Het is tijd om de zwarte doos van sociale media te openen
Sociale mediabedrijven moeten hun gegevens aan onafhankelijke onderzoekers geven om beter te begrijpen hoe ze gebruikers veilig kunnen houden.
Sociale mediabedrijven moeten hun gegevens aan onafhankelijke onderzoekers geven om beter te begrijpen hoe ze gebruikers veilig kunnen houden.
Hoe breng je de complete kosmos in beeld? De Argentijnse graficus Pablo Carlos Budassi koos voor een bijzondere aanpak. Het resultaat is een spectaculaire en gedetailleerde visuele weergave van het bekende universum.
Eén hersengebied is cruciaal voor ons vermogen om een consistente identiteit te vormen en te behouden.
Een nieuw AI-algoritme schrijft wijn- en bierrecensies die klinken alsof ze door menselijke critici zijn geschreven. Ligt manipulatie op de loer?
We worden steeds ouder: elk jaar winnen we een paar maanden. Volgens sommigen zouden de baby's die vandaag geboren worden zelfs 130 jaar oud kunnen worden. Is er een maximumleeftijd die de mens kan bereiken?
We zijn in Vlaanderen kampioen in draineren. Dat is vaak nodig om land geschikt te maken voor productie van voedsel of om te wonen. We staan tegelijk ook hoog op de wereldranglijst van regio’s met waterstress (23ste! op een totaal van 164 landen). We moeten dus enerzijds water afvoeren wanneer het te nat is, maar anderzijds ook veel meer water vasthouden in de grond, zodat we het kunnen gebruiken als het droog is. Anders gaan draineren is de boodschap!
Met genetische selectie kunnen veehouders klauwaandoeningen, luchtwegen- en andere infectieziektes uitroeien. Tot die vaststelling kwamen twee onderzoekers, na een grootschalige studie in Nederlandse veehouderijen.
Hoe vat je jarenlang wetenschappelijk onderzoek helder samen? Dat wil SciMingo onderzoekers leren. Via de jaarlijkse Vlaamse PhD Cup gaat de organisatie op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen.
Een specifiek eiwit dat kattenallergie veroorzaakt, kan worden uitgeschakeld met de genbewerkingstechniek crispr-cas. Zet dat de deur open voor 'crispr-katten'?
In de rubriek 'Boek op recept' bevelen psychologen, psychiaters en therapeuten boeken aan voor patiënten, wat op de werkvloer bekend staat als bibliotherapie. Deze keer: Sonja Rutten raadt Welkom in het rijk der zieken aan.
Een nieuwe studie biedt een mogelijk antwoord op de vraag ‘Waarom ik?’.
Bezoek op 10, 11 en 12 mei de boeiende wetenschapsavonden georganiseerd door de Universiteit van Vlaanderen in Herent.
Het beeld is met zijn ruim 83 miljoen pixels het hoogsteresolutiebeeld dat van de zon en haar corona is gemaakt.
Grondstoffen en goederen recyclen of hergebruiken vermindert de druk op het milieu. Ook het klimaat profiteert van de circulaire economie. Maar krijgen we de kringloop ooit helemaal gesloten?
Jaarlijks worden in Nederland en België meer dan anderhalf miljoen mensen gebeten door een teek. Dit kan onschuldig zijn, maar je kunt er ook erg ziek van worden. Waarom bijt een teek? En wat moet je doen als je gebeten bent?
Wat als de dokter je geen medicijn, maar een portie natuur zou voorschrijven? In de natuur zijn doet wat met je, zegt politicoloog en milieuwetenschapper Hans Keune. Wat dat groen dan precies voor je gezondheid betekent, hoor je in de podcast Vraag Het Aan.
Bepaalde biologische factoren kunnen agressie bij kinderen veroorzaken. “Onstekingsprocessen bijvoorbeeld kunnen samenhangen met agressief gedrag”, zegt biologisch psycholoog Fiona Hagenbeek.
Voor het eerst zien astronomen hoe een geëxplodeerde ster niet alleen uitzet, maar ook voor een stuk naar binnen beweegt.