Technologie
Nieuw implantaat moet zicht van blinden herstellen: ‘Flexibel genoeg om tussen hersencellen te drijven’
Professor Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut werkte samen met Zweedse en Duitse onderzoekers aan een hersenimplantaat in muizen. Met hun onderzoek hopen ze op termijn blinde mensen hun zicht terug te geven.
Leibniz droomde van een automatische 'redeneermachine'. Maken ChatGPT en co die droom waar?
De zeventiende-eeuwse wiskundige en filosoof Leibniz besefte dat hij dat droomproject niet alleen zou kunnen uitvoeren, maar hoopte dat een handvol slimme mensen er in een paar jaar wel klaar mee zou zijn. Hoe ver staat dat project nu?
Een nieuwe oplossing voor het PFAS-probleem
Een nieuwe sensor kan snel PFAS detecteren in drinkwater.
Hoe plooibare rietjes ons leven stiller kunnen maken
Joseph Friedmann dacht waarschijnlijk niet aan ‘stilte creëren’ toen hij het plooibare rietje uitvond. Toch brengt zijn uitvinding ons een stap dichter bij een geluidsarmere samenleving.
Blaasprobleem? Dit implantaat zegt wanneer je moet plassen
Moet je nu naar een toilet rennen of kan je je plas nog ophouden tot je thuis bent? Een nieuw implantaat kan patiënten zonder gevoel in hun blaas helpen om die vraag te beantwoorden.
Tips om ChatGPT te gebruiken in je dagelijks leven
Bij de opkomst van ChatGPT waren er bedenkingen over de impact ervan op ons dagelijks leven. Zelf maak ik er elke dag gebruik van voor het werk. Ik deel graag mijn ervaringen met jullie en geef enkele tips voor iedereen die het toch eens een kans wil geven.
‘In de mijn van de toekomst krioelt het van de robotjes. Er zal geen mens meer ondergronds moeten gaan’
Een week lang testten geologen van het Instituut voor Natuurwetenschappen de sensoren van hun biogeïnspireerde mijnrobot in een oude Sloveense mijn. De robot kan dunne aders metaalerts in de rots opsporen. ‘In de mijnbouwsector is een technologische revolutie aan de gang.’
Stukjes genetische informatie in het bloed geven tumorgeheimen prijs
Tot voor kort analyseerden onderzoekers tumorweefsel om de eigenschappen van kanker te bepalen. De ontdekking dat kankercellen hun inhoud vrijstellen in het bloed heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Ingrijpende chirurgie om tumorweefsel te bemachtigen vervangen door een bloedprik? Hoe gaat dit precies in zijn werk en is het wel zo eenvoudig als het lijkt?
Nieuw AI-circuit bootst menselijk brein na
Een nieuw type transistor stelt AI-hardware in staat om informatie te onthouden en te verwerken zoals het menselijk brein dat doet.
Minister van Innovatie Jo Brouns: ‘Wetenschapsfestivals maken jongeren enthousiast voor STEM’
Nog tot 24 maart vindt Flanders Technology & Innovation plaats, een reeks festivals die herinneringen oproepen aan de jaren 1980. Ze moeten de schijnwerper zetten op Vlaanderen als kennisregio. Bij de start van FTI polsen we bij minister van Innovatie Jo Brouns naar de stand van het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. ‘Innovatie is geen doel op zich.’
AI breekt door in Vlaanderen, met dank aan ChatGPT
Een op de vijf Vlamingen gebruikt regelmatig ChatGPT of andere generatieve AI voor werk of studie. Daarmee is artificiële intelligentie sneller ingeburgerd dan Netflix of TikTok. Toch betekent dat niet dat we die ontwikkelingen zonder meer omarmen. ‘We trekken lessen uit onze omgang met smartphones en sociale media.’
Verdedigingsmechanisme van dove motten kan inspiratiebron zijn voor ingenieurs
Al 65 miljoen jaar lang moeten motten zichzelf beschermen tegen vleermuizen. Daarvoor gebruiken de nachtvlinders verschillende verdedigingsstrategieën. Die van de stippelmot kan een bron van inspiratie zijn voor nieuwe technologieën.
AI-chatbot kan chemische reacties voorspellen
Taalmodellen zoals ChatGPT kunnen met lichte aanpassingen een krachtige tool worden voor scheikundig onderzoek. Hoe werkt dat?
400 jaar sinds de eerste mechanische rekenmachine
We zijn in het begin van de zeventiende eeuw, een tijd van grote astronomen, zoals Tycho Brahe, en Johannes Kepler. Het beroep van astronoom was toen moeilijker uit te oefenen dan nu. Natuurlijk geen computers, maar dat was niet het enige probleem. Er was toen ook nog geen deftige voorstelling van getallen voorhanden, de berekeningen gebeurden allemaal met breuken, en ja, met de hand dus. Ook de logaritme, het hulpmiddel bij uitstek bij zware berekeningen, was nog niet uitgevonden. Dat gebeurde pas in 1617 door John Napier. En ongeveer toen, ook dankzij onze Simon Stevin, geraakte alles in een stroomversnelling. In 1623 al was er de eerste mechanische rekenmachine, speciaal ontworpen voor Kepler door Wilhelm Schickard, een collega-astronoom. Het was het eerste rekentoestel met geautomatiseerde `overdrachten'.
X-stralen-scanners: de toekomstige detectives van de haven
Dagelijks komen drugs, wapen en andere smokkelwaren, verstopt in containers, ons land binnen via de haven. Momenteel kan de douane nog geen 10% van alle containers controleren. Met nieuwe, snelle x-stralen-scanners wil het team van Caroline Bossuyt (UAntwerpen) daar verandering in brengen.
Klaar voor de doorbraak: zachte robots
Robots associëren we doorgaans met robuuste, metalen apparaten, die tegen een stootje kunnen. Er is nood aan een nieuwe klasse die delicate taken kan uitvoeren, zoals de handling van zacht fruit of interacties met levende wezens. Soft robotics, waar robotici zachte robots maken, is een belangrijk groeiveld. Onderzoekers aan de VUB en UGent wijzen de weg.
Rekenkracht
Quantumcomputers beloven een revolutie in het wetenschappelijk onderzoek doordat ze heel snel gigantische data kunnen analyseren, maar er is ook een keerzijde aan die grote rekenkracht.
Podcast - Hoe werkt een supercomputer?
De supercomputer heeft een enorme impact op wetenschappelijk onderzoek, en ons eigen dagelijkse leven. Toch hebben nog maar weinig mensen al een supercomputer in het echt gezien. Wat moeten we ons voorstellen bij zo’n computer op steroïden? Steven Latré, hoofd van de onderzoeksgroep Artificiële Intelligentie bij imec, geeft antwoord in onze podcast.