Hightech slaapzak voor astronaut met oogproblemen
Door het gebrek aan zwaartekracht in de ruimte kunnen astronauten oogaandoeningen ontwikkelen. Een hightech slaapzak moet helpen.
Door het gebrek aan zwaartekracht in de ruimte kunnen astronauten oogaandoeningen ontwikkelen. Een hightech slaapzak moet helpen.
Drinken doet je hersencellen afsterven. Het wordt weleens grappend gezegd, maar er lijkt een waarheid in te schuilen.
Bossen bieden veel verkoeling op warme dagen, omdat bomen, net als parasols, zonnestralen tegenhouden. Via de bosrand kan er toch warmte het bos intrekken, wat een grote impact heeft op dat verkoelend effect. Daarom bestudeert Camille Meeussen (UGent) het optimale design van bosranden.
Spintmijten kunnen het natuurlijk afweersysteem van planten onderdrukken door met eiwit in hun speeksel de plantengenen te manipuleren. Zo kunnen ze zichzelf sneller vermeerderen. Nieuwe kennis over dit mechanisme biedt perspectieven voor een nieuwe vorm van plaagbestrijding.
Voor het eerst werden chimpansees geobserveerd die insecten aanbrachten op hun eigen wonden en die van soortgenoten. Mogelijk gaat het om een vorm van zelfmedicatie en prosociaal gedrag.
Op een nieuw mozaïek van het turbulente centrum van ons Melkwegstelsel zijn bijna duizend geheimzinnige slierten te zien, die op onverklaarbare wijze in de ruimte ‘bungelen’. Deze eendimensionale ‘filamenten’, die tot 150 lichtjaar lang kunnen zijn, vormen paren en clusters, vaak op gelijke onderlinge afstanden – ongeveer zoals de snaren van een harp.
Sinds de coronacrisis lijkt het slecht te gaan met jongeren. Is het maar een tijdelijke dip of is er meer aan de hand?
Hoe maak je een drone die overal kan landen? Voor een antwoord op die vraag vonden ingenieurs inspiratie bij slechtvalken.
Proefpersonen kunnen efficiënter puzzels oplossen en tegelijkertijd een andere taak verrichten als ze vertrouwen op spontaan inzicht.
‘It’s not rocket science’ en ‘It’s not brain surgery’: het zijn twee populaire uitdrukkingen in het Engels om te zeggen dat iets echt niet zo moeilijk is. Waar komen ze vandaan? En zijn neurochirurgen en ingenieurs echt uitzonderlijk intelligent?
Het opvallend hoge aantal welpenfossielen wijst erop dat de Marie-Jeannegrot bij Dinant zo’n 45.000 jaar geleden als kraamkamer werd gebruikt, en ook dat broers en zussen elkaar doodden om te overleven in tijden van voedselschaarste. De ecologische druk moet voor de grottenhyena groot geweest zijn toen.
De fluorhoudende PFAS zijn een groeiend milieuprobleem, omdat de stoffen niet of nauwelijks afgebroken worden en schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Een nieuwe techniek met uiterst heet water zou ze nu toch kunnen vernietigen.
Met behulp van de IRAM NOEMA-telescoop in de Franse Alpen hebben astronomen voor het eerst een ver object waargenomen dat een schaduw werpt op de vroege, hete oerknalfase van ons heelal, en zo een deel van de zogeheten kosmische achtergrondstraling tegenhoudt.
Wie narcistisch is, voelt zich specialer dan anderen. Is dat genetisch bepaald of speelt opvoeding een rol?
Welke factoren liggen aan de basis van een goede zelfbeheersing? Papegaaien geven ons het antwoord!
Tot nog toe ging men ervan uit dat er nog veilige temperatuurhavens waren voor koraalriffen. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat ook die allesbehalve immuun zijn voor de opwarming van de aarde.
Fysieke training op latere leeftijd levert een hele rits aan gezondheidsvoordelen op. Nu blijkt beweging ook onze epigenetische klok terug te draaien.
Afgelopen weekend deden weer duizenden mensen mee aan Het Grote Vogelweekend. Tijdens deze twee dagen telden ze een kwartier lang alle vogels in hun tuin.