Hogere temperaturen, minder slaapuren
Sommige mensen maken zich zozeer zorgen om de klimaatverandering dat ze ervan wakker liggen. Anderen kunnen de slaap niet vatten dóór de klimaatopwarming.
Sommige mensen maken zich zozeer zorgen om de klimaatverandering dat ze ervan wakker liggen. Anderen kunnen de slaap niet vatten dóór de klimaatopwarming.
Angst voor spinnen, angst voor de klimaatverandering, angst om te verhuizen. Angst kan vele vormen aannemen. Wat is angst precies en hoe raak je ervan af? En waarom lijkt het of we met z’n allen angstiger worden terwijl de wereld veiliger wordt? Psycholoog Bram Vervliet (KU Leuven) geeft inzicht in deze podcast.
Het lijkt sciencefiction, maar volgens wetenschappers zag onze aarde er ooit paars uit, in een tijd dat ze voornamelijk bewoond werd door paarse micro-organismen. Mogelijk bezorgde competitie met deze organismen planten hun groene kleur.
DNA afkomstig van een middeleeuwse begraafplaats onthult de oorsprong van de dodelijke pandemie.
Jerry en Marge vonden een achterpoortje bij de staatsloterij. Hun relaas leest als een film.
Kankeronderzoek beperkte zich lange tijd tot het onderzoeken van de genetische eigenschappen van kankercellen. Maar in de afgelopen decennia werd het geleidelijk aan duidelijk dat de sleutel tot effectievere kankertherapieën zou kunnen liggen in de complexe structuren die deze kankercellen omringen. VIB-wetenschappers hebben jarenlang de micro-omgeving van tumoren onderzocht en daaruit meerdere strategieën ontdekt om tumoren te bestrijden, zoals ze uithongeren, hun suikervoorraad "stelen", en hun vernietiging stimuleren met behulp van immuuntherapie.
Van satelliettechnologie tot juridisch advies: deze Belgische bedrijven zijn actief in de ruimtevaartindustrie.
Een nieuwe therapie voor de frequente oogziekte maculadegeneratie pakt de overmatige groei van bloedvaten in de ogen aan.
Een flits en een knal. Dat is misschien de meest eenvoudige definitie van onweer. Weerman Bram Verbruggen over donder en bliksem.
In zijn nieuwe boek maakt Frans de Waal een driehoeksvergelijking tussen mensen, bonobo’s en chimpansees, onze naaste verwanten. Hij focust daarbij op verschillen in sekse en gender. ‘Bij 450 diersoorten is homoseksuele seks gedocumenteerd. Geen enkel dier vraagt zich af of dat wel past in hun samenleving.’
Een groot deel van de posts op TikTok over het mediterrane dieet zijn verwarrend en onnauwkeurig.
Waar en wanneer komt de volgende destructieve aardbeving? Gentse geologen zoeken het antwoord al jaren op de bodem van meren. Inmiddels wint de techniek aan populariteit over de hele wereld.
In de darmen van plastic-etende wormen ligt mogelijk een sleutel tot een chemisch proces om het materiaal af te breken.
Wetenschap gebeurt vaak achter gesloten deuren, maar de impact ervan is voor iedereen voelbaar. Om wetenschap en samenleving dichter bij elkaar te brengen, organiseert VIB een reeks Engelstalige publieke lezingen. Topwetenschappers geven – gratis en voor iedereen – een inkijk in de laatste ontwikkelingen. Schrijf je nu in voor deze publieke lezing op 15 juni in Leuven.
Goed voor onszelf zorgen, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar waarom is het juist zo belangrijk?
De Gaia-missie van ESA levert data op waarmee astronomen de structuur van ons sterrenstelsel en de evolutie in het verleden over miljarden jaren kunnen reconstrueren.
De weerman of weervrouw waarschuwt af en toe voor een hoge UV-index. Een hoge dosis UV-straling in de zon is schadelijk voor onder andere onze huid en ogen. Weerman Bram Verbruggen legt in deze aflevering uit wat UV is en waarom de straling schadelijk is.
Onze bodems kunnen hevige buien vaak niet slikken, met modderstromen en ondergelopen kelders tot gevolg. Dat is niet enkel een probleem van verharding rond huizen, maar ook van sterk samengedrukte bodems die niet veel water meer doorlaten. Het probleem is alomtegenwoordig en dat komt doordat we steeds meer en zwaardere machines gebruiken om het land te bewerken.