook de warmte op de gewenste momenten vast.
‘Lea is een robot vermomd als een rollator’
Een rollator tjokvol technische snufjes, waardoor iemand met Parkinson beter kan lopen. Met deze uitvinding won Maja Rudinac de prijs ‘Ingenieur van het jaar’. Een interview over Lea, waarvan er momenteel vijftig in gebruikt zijn.
Katleen Gabriëls over de ethische vragen rond artificiële intelligentie
De beslissingen van autonome wagens en andere articifiële intelligentie kunnen verregaande gevolgen hebben. Hoe zorgen we ervoor dat computers de juiste beslissingen nemen? Die vraag beantwoordde Katleen Gabriëls (Universiteit Maastricht), expert in de ethische aspecten van technologie, tijdens Eos Grijze Cellen.
Johan Loeckx over wat AI precies is en wat we er van mogen verwachten
Algoritmes voorspellen waar criminaliteit zal plaatsvinden, wat je te zien krijgt op Facebook en wie een lening krijgt. Johan Loeckx, verbonden aan het VUB Artificial Intelligence Lab, legde op Eos Grijze Cellen uit hoe dat gaat.
Supersensor meet onafhankelijk temperatuur, druk en vochtigheid
Een micro-interface bouwen die verschillende omgevingsparameters kan meten op hetzelfde ogenblik, zonder dat de metingen elkaar beïnvloeden, is geen sinecure. Maar geen probleem: het kan ook met een simpel maar ‘slim’ stukje plastic.
Ook artificiële intelligentie blundert weleens
Systemen met algoritmes gingen al verschillende keren de mist in. Vier markante voorbeelden.
Neuronen maken kabaal
Hoe communiceren de neuronen in onze hersenen met elkaar? Agoriaprijswinnares Hannah Pinson (VUB) onderzocht het in het MIT in Boston. Dat deed ze niet door levende hersenen te bestuderen, maar door een netwerk van gekweekte hersencellen op een supergevoelige sensor te plaatsen. Het doel van dit onderzoek: slimmere artificiële intelligentie.
Microrobot kan via injectienaald in de bloedbaan gebracht worden
Een medische robot die meer dan een miljoen transistoren kan dragen? Op zich niks bijzonders, want zo veel zaten er in de jaren 90 ook al in pakweg de Nintendo 64. Tot je naar zijn formaat kijkt.
Zeewater als basis voor groene brandstof
Waterstof is een groene brandstof die we kunnen winnen uit water via elektrolyse. Als dat met groene stroom gebeurt, is de broeikasuitstoot nagenoeg nul. Maar zoet water is natuurlijk ook een kostbaar goed. Lukt het ook met zout zeewater?
"Artificiële intelligentie tast ons mens-zijn aan"
Nieuws over artificiële intelligentie wordt doorgaans onthaald met evenveel enthousiasme als ongerustheid. Die gemengde gevoelens leven zelfs bij AI-onderzoekers, blijkt uit een grootschalige bevraging.
Kunstmest uit as
Deze maand opende meststoffenfabrikant ICL een fabriek in Amsterdam waar fosfaathoudende kunstmest wordt gemaakt uit verbrandingsas van rioolslib en beendermeel. Veel duurzamer dan het (eindige) fosfaaterts uit de natuur te halen.
Belgische doorbraak in 3D-microscopie
Driedimensionale microscopie kan revolutionaire gevolgen hebben in onderzoek naar aandoeningen, maar kampt met kinderziektes. Experts aan de KU Leuven en het VIB zoeken de grenzen van de techniek op.
'Ik pleit voor een internetrijbewijs'
Deze week viert het CERN het dertigjarige bestaan van het wereldwijde web. Een terugblik met medeuitvinder Robert Cailliau.
Biometrisch boarden
De luchthaven van Schiphol test gezichtsherkenning om het boarden sneller te doen verlopen.
Muizen zien infrarood
Eén inspuiting in de ogen van de diertjes is genoeg om minstens tien weken lang infrarood licht te kunnen zien als normaal licht.
"Matroesjkaprinter" creëert voorwerp in één keer, en niet laag per laag
Een projector schijnt een hologram in vloeibaar materiaal, waarna het op die plaatsen verhardt.
Planten modificeren met een injectienaald van koolstof
Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om nieuwe genen in te brengen in het DNA van planten.