Technologie
Broeikasgassen: de spons erover?
Een nieuw computermodel voorspelt welke ultraporeuze, stevige sponzen broeikasgassen kunnen opslorpen.
Superzuinige elektronica door atomaire lego
Een nieuw supergeleidend materiaal kan het begin vormen van een veel energiezuiniger internet.
Afvalwater zuiveren met gebruikt wc-papier
In het Nederlandse Ede vist het Waterschap Vallei en Veluwe wc-papier uit het afvalwater en gebruikt dit om medicijnresten uit het afvalwater te filteren. De eerste proeffabriek, die vanaf 2019 in bedrijf gaat, moet bewijzen of dit proces goed genoeg is om op grote schaal toe te passen.
Veiliger verkeer door bijna-ongevallen
Videoanalyse van bijna-ongevallen biedt enorme voordelen voor de verkeersveiligheid. Met gespecialiseerde software identificeren we risico’s vóór er ongevallen gebeuren.
‘CO2-cel’ zet broeikasgas efficiënt om in basisgrondstoffen voor de industrie
Koolstofdioxide of CO2 kan via de tussenstap van CO (koolstofmonoxide) omgezet worden in allerlei chemicaliën, zowel brandstoffen als methaan, als chemicaliën zoals ethyleen en acetaat – beide veelgebruikte grondstoffen in de chemische industrie.
Leuvense zonnewagen wint race in Chili
Het Punch Powertrain Solar Team veroverde goud op de Carrera Solar Atacama. Ze kwamen als eerste over de eindstreep na 36 uur racen, verdeeld over 5 dagen. In totaal legden ze 2577 km af door het Andesgebergte en langs de kustlijn van Chili.
‘Geheugenstaal’ spant zichzelf op
De nieuwe staalsoort trekt samen als ze wordt opgewarmd, en dus rekken de draden zich automatisch uit eens er beton omheen zit.
Wie rijd je omver: de bejaarde of het kind?
Zelfrijdende auto’s zullen bij onvermijdelijke ongevallen verscheurende keuzes moeten maken. Wetenschappers gaan op zoek naar universele regels.
Kweek eens een lamp
Bacteriën en schimmels evolueerden de voorbije decennia van ongewenst naar onmisbaar. Ze zuiveren ons water, produceren medicijnen en maken voedsel, zoals de vleesvervanger Quorn. Hun repertoire reikt nog veel verder. Ze kunnen ook materialen met unieke eigenschappen voor ons maken.
Zonnewagen behoudt koppositie na eerste bergetappe
Na de eerste bergetappe staat het studententeam van de KU Leuven op de eerste plaats van de Carrera Solar Atacama, de meest extreme race voor zonnewagens. Motorverantwoordelijke Kris Cornelissen legt uit waarom de wagen het zo goed doet.
De huilende hal
De drooghal van firma Arbor in Herselt droogt bomen met natuurlijke luchtstromen. Bij stormwind produceert de hal een intense fluittoon. De ontwerpers zitten met de handen in het haar.
Grafeen: het volgende DDT?
Grafeen wordt vaak gezien als wondermateriaal van de toekomst, maar over de veiligheid van materiaal heerst nog onzekerheid. Er moet tijd worden genomen om de potentiële gevaren van deze nieuwe deeltjes te onderzoeken.
Print eens een koraalrif
Maar liefst driekwart van de koraalriffen is ernstig bedreigd. Kunstmatige riffen uit de 3D-printer kunnen een oplossing bieden.
‘Witter-dan-witte’ verf koelt gebouwen af
Een revolutionair nieuwe soort verf kaatst bijna alle zonlicht terug én absorbeert een minimum aan warmte.
Stukje rubber vouwt zichzelf op
Een wegenkaart netjes opvouwen is meestal een lastige klus. En een robotarm die zichzelf in elkaar kan vouwen, heeft hiervoor heel wat motortjes en radertjes nodig. Wetenschappers zoeken naar materialen die dit automatisch doen.
Zullen zelfrijdende auto's miljoenen levens redden?
Technologiejournalist David Pogue rijdt met een gedeeltelijk zelfrijdende Tesla. Hij is ervan overtuigd dat het antwoord op de titelvraag "ja" is.
Robothuid maakt van alle mogelijke voorwerpen een robot
Span de robothuid over een vervormbaar voorwerp (zoals een knuffeldier) en je kunt het verschillende taken laten uitvoeren.
Nieuwe elektronenmicroscoop zoomt in op levensechte eiwitten
Vandaag is aan de Vrije Universiteit Brussel een gloednieuwe ‘cryo-elektronenmicroscoop’ ingehuldigd. Het apparaat, dat zijn gelijke niet kent in Europa, moet aan de basis liggen van farmaceutische ontdekkingen en de ontwikkelingstijd voor nieuwe medicijnen verkorten.