Technologie
Geavanceerde combinatie van röntgentechnieken onthult onverwachte loodlaag op De Nachtwacht van Rembrandt
Een nooit eerder gebruikte combinatie van beeldvormingstechnieken heeft een voorheen ongeïdentificeerde loodlaag onthuld op De Nachtwacht, het meesterwerk dat Rembrandt Van Rijn in 1642 schilderde.
Wetenschapscommunicatie in het AI-tijdperk
Artificiële intelligentie verandert de manier waarop kennis wordt vergaard en gedeeld. Dit daagt volgens Carsten Könneker zowel wetenschappers als journalisten op vele vlakken uit.
ChatGPT laat woordkruimels na in een tekst en geeft zichzelf daarmee bloot
Als docent, thesisbegeleider of promotor blijft het moeilijk om een student te betrappen op oneigenlijk gebruik van ChatGPT. Al laat de chatbot wel degelijk sporen na in een tekst.
Hoe supercomputers en de zoektocht naar elektronen hopelijk ooit kanker kunnen helpen voorkomen
Kankeronderzoek begint vaak heel fundamenteel op het niveau van de moleculen, atomen of zelfs elektronen. Met behulp van een supercomputer probeer ik ongebonden elektronen te vatten die betrokken zijn in het ontstaan van kanker.
Dokter chatbot
Een chatbot die medisch advies verleent, een computer die tumoren kan herkennen en een programma dat onbekende interacties tussen medicijnen ontdekt. Artificiële intelligentie maakt een opmars in allerlei domeinen, ook in de medische sector. Hoewel deze systemen veel kunnen, blijft de input van artsen cruciaal om hun betrouwbaarheid te garanderen.
Hoe recycleer je één miljoen ton zonnepanelen?
De afgelopen jaren werden er volop zonnepanelen geïnstalleerd. Maar na zo'n dertig jaar zijn die rijp voor de schroothoop, hoewel ze nog waardevolle grondstoffen bevatten. De recyclagetechnieken bevinden zich echter nog in een pril stadium.
De hyperspectrale camera scherpgesteld
Deze camera heeft toepassingen van in de ruimte tot op de operatietafel.
‘Controle-algoritme verzekert robotveiligheid’
Om te voorkomen dat drones botsen of uit de lucht vallen bij windvlagen, moeten ontwikkelaars de vliegende robots instructies meegeven van wat ze moeten doen als er gevaar dreigt. Roboticus Bryan Convens ontwikkelt zo’n controle-algoritmes die de veiligheid van robots verzekeren.
U krijgt de job als… u van gender verandert
Bedrijven kunnen artificiële intelligentie gebruiken om beslissingen te maken die een grote invloed hebben op iemands leven, op voorwaarde dat ze uitleggen waarom AI deze beslissing neemt.
Ons zomercomfort verzekeren door duurzaam te koelen
Door de klimaatverandering zal het aantal tropische dagen waarschijnlijk stijgen. Om het comfort in huis dan te garanderen is een duurzame manier van koelen essentieel.
De race naar het quantuminternet is begonnen
Het internet van de toekomst bestaat niet uit enen en nullen, maar quantum bits. ‘We gaan Netflix niet vervangen.’
Biotechnologie en robots in de keuken
Biotechnologische gesprekken vlotten niet tussen wetenschappers, vrienden, en familie. Zoals een “echte" wetenschapper onderzocht ik hiervan de oorzaak. Hierbij stootte ik op een onverwacht probleem.
Ook in jouw huis ligt een verborgen ‘ertsmijn’
Kleine elektrische spullen zoals opladers, vapes of speelgoed worden niet voldoende gerecycleerd. Jammer, want op die manier raakt heel wat materiaal uit circulatie. Vaak belandt het zelfs bij het restafval.
Trekken we straks een jas van schimmels aan?
Een jas of schoenen van schimmels. Een schimmelspray om scheurtjes in beton te dichten. Isolatiemateriaal uit schimmels. Of zelfs meubels. Schimmels lijken hét materiaal van de toekomst. Eos-journalist Peter Vanwijnsberghe trok naar het lab, en vertelt alles over dit wonderlijke materiaal aan collega Liesbeth Gijsel.
Wat is artificiële intelligentie, en wat ben ik ermee?
Hoe komen we vandaag al met artificiële intelligentie in aanraking? Wat zijn de sterktes en zwaktes ervan? Hoe ‘leert’ AI? En moeten we er bang voor zijn?
Binnenkort zal je autobatterij je zeggen hoe snel je het best rijdt
Een accu die liefst minstens tien jaar meegaat, geen zeldzame grondstoffen nodig heeft en snel oplaadt? Wetenschappers werken eraan, ook bij technologie die al bestaat. ‘Aan lithiumionaccu’s kunnen we nog flink wat verbeteren.’
Krijgen we keuzestress door ChatGPT?
Chatbots helpen ons bij het maken van beslissingen. Maakt dat het kiezen makkelijker, of juist moeilijker?
Saxofoon-robot geeft iedere speler het perfecte mondstuk
Een professionele saxofoonspeler geniet van nieuwe klankmogelijkheden. Een beginnende speler wil een makkelijk bespeelbaar instrument. Dankzij de saxofoonrobot in ons laboratorium kunnen we mondstukken eindelijk gericht ontwerpen.