Technologie
Hoe wiskunde de discussie rond VAR-beslissingen nog pittiger maakt
De videoscheidsrechter lag tijdens het afgelopen WK weer meermaals onder vuur. Wiskundigen Rudi Penne en Paul Levrie leggen uit hoe de wiskunde de VAR kan helpen. Door op een groot schaakbord te voetballen, bijvoorbeeld.
50 jaar geleden werd een driemansbedrijfje geboren dat de wereld voorgoed zou veranderen: Intel
En een half jaar later volgt een tweede computermijlpaal die u op dit eigenste moment misschien gebruikt, de muis. Voor het eerst gedemonstreerd tijdens wat de ‘Mother of All Demos’ zal worden genoemd.
Speed gel voor wielrenners: technisch hoogstandje of oneerlijk voordeel?
Lotto-Soudal reed de ploegentijdrit in de Dauphiné met de zogenaamde “Speed Gel” van een Limburgs bedrijf op hun benen én haalde een bijzonder snelle tijd. De UCI heeft de Speed Gel nadien “preventief” verboden. De vraag: is de gel zinvol?
Alternatief voor silicium houdt computerchips koel
Door de niet aflatende miniaturisering moeten chipfabrikanten steeds creatievere manieren bedenken om de geproduceerde warmte af te voeren. Maar ze kunnen ook – geheel from scratch - opnieuw beginnen met een ander materiaal dan silicium.
Hoe werkt CRISPR-Cas?
CRISPR-Cas maakt het mogelijk met ongekende precisie DNA te wijzigen en genen uit te schakelen. De genbewerkingstechniek ontketent een ware revolutie in de biologie: niet alleen biomedici, maar ook neurowetenschappers en plantbiologen gaan ermee aan de slag.
Leeft HAL 9000 straks in je iPhone?
De filmklassieker 2001: A Space Odyssey loopt in opgefriste versie terug in de bioscoop. Het hoofdpersonage in de film is HAL 9000, een computer die kan praten, zien, plannen en emoties begrijpen. Hoe dicht staan we vandaag bij een echte HAL?
Beenprothese laat mensen opnieuw normaal stappen
Joost Geeroms is een ingenieur met een missie. Hij werkt aan het Brubotics-lab aan de VUB aan de ontwikkeling van een nieuwe, actieve beenprothese.
Geen kleurstof, toch kleur
Met fotonische kristallen kunnen lichtgolven worden gemanipuleerd. Vlinders maken ze van nature. Maar de kunstmatige productie ervan is moeilijk en duur.
Vlaams onderzoeksportaal geeft data vrij
De Vlaamse overheid stelt de gegevens van publiek gefinancierd onderzoek voor iedereen open.
Windexpert: dit is de beste plek in het peloton
Wielrenners ervaren nog veel minder luchtweerstand in de buik en aan de staart van het peloton dan tot nu toe werd gedacht.
Aardbevingen monitoren met internet- en telefoniekabels
Geologen willen de internet- en telefoniekabels op de oceaanbodem gaan inzetten als seismograaf.
Autonome bootjes op Amsterdamse grachten
Vanaf oktober varen er zelfsturende bootjes op de grachten van Amsterdam. Die kunnen dienen voor het vervoer van toeristen en goederen, maar ook om snel een tijdelijke brug of podium op het water te bouwen.
Vlaamse sculptuur zuivert New Yorkse stadslucht
In de sculptuur leven gespecialiseerde microben die de vuildeeltjes ‘opeten’.
Arbiter is strenger in slow motion
Topscheidsrechters zien op vertraagde videobeelden niet méér overtredingen, maar ze schatten de ernst ervan wel anders in.
Roltrappen: in 2 rijen stilstaan of rechts staan, links lopen?
Vooral voor trein- en metrogebruikers is het een vaak voorkomende ergernis: file aan de roltrap. Britse wetenschappers onderzochten hoe de doorstroming vlotter kan.
We vinden menselijke robots griezelig
Hoe meer een robot op een mens lijkt, hoe griezeliger we de robot vinden en hoe meer het de interactie tussen mens en robot belemmert.
Hoe ontmasker je vervalste beelden?
Artificiële intelligentie wint aan terrein in het fake news-tijdperk.
‘De recyclingindustrie negeert plastic afval’
Plastic flessen belanden vaak niet bij het pmd, maar bij het restafval, in een openbare vuilnisbak of gewoon op straat. Dat bemoeilijkt de recycling. Hoe krijgen we de afvalstroom zuiver?