Technologie
Zijn generatieve AI-systemen echt creatief?
Generatieve AI is een kunstmatige intelligentie die nieuwe inhoud kan creëren, zoals tekst, afbeeldingen, muziek of zelfs videomateriaal. Zijn AI-systemen echt creatief of is het de mens die de machine op een creatieve wijze instructies geeft?
Brusselse tool laat robotarm bewegen met gedachten, zónder chirurgische ingreep
Onderzoekers van de VUB slaagden erin een niet-invasieve brain-computer interface te ontwikkelen. Daarmee kon een proefpersoon een robotarm aansturen met zijn brein.
Is AI een vloek of een zegen voor de muziekwereld?
Tegenwoordig kan iedereen in geen tijd zelf muziek componeren. Er bestaan applicaties die op basis van een enkele tekstaanwijzigingen nieuwe muziek genereren. Ook professionele muzikanten maken al een tijdje gebruik van artificiële intelligentie. Een vloek of een zegen voor de muziekwereld? In onze podcast vraagt Eos-redacteur Kim Verhaeghe het aan componist Mathias Coppens.
Warm metaal kan ook sterker zijn dan koud
IJzer moet je smeden als het heet is, aldus het gezegde. Want dan is het zachter en dus bewerkbaar. Maar in sommige situaties blijkt juist het omgekeerde het geval.
Europa’s plan B voor zonne-energie
Nieuwe, efficiëntere zonnecellen bieden perspectieven voor goedkope productie op grote schaal. En ze zijn ook duurzamer dan de huidige siliciumpanelen.
Hoe transformeer je tekst naar film uit het niets?
Artificiële intelligentie kan tegenwoordig met een tekstuele beschrijving een haarscherpe video genereren. Hoe werkt dat? Wiskundige Ann Dooms legt het uit.
Carmen Mazijn probeert discriminerende 'misrekeningen' van artificiële intelligentie te ontmaskeren
Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of niet? Zal je een lening krijgen voor je huis? En zelfs: word je een doelwit voor een bomaanslag? Steeds vaker helpt artificiële intelligentie (AI) om beslissingen te nemen. Maar die beslissingen zijn soms niet eerlijk, stelt onderzoeker Carmen Mazijn.
Een zijdezachte oplossing voor geluidsoverlast
Zijdestof kan geluid dempen, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Daarvoor weefden ze speciale kristallen in de stof.
Het beeldscherm van de toekomst
Er is een doorbraak in de ontwikkeling van de volgende generatie digitale beeldschermen.
Nieuw implantaat moet zicht van blinden herstellen: ‘Flexibel genoeg om tussen hersencellen te drijven’
Professor Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut werkte samen met Zweedse en Duitse onderzoekers aan een hersenimplantaat in muizen. Met hun onderzoek hopen ze op termijn blinde mensen hun zicht terug te geven.
Leibniz droomde van een automatische 'redeneermachine'. Maken ChatGPT en co die droom waar?
De zeventiende-eeuwse wiskundige en filosoof Leibniz besefte dat hij dat droomproject niet alleen zou kunnen uitvoeren, maar hoopte dat een handvol slimme mensen er in een paar jaar wel klaar mee zou zijn. Hoe ver staat dat project nu?
Een nieuwe oplossing voor het PFAS-probleem
Een nieuwe sensor kan snel PFAS detecteren in drinkwater.
Hoe plooibare rietjes ons leven stiller kunnen maken
Joseph Friedmann dacht waarschijnlijk niet aan ‘stilte creëren’ toen hij het plooibare rietje uitvond. Toch brengt zijn uitvinding ons een stap dichter bij een geluidsarmere samenleving.
Blaasprobleem? Dit implantaat zegt wanneer je moet plassen
Moet je nu naar een toilet rennen of kan je je plas nog ophouden tot je thuis bent? Een nieuw implantaat kan patiënten zonder gevoel in hun blaas helpen om die vraag te beantwoorden.
Tips om ChatGPT te gebruiken in je dagelijks leven
Bij de opkomst van ChatGPT waren er bedenkingen over de impact ervan op ons dagelijks leven. Zelf maak ik er elke dag gebruik van voor het werk. Ik deel graag mijn ervaringen met jullie en geef enkele tips voor iedereen die het toch eens een kans wil geven.
‘In de mijn van de toekomst krioelt het van de robotjes. Er zal geen mens meer ondergronds moeten gaan’
Een week lang testten geologen van het Instituut voor Natuurwetenschappen de sensoren van hun biogeïnspireerde mijnrobot in een oude Sloveense mijn. De robot kan dunne aders metaalerts in de rots opsporen. ‘In de mijnbouwsector is een technologische revolutie aan de gang.’
Stukjes genetische informatie in het bloed geven tumorgeheimen prijs
Tot voor kort analyseerden onderzoekers tumorweefsel om de eigenschappen van kanker te bepalen. De ontdekking dat kankercellen hun inhoud vrijstellen in het bloed heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Ingrijpende chirurgie om tumorweefsel te bemachtigen vervangen door een bloedprik? Hoe gaat dit precies in zijn werk en is het wel zo eenvoudig als het lijkt?
Nieuw AI-circuit bootst menselijk brein na
Een nieuw type transistor stelt AI-hardware in staat om informatie te onthouden en te verwerken zoals het menselijk brein dat doet.