Nieuwe pacemaker bootst natuurlijk hartritme na
Het toestel herstelt de natuurlijke, onregelmatige hartslag, in tegenstelling tot de huidige pacemakers die het hart onnatuurlijk regelmatig doen kloppen.
Het toestel herstelt de natuurlijke, onregelmatige hartslag, in tegenstelling tot de huidige pacemakers die het hart onnatuurlijk regelmatig doen kloppen.
Een grootschalige studie naar de aard van kankertumoren wijst op een blinde vlek in het onderzoeksveld.
Handen wassen, we doen het meer dan ooit door COVID. Maar wist je dat er een vuil kantje zit aan zeep? Bij de productie worden zware metalen en chemicaliën gebruikt. UGent-onderzoeker Goedele Luyten wil milieuvriendelijkere zeep maken en daarvoor steunt ze op gist.
Gezond eten moet de voor de hand liggende keuze worden. Daarvoor moet de voedselomgeving drastisch veranderen en de invloed van Big Food aan banden worden gelegd, schrijft onderzoeker Vincent Smets (Sciensano).
David Bennett werd begin januari de eerste persoon bij wie een hart van een genetisch gemodificeerd varken werd ingeplant. Hoe zijn wetenschappers hierin geslaagd? Hoe zit het met de genetica? Welke ethische vragen kunnen we ons hierbij stellen? Welke systemen voor orgaandonatie bestaan er? Al dit en meer kom je te weten in deze nieuwe aflevering van de Educated Idiots podcast.
Miljoenen jaren lang was het stil op aarde. Toen begonnen de dieren te spreken.
Wie zijn de vrouwen die meerdere keren achter elkaar klaarkomen?
Twee nieuwe stoffen moeten helpen om het aftakelingsproces bij alzheimerpatiënten tegen te gaan.
Kom op tegen Kanker waarschuwt voor kankerverwekkende stoffen in parfums. Volgens een nieuwe studie bevatten parfums en verzorgingsproducten chemische stoffen die de hormonen in je lichaam kunnen verstoren, zo stellen ze. Deze hormoonverstoorders zouden het risico op bepaalde kankers, zoals borstkanker, verhogen. Moeten we voorzichtiger omspringen met parfums?
Met een oppervlak dat groter is dan alle continenten bij elkaar, is de Stille Oceaan het meest extreme dat een trekvogel kan tegenkomen. Toch zijn er diverse vogelsoorten die deze enorme watermassa bijna routinematig bedwingen.
Het ebolavirus kan blijven bestaan in de hersenen van niet-menselijke primaten die antilichaamtherapie kregen en de infectie overleefden.
Onze maatschappij steunt op wiskunde, maar die impact is niet altijd even zichtbaar. Breng daar verandering in door jouw wiskundeverhaal in te sturen naar het Platform Wiskunde Vlaanderen.
Britse onderzoekers hebben voor het eerst de röntgenstraling waargenomen die vrijkomt wanneer het puin van een voormalige planeet op het uitdovende restant van zijn moederster neerstort.
Een ontdekking die de normale overgang van sperma van een dikke gel naar een vloeistof blokkeert, is veelbelovend voor de ontwikkeling van een nieuwe vorm van anticonceptie.
Sinds 2017 sterven er in Europa massaal fijnsparren en sparren. Ook bij ons zijn hectaren vol kale stammen eerder regel dan uitzondering. De goudhaan, een bijzonder selectief vogeltje dat zijn nest bijna alleen in fijnsparren bouwt, heeft het dan ook moeilijk om een geschikte broedplaats te vinden.
Wie erin slaagt om een maand lang het gebruik van alcoholische dranken achterwege te laten, heeft een grote kans om zes maand later minder te drinken dan voor de tijdelijke drooglegging. Dat zeggen Britse onderzoekers.
In zowat heel West-Europa hebben naaldbomen het erg moeilijk. Als ze niet opgegeten worden door de letterzetter, krijgen ze wel een schimmelinfectie. ‘Door de warmte putten ze hun ultieme waterreserve uit. Zo worden ze kwetsbaar.’
Joint European Torus (JET), 's werelds grootste kernfusie-experiment, heeft het record voor de hoeveelheid energie die wordt opgewekt door het fuseren van atomen verdubbeld. Kernfusie is (al even) een veelbelovende, onbeperkte bron van schone energie.