Wat Newton niet deed
Al in 1687 stelde Newton dat de kracht op een voorwerp evenredig is aan de versnelling van het voorwerp. Toch duurde het nog 65 jaar voordat de wet een formule kreeg.
Al in 1687 stelde Newton dat de kracht op een voorwerp evenredig is aan de versnelling van het voorwerp. Toch duurde het nog 65 jaar voordat de wet een formule kreeg.
Goede vrienden delen niet alleen lief en leed, maar ook dezelfde chemische componenten in hun lichaamsgeur. Die gedeelde geur is er al voor de eerste kennismaking.
De vogels laten ‘s nachts hun lichaamstemperatuur drastisch zakken om energie te besparen. Een nieuwe studie toont dat ze ook kunnen kiezen voor een gematigd alternatief.
Om de haverklap duiken claims op over chocolade. Het zou voorkomen dat je depressief wordt, je brein stimuleren en het beschermen tegen veroudering. Wat klopt daarvan?
Mannen die regelmatig erectiepillen innemen, zoals Viagra, lopen een hoger risico op diverse oogaandoeningen. Dat bewijst een grootschalig Amerikaans onderzoek.
Een slordige 64 miljoen vierkante kilometer, twee keer de oppervlakte van Afrika, zoveel land is er nodig om de soortenrijkdom van de aarde te beschermen. Dat is althans de conclusie die op tafel ligt nu de wereld onderhandelt over nieuwe afspraken over biodiversiteitsbehoud.
Wat als we het lichaam van een kankerpatiënt zouden kunnen versterken om zelf kankercellen te bestrijden en de bijkomende schade veroorzaakt door chemo- en radiotherapie te vermijden? Het jonge, zich snel ontwikkelende onderzoeksgebied van immuno-oncologie biedt verschillende veelbelovende routes om dat te realiseren. VIB onderzoekers Prof. Damya Laoui (VUB) en Dr. Lien Van Hoecke (UGent) onderzoeken de kracht van zogenaamde 'kankervaccins' om het immuunsysteem van kankerpatiënten te versterken en hen te helpen hun ziekte te bestrijden.
De Belgische wetenschap heeft een nieuw onderzoeksschip, dat in het weekend van 25 en 26 juni in Gent gedoopt wordt en te bezichtigen is. ‘Het schip kan de zeebodem onderzoeken tot op 5.000 meter diepte.’
Nederland is een Romeinse hotspot rijker. Aan de Rijn vlakbij de Duitse grens zijn de overblijfselen ontdekt van een tempel uit de keizertijd. Vooral in de buurt gelegerde militairen kwamen er de hogere machten aanbidden.
Een vijfde van alle CO2-uitstoot gelinkt aan de productie van voeding is te wijten aan transport. Die impact ligt beduidend hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de conclusie van een nieuwe studie die alle transport in de productieketen in kaart bracht.
We onderschatten hoe geïnteresseerd andere mensen in ons zijn. Daarom houden we onze gesprekken vaak zo oppervlakkig. Toch kun je dat beter niet doen.
Wie gediagnosticeerd wordt met de kwaadaardige hersentumor glioblastoom heeft gemiddeld nog zo'n 15 maanden te leven. Maar waarom slaagt een kleine groep mensen er dan in om meer dan 10 jaar te overleven? En kunnen we door dat te ontrafelen alle patiënten helpen? Dat onderzoekt Brecht Decraene (UZ Leuven - KU Leuven).
Nog meer dan het land bestaat de zee uit netwerken. Kleine veranderingen kunnen wel degelijk grote gevolgen hebben.
Onze levensverwachting is sinds de 19de eeuw verdubbeld. Waar bevindt zich het plafond, als dat er al zou zijn?
Steeds meer jongeren ontwikkelen symptomen die lijken op de tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette. Influencers en filmpjes op internet zouden de klachten triggeren en verspreiden.
Onder water klinkt onze stem heel gedempt, en eens kopje onder hoor je bijna niets meer van wat er zich boven water afspeelt. Tegelijk hoor je andere geluiden onder water net stukken beter. In deze aflevering legt akoesticus Timothy Van Renterghem (Universiteit Gent) uit waarom geluid zich anders gedraagt onder water.
In België alleen al ligt er meer dan 150.000 km aan wegdek. Wat als we dat hele oppervlak zouden kunnen gebruiken om de lucht te filteren? Arne Chantrain (UAntwerpen) toonde in zijn masterthesis aan dat het mogelijk is om een deel van de lucht te zuiveren door een bepaalde stof toe te voegen aan ons asfalt.
Het inademen van vervuilde lucht kan ertoe leiden dat giftige deeltjes via de bloedbaan van de longen naar de hersenen worden getransporteerd. En dat draagt mogelijk bij aan het ontstaan van hersenaandoeningen en neurologische schade.