Technologie
Ons zomercomfort verzekeren door duurzaam te koelen
Door de klimaatverandering zal het aantal tropische dagen waarschijnlijk stijgen. Om het comfort in huis dan te garanderen is een duurzame manier van koelen essentieel.
De race naar het quantuminternet is begonnen
Het internet van de toekomst bestaat niet uit enen en nullen, maar quantum bits. ‘We gaan Netflix niet vervangen.’
Biotechnologie en robots in de keuken
Biotechnologische gesprekken vlotten niet tussen wetenschappers, vrienden, en familie. Zoals een “echte" wetenschapper onderzocht ik hiervan de oorzaak. Hierbij stootte ik op een onverwacht probleem.
Ook in jouw huis ligt een verborgen ‘ertsmijn’
Kleine elektrische spullen zoals opladers, vapes of speelgoed worden niet voldoende gerecycleerd. Jammer, want op die manier raakt heel wat materiaal uit circulatie. Vaak belandt het zelfs bij het restafval.
Trekken we straks een jas van schimmels aan?
Een jas of schoenen van schimmels. Een schimmelspray om scheurtjes in beton te dichten. Isolatiemateriaal uit schimmels. Of zelfs meubels. Schimmels lijken hét materiaal van de toekomst. Eos-journalist Peter Vanwijnsberghe trok naar het lab, en vertelt alles over dit wonderlijke materiaal aan collega Liesbeth Gijsel.
Wat is artificiële intelligentie, en wat ben ik ermee?
Hoe komen we vandaag al met artificiële intelligentie in aanraking? Wat zijn de sterktes en zwaktes ervan? Hoe ‘leert’ AI? En moeten we er bang voor zijn?
Binnenkort zal je autobatterij je zeggen hoe snel je het best rijdt
Een accu die liefst minstens tien jaar meegaat, geen zeldzame grondstoffen nodig heeft en snel oplaadt? Wetenschappers werken eraan, ook bij technologie die al bestaat. ‘Aan lithiumionaccu’s kunnen we nog flink wat verbeteren.’
Krijgen we keuzestress door ChatGPT?
Chatbots helpen ons bij het maken van beslissingen. Maakt dat het kiezen makkelijker, of juist moeilijker?
Saxofoon-robot geeft iedere speler het perfecte mondstuk
Een professionele saxofoonspeler geniet van nieuwe klankmogelijkheden. Een beginnende speler wil een makkelijk bespeelbaar instrument. Dankzij de saxofoonrobot in ons laboratorium kunnen we mondstukken eindelijk gericht ontwerpen.
Oude pc verpulvert nieuwe piste voor cybersecurity
Om onze bankrekening of auto te beschermen tegen steeds krachtiger wordende quantumcomputers moeten we dringend op zoek naar nieuwe beveiliging. Ik brak één van de acht voorstellen met wiskunde. En een tien jaar oude pc.
Prioriteit aan de échte brokkelbruggen
Stokoud zijn ze, veel van onze Vlaamse bruggen. Maar de ene is een gezonde grijsaard, terwijl de andere er goed uitziet maar dringend herstel vereist. Ik kijk onder de huid van bruggen. Zo kunnen we het onderhoudsbudget efficiënt inzetten.
Zelfhelende robot kan nu ook voelen
Robots die kunnen genezen als ze beschadigd zijn, in het roboticalabo van de VUB kan het. Dankzij zelfherstellende sensoren komt hun intrede in de industrie weer een stapje dichterbij.
Rakettechnologie wapent ons tegen torenhoge energiefactuur
Hoe krijgen we de energieprijzen opnieuw onder controle? De ruimtevaart schiet ons te hulp en toont aan dat hernieuwbare energie de basis vormt voor stabiliteit.
Wanneer komt er eindelijk een goede autobatterij?
Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer worden verkocht. De toekomst is aan de elektrische auto. Maar zijn de batterijen in die auto’s wel ecologisch en ethisch verantwoord? Wat zit er eigenlijk in? Aan welke verbeteringen werken wetenschappers? En: hoe kun je zelf de levensduur van je batterij rekken? Eos-redacteur Ilse Boeren geeft uitleg en tips in deze aflevering van de podcast Vraag het Aan.
De geheimen ontrafeld van … radartechnologie
Quizvraag: in 1945 slaagden de Amerikanen erin met de bommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki de Tweede Wereldoorlog te beëindigen. Maar welke technologie stelde de geallieerden in staat de oorlog te winnen?
Na steenkool en olie is lithium de grondstof van de toekomst
Op korte termijn kunnen de huidige lithiumionaccu’s nog flink verbeteren. Ondertussen is het uitkijken naar vastestofbatterijen, die brandveiliger, goedkoper én duurzamer zijn.
Het geluid van je toetsenbord kan je gegevens te grabbel gooien
Iemand laten meekijken naar wat je tikt, is geen goed idee. Maar dat het geluid van je toetsenbord je belangrijkste wachtwoorden en gevoelige informatie kan verraden, dat is toch onverwacht.
Jaren na haar beroerte kan Ann via een prothese weer spreken
Een nieuw implantaat zet hersensignalen van patiënten met spierverlamming om in tekst, spraak en gezichtsuitdrukkingen.