Technologie
'Stop focus op economische groei, verbeter wat we nu al hebben'
In deze open brief pleiten 238 Europese academici ervoor om niet nog meer economische groei na te streven, maar om de huidige welvaart te gebruiken om onze levenskwaliteit te verbeteren en de natuurlijke omgeving te herstellen.
Nieuwe onderzoeksreactor in Mol moet langlevend kernafval aanpakken
De federale regering zet het licht op groen voor de bouw van een nieuwe onderzoeksreactor in Mol. Voorstanders spreken van een technologie die komaf maakt met het langlevende afval. Maar het project doet ook wenkbrauwen fronsen.
Textiel-verstevigde kunststof moet vliegtuigen lichter maken
Bij textiel denk je aan t-shirts, tapijten of misschien zelfs parachutes. Maar wist je dat zelfs delen van de romp van een vliegtuig uit onder meer textiel zouden kunnen worden vervaardigd?
Koolstofbatterijen maken elektrische auto’s lichter
Lithium-ion-accu’s kunnen ook uit koolstofvezels worden vervaardigd, waardoor ze een pak minder wegen dan de huidige batterijen. Daarmee compenseren ze hun lagere opslagcapaciteit.
Koekjes bakken met zonne-energie? Kan dat wel?
Om koekjes te bakken is naast bloem en water ook energie onmisbaar. Stel je voor dat je geen elektriciteit hebt... zouden we een zonne-oven kunnen bouwen voor onze koekenbak?
Gratis wetenschap, nu of nooit?
Wetenschap moet gratis beschikbaar zijn, vinden 11 EU-landen. Vanaf 2020 willen ze dat hun wetenschappers enkel nog open access publiceren. Weg met de dure abonnementen op vakbladen. ‘Dit kan het begin van een revolutie zijn, maar dan moeten alle wetenschappers samenspannen.’
Kunstmatige fotosynthese maakt brandstof van zonlicht
Wetenschappers proberen na te bootsen wat de natuur al miljoenen jaren kan: met zonlicht en water koolstofneutrale brandstof maken.
Gelijkstroom maakt gebouwen zuiniger
Steeds meer toestellen en apparatuur draaien op gelijkstroom. Grote commerciële of residentiële gebouwen zouden er daarom ook beter door worden gevoed.
Weer lopen dankzij Nederlands robotpak
Rolstoelen overbodig maken. Dat is het uiteindelijke doel van twee robotpakken die studenten van de TU Delft en onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen. Woensdag demonstreren ze hun technische vondsten in Enschede.
Fluisterasfalt kan nog stiller
Asfalt kan nog stiller worden door te spelen met de grootte van de poriën in het asfalt, de dikte van de laag asfalt en de gladheid van het wegoppervlak. Dat blijkt uit een promotie van Marieke Bezemer-Krijnen aan de Universiteit Twente.
De kracht van een molecuul
Wageningse onderzoekers hebben een proefopstelling in elkaar geknutseld waarmee subtiele krachten tussen moleculen zijn te meten. Die minikrachten, voorheen onmeetbaar, zijn onder meer belangrijk voor een beter begrip van levensprocessen, zoals de ontwikkeling van een plantenembryo.
'Het wonderlijke aan wetenschap is dat het nooit gedaan is'
Jonge wetenschappers Moritz Gallei en David De Pue interviewen hun helden. Dit keer spraken ze met Willy Verstraete over zijn carrière, over microbiële eiwitproductie en over de toekomst van de landbouw en de wereld.
Ook kerncentrales kreunen onder de hitte
Omdat de temperatuur van de rivieren waaraan ze liggen dreigt op te lopen, moeten verschillende kerncentrales in Europa een tandje lager schakelen.
Gentse onderzoekers zetten stap in ontwikkeling van kunstmatige organen
De wetenschappers ontwikkelden minuscule klompjes cellen die een (bloed)vatenstelsel bezitten en die gebruikt kunnen worden om organen te kweken in het lab.
Gladde sausverpakking tegen voedselverspilling
Ergernis en voedselverspilling, dat willen wetenschappers verminderen met super gladde industriële verpakkingen.
Een nieuwe manier van kijken: met de snelheid van het licht
Onderzoekers aan de UCLA (universiteit van California) ontwierpen een apparaat dat kleding en handgeschreven cijfers kan herkennen met de snelheid van het licht. Veel sneller dan een computer, of hersenen, en zonder verbruik van energie.
Dodentocht: statistiek voorspelt waar en wanneer je zal opgeven
Slechts zestig procent van de deelnemers aan de beruchte Dodentocht haalt de eindmeet. Wie wel en wie niet? Steffie Van Nieuland (UGent) ontwikkelde een statistisch model dat op basis van leeftijd, geslacht en startsnelheid de plaats en het tijdstip van opgave voorspelt.
Onvoorspelbaarheid hindert wind- en zonne-energie niet
Dankzij haar gezamenlijke hoogspanningsnet zou Europa nú al 35 procent van haar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen kunnen halen.