Meest gedetailleerde kaart van de Melkweg onthult schat aan informatie
De Gaia-missie van ESA levert data op waarmee astronomen de structuur van ons sterrenstelsel en de evolutie in het verleden over miljarden jaren kunnen reconstrueren.
De Gaia-missie van ESA levert data op waarmee astronomen de structuur van ons sterrenstelsel en de evolutie in het verleden over miljarden jaren kunnen reconstrueren.
De weerman of weervrouw waarschuwt af en toe voor een hoge UV-index. Een hoge dosis UV-straling in de zon is schadelijk voor onder andere onze huid en ogen. Weerman Bram Verbruggen legt in deze aflevering uit wat UV is en waarom de straling schadelijk is.
Onze bodems kunnen hevige buien vaak niet slikken, met modderstromen en ondergelopen kelders tot gevolg. Dat is niet enkel een probleem van verharding rond huizen, maar ook van sterk samengedrukte bodems die niet veel water meer doorlaten. Het probleem is alomtegenwoordig en dat komt doordat we steeds meer en zwaardere machines gebruiken om het land te bewerken.
De allereerste beslissing in de ontwikkeling van een embryo, of een cel deel gaat uitmaken van de placenta of van het embryo zelf, wordt gereguleerd door een enkel eiwitcomplex.
Beuken kappen om klimaatverandering een stapje voor te zijn? Geen goed idee, vinden Gentse bio-ingenieurs. De beuk blijkt minder droogtegevoelig dan gedacht.
Een huisdier verliezen kan veel pijn doen en het rouwproces kan lang aanslepen. Toch doen mensen vaak lacherig over dit verlies: ‘Het is maar een hond…’ Waarom is er zo’n taboe rond dat verdriet?
Hoewel mensen genetisch sterk lijken op primaten, heeft Homo sapiens veel meer succes geboekt. Volgens sommige wetenschappers hebben we dat te danken aan de ontwikkeling van taal. Biedt taal dan zo een groot overlevingsvoordeel? Indien ja, waarom is de mens dan de enige soort op aarde die er zich meester van gemaakt heeft? Je komt het te weten in deze aflevering van de Educated Idiots podcast.
Tientallen eilanden en dorpen werden in de loop der eeuwen verzwolgen door het wassende water van de Noordzee. Van één eiland in het bijzonder zindert de herinnering levendig na: Testerep. Archeologen starten een gelijknamig onderzoek naar de geschiedenis van het kustlandschap in en rond Oostende, dat ook aanbevelingen voor de toekomst moet opleveren.
Zwaarlijvigheid is niet goed voor je hart. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en een acute hartaanval. Amerikaanse onderzoekers zeggen dat dit niet altijd klopt. Vooral bij vrouwen moeten we ook rekening houden met de samenstelling van het lichaam.
Niet het immuunsysteem, maar wel een kleine groep neuronen in het brein zet onze symptomen in gang wanneer we ziek zijn. Amerikaanse wetenschappers ontdekten welke neuronen daar precies een rol in spelen.
Immuuntherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem aanmoedigen om kanker aan te vallen. De therapie is veelbelovend, maar er zijn ook nog veel hordes te overwinnen. Ewout Landeloos, doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven), sprak er uitgebreid over tijdens een live podcast-opname op het Nerdland Festival.
Olifanten die verdoofd worden om explosies niet te horen. Kamelen en emoes die gedood worden door granaten. De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen een impact op mensen. Wat zijn de gevolgen voor dieren, en hoe ging het eraan toe in dierentuinen tijdens de Tweede Wereldoorlog?
In de Netflixfilm ‘Don’t look up’ dreigt de mensheid in een klap weggeveegd te worden door een inslaande komeet die amper zes maanden voor de inslag op de radar verschijnt. Maar hoe zit dat in het echte leven? Houden wetenschappers alles goed in de gaten of kan een brokstuk uit de ruimte toch haast ongemerkt inslaan?
Volgens de Amerikaanse relatietherapeut Chapman spreekt ieder van ons een bepaalde liefdestaal of love language. Partners die elkaars liefdestaal spreken, zouden zich meer geapprecieerd en geliefd voelen binnen hun relatie. Maar is er wel enig wetenschappelijk onderzoek dat deze theorie onderbouwt?
Het voordeel van windparken op zee is dat niets de wind in de weg zit. Of toch wel? De andere windmolens vormen in toenemende mate een obstakel.
Veerle Rots, laureate van de Francqui-prijs van dit jaar, heeft met haar onderzoek naar stenen artefacten de blik van archeologen op de verre prehistorie ingrijpend veranderd. Ze toonde aan dat homo sapiensen én neanderthalers al heel vroeg complexe gebruiksvoorwerpen maakten, onder meer via montage.
In Zuid-Frankrijk bewaarden microalgen prehistorische spinnen voor de eeuwigheid.
De kosmos is een uitgestrekte zwarte leegte, met sterrenstelsels op enorme afstanden van elkaar. Maar er zijn uitzonderingen.